● Με ποντιακούς σκοπούς θα διασκεδάσουν όλοι στην εκδήλωση του Συλλόγου Νέας Κερασούντας. Στην κεντρική πλατεία του χωριού στη Νέα Κερασούντα, ο ποντιακός σύλλογος Νέας Κερασούντας θα πραγματοποιήσει την ετήσια εκδήλωσή του με τους γνωστούς καλλιτέχνες Ματθαίο Τσαχουρίδη και Πέλλα Νικολαΐδου, οι οποίοι θα τραγουδήσουν ποντιακά τραγούδια. Ο σύλλογος υπόσχεται σε όλους ότι η βραδιά θα τους μείνει αξέχαστη. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου.

 

● Τριήμερες εκδηλώσεις στον Άσσο – Την Παρασκευή το 14ο αντάμωμα των απανταχού Ασσιωτών. Το ετήσιο ραντεβού τους δίνουν στο χωριό οι απανταχού Ασσιώτες την Παρασκευή 29 Ιουλίου στο 14ο αντάμωμα των χωριανών. Όλοι οι Ασσιώτες πρέπει να προγραμματίσουν την ημέρα αυτή να είναι παρόντες στο ετήσιο ραντεβού που δίνουν εδώ και δέκα τρία χρόνια. Το αντάμωμα γίνεται να γνωριστούν τα παιδιά, οι μεγαλύτεροι να ψιλοκουβεντιάσουν, να γλεντήσουν όλοι μαζί τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, με τη μουσική παρουσία του Κώστα Κάκκου στο κλαρίνο και του Κώστα Σκανδάλη στο τραγούδι. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το χορευτικό του εκπολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Φυσικά οι διοργανωτές περιμένουν όλους τους Ασσιώτες και τους φίλους του χωριού στο αντάμωμα που θα ομορφύνει το σύνολο των εκδηλώσεων και θα δώσει κουράγιο σ’ αυτούς που προσπάθησαν για την επιτυχία του.

Το Σάββατο το απόγευμα 30 Ιουλίου στο γήπεδο του Άσσου στη Βελανιδιά θα πραγματοποιηθεί φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας με τη συμμετοχή παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του χωριού.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί ο 6ος γύρος του Άσσου «κων/νος Π. Δήμας». Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν απόσταση 2.700 μέτρων και θα δοθεί σε όλους αναμνηστικό δίπλωμα.

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν αγώνες τάβλι, σκάκι και δηλωτής.

 

● Συναυλία αλληλεγγύης για τα 5 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας. Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στις 9:30 μμ, στο Κάστρο του Παντοκράτορα, θα δοθεί συναυλία του Δημήτρη Υφαντή για την στήριξη των δράσεων του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, το οποίο συμπλήρωσε φέτος 5 χρόνια λειτουργίας. Το ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δομή, που δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ΕΣΠΑ ή τη εκκλησία αλλά στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την προσφορά των απλών ανθρώπων. Παρέχει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εκατοντάδες ανασφάλιστους και άνεργους συνανθρώπους. Παρέχει τις υπηρεσίες του, χωρίς διακρίσεις σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου, φυλής, χρώματος θρησκείας και νομιμοποιητικών εγγράφων.

 

● Η 2η συνάντηση χορωδιακών φωνητικών ομίλων. Ο Δήμος Πρέβεζας και η «Ελλοπία» Εταιρεία Πολιτισμού, συνδιοργανώνουν στην καρδιά του καλοκαιριού την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 και ώρα 9 το βράδυ στη Δημοτικό Κηποθέατρο στην Πρέβεζα, μια υποσχετική συνάντηση – γιορτή που στόχος είναι να καταστεί θεσμός.

Στην 2η Συνάντηση Χορωδιών και Φωνητικών Ομίλων Δημοτικής Μουσικής 2016 συμμετέχουν οι: Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρόκαμπου Κιλκίς, Βοιωτική Χορωδία Μικρασιατών Λειβαδιάς “Ο Σμύρνης Χρυσόστομος”, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμοτόπου «Η Κιάφα», Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας»

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Μιχάλης Ζάμπας, μουσικός, τραγουδιστής και Πρόεδρος της ”Ελλοπίας” ενώ τις χορωδίες θα πλαισιώσει μουσικά η ορχήστρα του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί,τον Μιχάλη Ζάμπα στο λαούτο και τον Θανάση Κάκο στα κρουστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

● «Βαλενίνα – Η γητεύτρα των Αθηνών» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Δήμητρας Ιωάννου. Μετά τις δύο πολύ μεγάλες συγγραφικές της επιτυχίες, την “Κασσάνδρα” και “Το τραγούδι της Αννέτας” η Πρεβεζάνα συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου παρουσιάζει στην Πρέβεζα το νέο της βιβλίο με τίτλο ”Βαλεντίνα – Η Γητεύτρα των Αθηνών”.

Η Παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία του Βιβλιοπωλείου “Κύκλος” και των εκδόσεων Ψυχογιός την Τρίτη 2 Αυγούστου και ώρα 20:00 το βράδυ στο Roof Garden του Boutique Hotel Dioni στην Πρέβεζα.

Για το Βιβλίο θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Ελένη Κολιοφώτη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Αλεξία Μπουκουβάλα, ταξιδεύοντας μας σε ένα ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα..

 

● Εκδηλώσεις στο Αράχθειο Θέατρο στο Παλαιοχώρι Σκούπας. Με την περίφημη Μπάντα του Πολεμικού ναυτικού ξεκινάνε οι εκδηλώσεις στο Αράχθειο Θέατρο στο Παλαιοχώρι Σκούπας που αρχίζουν στις 7 Αυγούστου 2016 και τελειώνουν στις 12 του ίδιου μήνα. Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει συναυλία με τραγούδια Ελλήνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Μουζάκης, Σαββόπουλος, Κατσαρός κα). Η μπάντα απαρτίζεται από 45 ένστολους καταξιωμένους μουσικούς με μαέστρο τον Πλωτάρχη κ Γ. Τσιλιμπάρη ΠΝ και υπεύθυνο τον Πλοίαρχο κ Α. Μιχέλη ΠΝ, διευθυντή του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Τη μπάντα πλαισιώνουν οι τραγουδιστές Ανδρέας Καραούλης-Τενόρος, Ιρσίλη Μπενέτου, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος-Τενόρος και Ευδοκία Μωυσίδου- Σοπράνο.

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργήθηκε το 1875. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου του έτους 1890 κατά την παρέλαση της Εθνικής Εορτής, έχει δε αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό.

 

● Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Αντιπροσωπεία από μέλη της νεολαίας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ» συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Συλλόγου Στέλλα Χαϊτίδου, συμμετείχε στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, Ποντιόπουλα τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς παρευρέθηκαν στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου 2016.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στόχευσαν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων .

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιείχε διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Για τέσσερις μέρες περίπου 450 νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον, έκαναν καινούργιους φίλους, έμαθαν καινούργια πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του, διασκέδασαν, πέρασαν ένα αυθεντικό μήνυμα ενότητας στον ποντιακό χώρο και βέβαια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να παραμείνει ζωντανή η παράδοση. Η παράδοση του Πόντου, της αλησμόνητης πατρίδας, την οποία έχουν χαράξει βαθιά μέσα στην ψυχή τους τα ακούσματα από τους προγόνους τους.

Σχημάτισαν με τα σώματα τους μπροστά από το Ναό, «Αραθυμώ σε Πατρίδα»

Ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο με φόντο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια υπόσχεση στον εαυτό τους ότι θα αγωνίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους γι’ αυτόν το σκοπό.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)