του Χαράλαμπου Δράκου

 Στις 7 Αυγούστου 2016 έγινε η εκδήλωση «Λακιώτικη Πνευματική Δημιουργία», που διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζηρού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Λυκείου Θεσπρωτικού.

Η  εκδήλωση άρχισε μ’ ένα δημοτικό-παραδοσιακό τραγούδι, από τον κ. Πνευματικό Βασίλη, δάσκαλο από τις Παπαδάτες και μουσικό. Στην σημερινή εκδήλωση τραγουδούσε κι έπαιζε συγχρόνως και την κιθάρα του ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικολάου Νίκος στο βήμα.

 

Ακολούθησε εισαγωγή από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νικολάου Νίκο και στην συνέχεια οι Χαιρετισμοί/σύντομες ομιλίες από αξιόλογους ανθρώπους και προσωπικότητες της περιοχής μας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νικολάου, είπε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη Λακκιώτικη πνευματική δημιουργία και ειδικότερα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, να τιμήσουμε τους Λακκιώτες συγγραφείς και να παρουσιάσουμε τα βιβλία τους.

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε όσα βιβλία έχουν εκδοθεί από συγγραφείς με Λακκιώτικη καταγωγή.

Θεωρούμε χρέος μας, όλη αυτή την πνευματική δημιουργία που είναι διάσπαρτη και εν πολλοίς άγνωστη, να καταγραφεί, να προβληθεί, να γί­νει γνωστή και προσβάσιμη σε κάθε μελετητή ή απλό αναγνώστη.

Ξεκινήσαμε ένα έργο που μας φαινόταν απλό. Τελικά δεν ήταν καθό­λου εύκολο και θα χρειαστούμε κάποιο χρόνο ακόμα για να πούμε ότι το ολοκληρώσαμε.

Κλείνοντας θα ήθελε να πω ότι ο αριθμός των βιβλίων που συγκε­ντρώσαμε αναδεικνύει το μεγάλο πνευματικό έργο που έχει συντελεστεί στη μικρή μας Λάκκα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που έχει να επιδείξει η Λάκκα.

Πάρα πολλοί συμπατριώτες μας διαπρέπουν σε διάφορους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης.

Αυτό το σπουδαίο πνευματικό και επιστημονικό δυναμικό θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει τη δημοτική μας αρχή. Πιστεύομε ότι θα μπορούσε ο Δήμος να το καταγράψει, να το αναδείξει, να το τιμήσει, αλλά και να το αξιοποιήσει, γιατί όλοι προσφέρονται να βοηθήσουν την ιδιαίτερη πατρί­δα τους.

 

 

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου ήταν κατάμεστη. Ο κόσμος της Λάκκας επί τρεις και πλέον ώρες κάθισε υπομονετικά να ακούσει τους πνευματικούς δημιουργούς της περιοχής του. Άφησε τα μπάνια, άφησε τα κλιματιστικά και τόσα άλλα για να προσέξει τους ομιλητές. Και αποζημιώθηκε στο ακέραιο, μετά τις ομιλίες ιδίως των Κ. Λαοκράτη Βάσση και Τάκη Παπαδημητρίου.

Καθηγητές Πανεπιστημίων από την Λάκκα ενεργοί και μη, και πλήθος Λακκιωτών παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Θετικότατη εντύπωση προκάλεσε και η σύντομη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας καθώς και η παρουσία του στον χώρο επί τόσες ώρες, μολονότι πιο πριν ιερουργούσε στον Άγιο Γεώργιο Θεσπρωτικού.

 

 

Χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρέβεζας κ. Χρυσόστομος. Να σημειώσουμε εδώ ότι μόλις πριν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που έγινε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Θεσπρωτικού και μ’ αυτό τίμησε το χωριό μας.

Χαιρέτισε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, σε θέματα πολιτισμού, κ. Βασιλάκης Περικλής.

Χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ζηρού κ. Γκάρτζιος Χρήστος, θεματικός αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού.

