Από το Leader (λήντερ) επιδοτείται η δημιουργία μικρών τυροκομείων που θα επεξεργάζονται μέχρι 300 κιλά γάλα την ημέρα,ενώ το εισόδημα από την πώληση του προϊόντος, θα υπολογίζεται ως αγροτικό εισόδημα με αποτέλεσμα οι οικοτέχνες να παραμένουν στον ΟΓΑ, αντί να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Οι γαλακτοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον την περίπτωση αυτή, αφού θεωρούν ότι τα μικρά τυροκομεία θα είναι βιώσιμα και θα παρέχουν σημαντική αύξηση στο εισόδημά τους. Το προϊόν που θα παράγεται στα μικρά τυροκομεία, μπορεί να πωληθεί σε υπαίθριους χώρους, αρκεί ο παραγωγός να είναι μέλος της «αγοράς παραγωγών».

Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολύ θετικά την περίπτωση αυτή, και θεωρούν δεδομένο ότι θα πετύχουν καλύτερες τιμές για το γάλα, αφού οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος, έχουν ως στόχο το υψηλό κέρδος με ταυτόχρονη συρρίκνωση της τιμής του γάλακτος. Θεωρούν επίσης ως δεδομένο ότι η χρηματοδότηση μικρών τυροκομείων μέσω του Leader θα βοηθήσει στην επιστροφή πολλών νέων στην κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα.

Και για να «ευλογήσουμε τα γένια μας», η δημιουργία μικρών τυροκομείων είχε απασχολήσει τη στήλη επανειλημμένα, ως αντίβαρο στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Και είχε επισημανθεί σε σχόλιο, ότι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, εύκολα μπορούν να έχουν ενιαία στάση για την προσφερόμενη τιμή του γάλακτος, σε αντίθεση με τα μικρά τυροκομεία, των οποίων οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν οι ίδιοι εκθρέψει πρόβατα, αγελάδια ή γίδια.

Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να πάρει σύντομα σάρκα και οστά. Και προς Θεού μη μπουν στο πρόγραμμα τίποτε «παράσιτα» των Αθηνών, που στόχο έχουν μόνο τις επιδοτήσεις –και να κυκλοφορούν με 4Χ4. Στην περίπτωση της επιδότησης, θα πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος. Και τα μικρά τυροκομεία τα δικαιούνται μόνο οι κτηνοτρόφοι και κανείς άλλος.

 

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)