● Δημοπρατούνται τα έργα κατασκευής των Σ.Μ.Α.

 Με τη δημοπράτηση των έργων για την κατασκευή των επτά σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) συνεχίζει η Περιφέρεια, τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα από την Ο. Ε. εγκρίθηκε η δημοπρασία των ΣΜΑ: Ιωαννίνων  προϋπολογισμού € 539.349,59, Άρτας, προϋπολογισμού  € 497.008,13, Ζίτσας προϋπολογισμού € 329.658,54, Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού € 882.113,82, Γ. Καραϊσκάκη, προϋπολογισμού € 488.943,09, Μετσόβου, προϋπολογισμού  € 622.016,26, Πωγωνίου, προϋπολογισμού € 725.853,65. Στους ανωτέρω προϋπολογισμούς περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού των ΣΜΑ έχει ήδη δημοπρατηθεί με προηγούμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Με άλλες αποφάσεις εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

-Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αετομηλίτσα, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ

-Αποκατάσταση 19ης επαρχιακής οδού Διχούνι – Ραδοβίζι- Γρανίτσα, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ

-Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Αγία Παρασκευή – Φούρκα, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ

-Βελτίωση βατότητας παράλληλου δρόμου στην Εγνατία οδό προς το Μικρό Περιστέρι, προϋπολογισμού 40.350 ευρώ. Το έργο επαναδημοπρατείται καθώς ο αρχικός διαγωνισμός απέβη άγονος.

Πέραν αυτών ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν τη στήριξη των καλλιεργητών της Π.Ε. Άρτας:

Συγκεκριμένα δημοπρατούνται τα έργα:

-Συντήρηση – αποκατάσταση αρδευτικών αντλιοστασίων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

-Αποκατάσταση στραγγιστικού δικτύου πεδιάδας Άρτας, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.

 

Αναδείχτηκε ο ανάδοχος (Σπ. Ζιώβας) για την αποκατάσταση ζημιών του στραγγιστικού δικτύου, προϋπολογισμού 22.000 ευρώ.

● Ασφαλτοστρώσεις σε περιοχές του Δήμου Πάργας Έργα συνολικού προϋπολογισμού 297.000 ευρώ θα εκτελεστούν σε περιοχές του Δήμου Πάργας για τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Η μελέτη περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις, τεχνικά έργα και σημάνσεις. Το έργο, μετά τη σημερινή έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού, θα κατασκευάσει η Ε.Δ.Ε. Ελένη Παππά.

 

● Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

Με άλλη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον ανάδοχο (Γ. Παπαρούνας) για το έργο της αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρες στον ποταμό Καλαμά σε περιοχές της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

 

● Ψεκασμοί για καταπολέμηση του δάκου στην Π.Ε. ΠρέβεζαςΗ οικονομική επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, με τίτλο «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2016, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 109.035,81. Προσωρινοί μειοδότες ανά τομέα αναδείχτηκαν οι: Τομέας Β. Κων. Β. Ζήσης, Τομέας Γ΄ Θωμάς Σπ. Τζίμας, Τομέας Ε΄ Θωμάς Σπ.Τζίμας

 

● Εορταστικές εκδηλώσεις στη Φούρκα για τους ήρωες του έπους του 1940. Στο ύψωμα “Προφήτης Ηλίας” της Τ.Κ. Φούρκας τιμήθηκε στις 20 Ιουλίου 2016 η μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων. Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου, και των Ηρώων του Έπους του 1940. Τελέστηκε Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, κατάθεση στεφάνων, τοπογραφική ενημέρωση και ομιλία από τον  δημοτικό σύμβουλο Κόνιτσας Αθανάσιο Λάκκα.

Ακολούθησε αναπαράσταση πορείας των γυναικών Πίνδου από γυναίκες της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας και του τραυματισμού του Κ. Δαβάκη με τη συνεργασία της VIIIης Μεραρχίας. Στη συνέχεια έγινε μικρή δεξίωση στην Κεντρική Πλατεία της Φούρκας.

Στις εκδηλώσεις- που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια, το Δήμο Κόνιτσας και την Τοπική Κοινότητα Φούρκας- παρέστησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ταξίαρχος Νικόλαος Ανδριόπουλος, οι Δήμαρχοι Νεστορίου Καστοριάς – Χάλκης Δωδεκανήσου, ο περιφερειακός σύμβουλος Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Φούρκας, Κεφαλοχωρίου, Αγίας Παρασκευής και Σαμαρίνας (Γρεβενών), εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, φορέων, κ.ά.