Μίλησε ο Λυκειάρχης Λυκείου Θεσπρωτικού κ. Σταυρόπουλος Βασίλης, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης-ημερίδας.

Αυτός, μεταξύ των άλλων ανέφερε και το εξής:

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσπρωτικού το έτος 2010 είχε 220 μαθητές.

Το ίδιος Γυμνάσιο-Λύκειο το έτος 2016 έχει 170 μαθητές.

Ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά κι αυτό δείχνει ότι πολύς κόσμος φεύγει από τα χωριά μας. Πρέπει να γίνει κάτι για να υπάρξει ανάπτυξη για την περιοχή.

Ακολούθησε πάλι μουσικό διάλειμμα Να πούμε ότι ο μουσικός απέδωσε πάρα πολύ ωραία τα παραδοσιακά μας τραγούδια κι απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Παπαδημητρίου Τάκη.

Θέμα της ομιλίας του κ. Παπαδημητρίου Τάκη ήταν: «Τα βιβλία για τη Λάκκα μας. Η πολύτιμη προσφορά τους για την επιστροφή στις ρίζες μας».

Ο κ. Παπαδημητρίου απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο στην ομιλία του την πολύτιμη προσφορά των συγγραφέων της Λάκκας για την επιστροφή στις ρίζες, αφού πολλοί από αυτούς, οι περισσότεροι ίσως, γράφουν για τις περασμένες εποχές, όπως οι ίδιοι τις έζησαν, ή τους τις διηγήθηκαν μάρτυρες που τις έζησαν, είτε αυτά είναι συγγενικά πρόσωπα, είτε είναι απλοί πολίτες. Στην αρχή της ομιλίας του ο Τάκης Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες, την εταιρεία ελλήνων λογοτεχνών και προσωπικά τον πρόεδρό της Λευτέρη Τζόκα, και τον πολιτιστικό σύλλογο του πρώην δήμου Θεσπρωτικού, ενώ είχε να πει πολύ καλά λόγια για τον συνομιλητή του Λαοκράτη Βάσση.

Ο συμπολίτης μας Τάκης Παπαδημητρίου στο βήμα.

Κάθε φορά που μιλάει κάτι αξιόλογο έχει να πει. Το πρόσωπό του έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό και την προσφορά στον τόπο μας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια προσφορά του στον τόπο μας, όχι μόνον σαν συγγραφέας, αλλά και σαν πρωτοψάλτης, και σαν βασικός συντελεστής ίδρυσης της Χορωδίας και τόσων άλλων εκδηλώσεων, που κι εγώ δεν τις θυμάμαι.

 

Αναφέρθηκε στις δύο ημερίδες που έγιναν η πρώτη «ιστορικά μνημεία της Λάκκας Σούλι που έγινε στην Αθήνα και η δεύτερη με θέμα «Λάκκα Σουλίου ΙΙ» που έγινε στο Θεσπρωτικό.

«Πιστεύω –είπε- πως όλα τα βιβλία είναι γραμμένα με εντιμότητα και ευθύνη. Τα κείμενά τους είναι γραμμένα με μεράκι, ήθος, τρυφερότητα και, όπου χρειάζεται, με αυστηρή γλώσσα, με ευφρόσυνη διάθεση, αρδευμένα φυσικά με τις προσωπικές αρετές και τα πλεονεκτήματα του κάθε συγγραφέα. Είναι βιβλία που δείχνουν ότι οι δημιουργοί τους δεν έχουν ξεχάσει το λίκνισμα της νεότητας. Παρουσιάζουν παλιά και νέα καθημερινότητα, φιλτραρισμένη από τη διερευνητική ματιά και την τρυφερότητά τους, πάντα παρούσα. Λυρικοί, αισιόδοξοι, αγλαείς και μειλίχιοι, στοχαστικοί οι συγγραφείς μας, με νοικοκυροσύνη, γράφουν και μας δίνουν στα βιβλία τους γνώση, αποτυπώματα ζωής, διασώζοντας έτσι την πραγματική εικόνα των περασμένων.

