Είναι περίεργο που στον καιρό που ζούμε να υπάρχει κοινότητα της οποίας οι κάτοικοι να μην έχουν το πρώτο αγαθό της φύσης το νερό και να αισθάνονται ότι είναι παντελώς παραμελημένοι από την εξουσία του δήμου. Πρόκειται για τη Ρωμιά της οποίας οι 170 κάτοικοι, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχουν νερό να πιούν και αναγκάζονται είτε να το αγοράζουν (εκείνοι μπορούν) είτε να μετέρχονται άλλου τρόπους να πιούν νερό. Και δεν μιλάμε φυσικά για την καθαριότητα την προσωπική, αλλά και το πλύσιμο των ρούχων, από την οποία οι κάτοικοι έχουν κηρύξει …αποχή λόγω έλλειψης νερού.

Το ιστορικό της υπόθεσης πάει μακριά στο χρόνο, αλλά και οι τωρινοί ηγέτες του δήμου Ζηρού, στον οποίον υπάγεται η κοινότητα Ρωμιάς, ρίχνουν τα βάρη της έλλειψης πόσιμου νερού σε άλλους και στέλνουν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους από τον Άννα στον Καϊάφα.

Πριν πολλά χρόνια, είχε γίνει στην Παλιά Φιλιππιάδα ένα αντλιοστάσιο το οποίο έστελνε το νερό στη δεξαμενή της Ρωμιάς, όπου και αποθηκεύονταν. Κάποτε λειτουργούσε και το φλοτέρ του αντλιοστασίου, ενώ τώρα δεν λειτουργεί, ή λειτουργεί υποτυπωδώς. Όταν αδειάζει η δεξαμενή στη Ρωμιά, υποτίθεται ότι το φλοτέρ λειτουργεί και ξαναγεμίζει την δεξαμενή νερού. Έλα όμως που κάτι τέτοιο δεν γίνεται και στα σπίτια πηγαίνει αέρας αντί για νερό, γιατί οι σωληνώσεις που συνδέουν τη δεξαμενή με τους αγωγούς, είναι γεμάτες με αέρα αντί για νερό. Και φυσικά οι κάτοικοι πληρώνουν τον αέρα για νερό, αφού ο υδρομετρητής γράφει για νερό το οποίο δεν καταναλώθηκε.

Πολύ περιληπτικά, έτσι έχουν τα πράγματα στη Ρωμιά, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχει νερό. Οι παράγοντες του τόπου και του νομού και εννοούμε παράγοντες όλους όσους ασχολούνται με τα νερά των πηγών του Αγίου Γεωργίου απ’ όπου υδρεύεται και η Ρωμιά, αναζητούν λύσεις για την υδροδότηση των τουριστικών περιοχών που μένουν χωρίς νερό λόγω υπερβολικής κατανάλωσης, και δεν δίνουν καν σημασία αν 170 κάτοικοι ενός χωριού, δεν έχουν νερό να πιούν, όχι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης, αλλά λόγω ασυνεννοησίας των αρμοδίων του δήμου.

Είναι και άλλα προβλήματα που έχει το δίκτυο της Ρωμιάς, όπως είναι η ακαταλληλότητα τμήματος των σωλήνων, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί πριν από 40 και βάλε χρόνια, όπως είναι το ότι η δεξαμενή ύδρευσης του χωριού είναι εντελώς ακάλυπτη, με κίνδυνο οι κάτοικοι του χωριού να υποστούν οποιαδήποτε ασθένεια ή να δηλητηριαστούν από κάποιον ανισόρροπο πολίτη που θα ήθελε να τους κάνει κακό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι κάτοικοι μένουν χωρίς σταγόνα νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Θα πρέπει οι αρμόδιοι του δήμου Ζηρού να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία για ένα θέμα που ταλαιπωρεί από χρόνια τους κατοίκους της Ρωμιάς. Το κόστος που απαιτείται για την τοποθέτηση ενός φλοτέρ σύγχρονου, είναι μηδαμινό, εν σχέση με την ύδρευση ενός χωριού που κατοικείται από 170 πολίτες. Ας το εξετάσουν και ας αποφασίσουν ότι για τον δήμο Ζηρού, είναι ίδιες οι ανάγκες ενός μεγάλου και ενός μικρού χωριού. Και οι κάτοικοι του μικρού χωριού δεν θα πρέπει να αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την τοπική εξουσία.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)