•Η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας Από το γραφείο τύπου της περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου που αφορά στην τουριστική προβολή των περιφερειακών ενοτήτων που συγκροτούν την περιφέρεια. Το δελτίου τύπου έχει ως εξής:

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον προβληματισμό που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και μέσω αυτής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Κατ΄ αρχάς πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο κορύφωσης της τουριστικής σεζόν, με τις αυξήσεις κρατήσεων να κινούνται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο στις παραθαλάσσιες περιοχές- αναλογιζόμενοι και την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που επιδρά αρνητικά στον εσωτερικό τουρισμό- η καλλιέργεια εσωτερικών/ενδοτοπικών αντιθέσεων και συγκρίσεων, είναι βέβαιο ότι μόνο την τουριστική προβολή της Π.Ε. Πρέβεζας ως ενιαίας περιοχής δεν βοηθά. Η δε επίκληση, από ορισμένους- μεμονωμένους, για περί αποφάσεων με γνώμονα τα συμφέροντα των Ιωαννίνων, είναι προφανές ότι προέρχονται από άγνοια, καθώς όσοι τα υποστηρίζουν, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Περιφέρεια σε όλες, μα όλες, τις δράσεις τουριστικής της προβολής, περιλαμβάνει όλες τις περιοχές, απευθύνεται σε όλους τους Δήμους, σε όλους τους φορείς του τουρισμού, σε όλες τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς να μετάσχουν στις αποστολές της. Από κει και πέρα όμως, αν δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον, δεν είναι υπεύθυνος και υπόλογος, ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Είναι παράλογο η κριτική να εστιάζεται σε ένα 16σελιδο συνοπτικό έντυπο που εξέδωσε προ διετίας σχεδόν η Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο στοχεύει να δώσει μια γενική εικόνα της Περιφέρειας στον υποψήφιο επισκέπτη. Ο συγκεκριμένος “οδηγός” είναι ένα απειροελάχιστο τμήμα του συνολικού προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας (και μάλιστα χρησιμεύει ως καλωσόρισμα των επισκεπτών, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του “Καλώς ήρθατε”), που έγινε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τις δράσεις αυτές, εμπλουτίζει η Περιφέρεια με δικούς της πόρους, ώστε να καλύψει και πρόσθετα πεδία, όπως π.χ. η προβολή των τοπικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ανατέθηκε μέσα από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό και υλοποιήθηκε από ειδικευμένη εταιρεία η οποία έλαβε υπόψη της στατιστικά στοιχεία, εξέτασε προοπτικές ανάπτυξης και ακολούθησε τις σύγχρονες επιταγές του μάρκετινγκ, προβάλλοντας σε πρώτη φάση περιοχές “σήμα κατατεθέν” της Ηπείρου, ώστε μέσω αυτών στη συνέχεια να υπάρξει διάχυση τουριστών και σε άλλες, που είτε είναι αναπτυσσόμενες, είτε ακόμη δεν είναι στην πρώτη σειρά ζήτησης από πλευράς τουριστών και επισκεπτών.

Αυτές ακριβώς τις περιοχές επιχειρεί η Περιφέρεια με παράλληλες δράσεις, όπως με προσκλήσεις και φιλοξενίες δημοσιογράφων, tour operators, γαστρονομικές επιδείξεις κλπ να τις προβάλλει,  ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η ισορρόπηση στην επισκεψιμότητα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, που είναι και αρμόδιος για τον Τουρισμό, έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναντήσεων με όλους τους φορείς του κλάδου για τον καθορισμό “κοινής γραμμής” για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.

Όποιος ήθελε και θέλει, μπορούσε και μπορεί, να καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες εννοείται ότι δεν μπορούν να κινούνται στη σφαίρα του επιθυμητού, αλλά να είναι ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και βασισμένες στις απαιτήσεις του σύγχρονου μάρκετινγκ.

•Η Περιφέρεια, το έργο του σχεδιασμού της τουριστικής προβολής το αναθέτει σε ειδικούς. ‘Όσοι θεωρούν ότι έχουν προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, δεν έχουν παρά να μας συστήσουν τους εμπειρογνώμονες ή τους επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζονται για να τις επεξεργαστούμε από κοινού.

Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη την τρέχουσα χρονική περίοδο, που έχει ξεκινήσει η προεργασία για το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο επαναλαμβάνουμε προς άρση κάθε παρεξήγησης, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο που θέτει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα, που μπορεί να υπάρχουν και είναι τοπικιστικού χαρακτήρα. Όσοι πάντως θεωρούν ότι δεν καλύπτονται από το σχέδιο της ενιαίας προβολής της Ηπείρου, μπορούν να χρηματοδοτήσουν την έκδοση συμπληρωματικών εντύπων κλπ.

Η Περιφερειακή  Αρχή εκείνο που μπορεί να διαβεβαιώσει είναι ότι θα συνεχίσει την ειλικρινή συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια με Δήμους και φορείς του τουρισμού, προκειμένου να πετύχει την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, που δεν επιτυγχάνεται με την εντυπωσιοθηρία, αλλά απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, γνώσεις, εμπειρία, συστηματική εργασία και βέβαια χρόνο.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)