Διαβάζοντας τα βιβλία για τα χωριά μας, οι παλιότεροι ξαναθυμούνται και οι νεότεροι πληροφορούνται και μαθαίνουν. Και οι δυο διαπιστώνουν ότι κάθε τέτοιο βιβλίο είναι ένα έπος μνήμης. Έπος μνήμης που αποκρυπτογραφεί όλες τις πτυχές της ζωής και της ψυχής στα χωριά της Λάκκας».

Και κατέληξε: «Είναι ευτύχημα που γράφτηκαν και γράφονται κοντά στα τόσα άλλα σημαντικά πνευματικά βιβλία και βιβλία αυτής της ταπεινής κατηγορίας, για το κάθε χωριό, τον τόπο μας, την  περιοχή μας. Διότι αυτά τα βιβλία είναι ταμιευτήρες πολύτιμοι για όλους μας. Διαβάζοντάς τα, νιώθεις καλύτερα το σπίτι που γεννήθηκες, τη γειτονιά που έπαιξες, τις ρούγες που όργωνες με τους συμμαθητές και φίλους σου, τις τοποθεσίες όπου γύρισες, το Σχολείο που πρωτόμαθες γράμματα, την γερόντισσα εκκλησιά που γέμιζε μικρούς και μεγάλους τις μεγάλες οικογενειακές γιορτές, τα χωράφια, τα δέντρα, τα ξέφωτα που ξυπόλητα, ξεδίναμε με την παρέα μας, τους αθώους παιδικούς έρωτες και τις πρώτες νεανικές αγάπες!». (Σημ. Σ.¨Ο Τάκης Παπαδημητρίου είχε την καλοσύνη να μας στείλει την ομιλία του. Η στενότητα όμως του χώρου δεν μας επιτρέπει να την παραθέσουμε αυτούσια).

 

Στο τέλος μίλησε ο κ. Λαοκράτης Βάσσης.

Το θέμα του Λαοκράτη Βάσση ήταν: «Το πολιτιστικό αντίδοτο στην κρίση που περνάει ο τόπος μας».

Θυμούμενος την δημοσιογραφική μου ιδιότητα απ’ όταν ήμουν υπεύθυνος ύλης και έκδοσης της εφημερίδας «Η Φωνή της Λάκκας» σας παραθέτω ό,τι πρόλαβα να γράψω-αποτυπώσω από την κυριολεκτικά προφορική ομιλία του κ. Λαοκράτη Βάσση. Ό,τι λοιπόν πρόλαβα και κατέγραψα κατά την ρύμη αυτής της ομιλίας (στην ροή του λόγου του), στο βαθμό όσων μπόρεσα να καταγράψω, αυτό και παραθέτω.

Από την ομιλία του Λαοκράτη Βάσση:

Χωρίς πολιτιστικό φάρμακο δεν υπάρχει πολιτικό φάρμακο. Δεν γεννιούνται μακρυχέρηδες σε έναν τόπο, αν δεν σαπίσει πρώτα η ψυχή του ανθρώπου.

Ο τόπος ζει σε δύσκολη καμπή. Τα αίτια όμως της κρίσης αυτής είναι το χρέος.

Μίλησε για αποικιακό χρέος, όπου οι δανειστές άφησαν να επιλέγεις εσύ σαν χώρα το πρόγραμμα που αρμόζει για να σωθείς. Σου δημιουργούν έτσι την ψευδαίσθηση ότι εσύ θα δώσεις την λύση, σύμφωνα με αυτά που θέλουν αυτοί.

Η κρίση ανέκοψε την πορεία του τόπου.

 

Δύο δρόμοι υπάρχουν μπροστά στην κρίση:

α) Ένας δρόμος υπάρχει ως διαχειριστής της υποτέλειας, και

β) Ο άλλος δρόμος είναι της εθνικής αξιοπρέπειας, να ανακτήσεις την εθνική σου αξιοπρέπεια και να είσαι τότε ισότιμος με τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

Η χρεοκοπία του 2009 είναι όσα μας συσσώρευσαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

Το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια απελευθέρωσης! Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να συνεχίζεται έτσι η σημερινή κατάσταση.

Η χρεοκοπία σημαδεύει το τέλος της μεταπολίτευσης.

Αίτια της χρεοκοπίας.

α) Η πολιτική δέσμη. Τα πολιτικά συστήματα υπάρχουν για να υπηρετούν την κοινωνία και δεν υπάρχουν τα πολιτικά συστήματα για να νέμονται την εξουσία, γιατί τότε δεν την υπηρετούν.

β) Πολιτισμικά αίτια. Αν δεν συνεργούμε εμείς, οι πολιτικές που είναι σε βάρος της κοινωνίας δεν περνούν. Φταίμε κι εμείς, όχι βέβαια με το γνωστό «μαζί τα φάγαμε», αλλά στον βαθμό που ο καθένας μας ανέχεται τέτοιες καταστάσεις του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος να υπάρχουν.

 

Ο Λαοκράτης Βάσσης, απέδειξε ότι δεν είναι τυχαία γνωστός στο πανελλήνιο, αλλά και εκτός Ελλάδας. Με τις τεκμηριωμένες θέσεις του σαγήνευσε το ακροατήριο.

Μεγάλη μορφή της Λάκκας μας, κεφάλαιο για την ελληνική παιδεία.

Κάθε φορά που μιλάει, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πρέβεζα και αλλού συγκεντρώνει τα φώτα της επικαιρότητας πάνω του. Όλοι θέλουν να τον ακούσουν, επειδή κάτι βαρυσήμαντο θα μιλήσει.

 

Η κλίμακα των αξιών αντιστράφηκε.

Με την ευμάρεια ο κόσμος πήρε αμάξια, πήρε σπίτια κ.λπ., αλλά τα πήρε από δανεικά. Με τα δανεικά περνάγαμε καλά και όχι από το περίσ­σευμα των κόπων μας.

Η πυραμίδα εδώ αντιστράφηκε:

Στην βάση της πυραμίδας υπάρχουν τα υλικά αγαθά και στην κορυφή της υπάρχει ο άνθρωπος, κι αυτό σημαίνει ότι όλα τα υλικά αγαθά κ.λπ. συμβάλλουν για να ζήσει καλύτερα ο άνθρωπος.

Ο πλούτος που μας έρχεται από την αρχαιότητα.

 

Στο πίσω μέρος της αίθουσας υπήρχαν οι πάγκοι-τραπέζια με τα βιβλία. Αδιάψευστος μάρτυρας του κόπου και του μόχθου των Λακκιωτών συμπολιτών μας, σε εποχές δύσκολες κυριολεκτικά για το βιβλίο. Και πιο πολύ όταν με δικά τους έξοδα, σε δύσκολους καιρούς, ξοδεύουν για να παραδώσουν από το φως τους στις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές μοναδικούς θησαυρούς γνώσης.

Η έκθεση θα μεταφερθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου σε κεντρικό κατάστημα στο Θεσπρωτικό για να μπορούν να την επισκέπτονται όλοι.

 

 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της. Η Λάκκα γνώρισε τους συγγραφείς της, γνώρισε τον πολιτισμό της, κι όλοι εμείς βρεθήκαμε μπροστά στο …θαύμα της τόσο πλούσιας καταγραφής βιβλίων της.

Δεν μιλάμε μόνο για τον Χάρη Πάτση, αυτόν τον γίγαντα που θεμελίωσε στην πράξη και την δημοτική γλώσσα στην πατρίδα μας με τον τεράστιο όγκο εργασίας του, αλλά μας εξέπληξε ευχάριστα το πλήθος των σημερινών συγγραφέων της περιοχής μας και των έργων τους.

 

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από την «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών».

Προσωπικότητες της περιοχής παρέδωσαν Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στους πνευματικούς δημιουργούς της Λάκκας.

 

Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην Δήμου Θεσπρωτικού: Η εκδήλωση αυτή ήταν από τις κορυφαίες του Συλλόγου, κατά γενική ομολογία. Πρέπει να είναι, νομίζω, η δεύτερη σε σπουδαιότητα μετά την διοργάνωση της ημερίδας για τον πολιτισμό της Λάκκας, απόρροια της οποίας ήταν η συγγραφή του βιβλίου «Λάκκα Σουλίου. Νέες ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές», Πρακτικά επιστημονικού συμποσίου 28-29 Ιουλίου 2012. Επιστημονική Επιμέλεια: Σταύρος Μαμαλούκος & Γιώργος Ρήγινος. Επιμέλεια Έκδοσης: MichaelStork.

Η παρουσίαση των βιβλίων δεν είναι απλά ένα τυπικό θέμα, αλλά τα βιβλία εκφράζουν την ψυχή του Λακκιώτη, τον χαρακτήρα του σε όλους τους τομείς αναφοράς τους, ή όπως είπε πάρα πολύ σωστά ο Τάκης Παπαδημητρίου εκφράζουν την ταυτότητα του Λακκιώτη. Αυτή είναι η ταυτότητά μας σαν κάτοικοι της περιοχής, τα βιβλία μας.

Καταλήγοντας και κλείνοντας όλος ο κόσμος αποκόμισε μια άριστη εντύπωση εκδήλωσης. Είδε τα βιβλία των χωριανών του, χάρηκε γι’ αυτά επειδή εκεί μέσα στις γραμμές τους κλείνονται οι ιστορίες, οι παραδόσεις του, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και σκέψεις. Από πλευράς Περιβαλλοντικού Συλλόγου αξίζει συγχαρητήρια, το επαναλαμβάνουμε, και δεν ήταν μια εκδήλωση ούτε για προβολή κάποιων, ούτε για να πάρουμε «πόντους», επειδή όπως είπαμε όλη η Λάκκα ήταν παρούσα στην εκδήλωση κι όταν έχεις όλο τον κόσμο δίπλα σου, και μάλιστα το πνευματικό κομμάτι (την πνευματική κεφαλή) δεν χωρούν άλλες ενέργειες και σκέψεις, γιατί απλά δεν περνούν στο κοινό αυτό.

Διαβάζοντας προσεκτικά τον μακρύ κατάλογο των συγγραφέων της Λάκκας, δεν μείναμε μόνον στον γίγαντα της γνώσης Χάρη Πάτση, ούτε στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Τούση Ανδρέα που εκπροσώπησε διεθνώς την χώρα μας, αλλά είδαμε ότι και σήμερα υπάρχουν επίσης μεγάλα πνευματικά αναστήματα. Είδαμε καθηγητές Ιατρικών Σχολών από τα χωριά μας, είδαμε καθηγητές Πολυτεχνείων, είδαμε άλλους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, με συγγράμματα που είναι οδηγοί στο πανελλήνιο. Είδαμε γενικά, μια πνευματική συνέχεια από την παλιά ως την νέα αποχή, και μάλιστα η πυκνότητα ή ο μαθηματικός λόγος των συγγραφέων με τα έργα τους προς τον πληθυσμό είναι από τις πρώτες στη χώρα μας.

Χαράλαμπος Δράκος – www.drakosxar.gr

(Σημ. «Φ»: Το κείμενο του Μπάμπη Δράκου, περιλαμβάνει τις ομιλίες τόσο του προέδρου του συλλόγου Νίκου Νικολάου, όσο και του πρώτου ομιλητή Τάκης Παπαδημητρίου –η ομιλία του Λαοκράτη Βάσση ήταν προφορική-, αλλά λόγω στενότητας του χώρου είναι αδύνατο να παρατεθούν. Ζητάμε συγνώμη τόσο από τον Μπάμπη Δράκο, όσο και από τους αναγνώστες της εφημερίδας).

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)