● Ε, όχι και δοκιμάζεται ο κλάδος των πτηνοτρόφων και δίνει αγώνα επιβίωσης, όπως ισχυρίζεται η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ); Αφορμή της ανακοίνωσης στάθηκαν οι επιστολές που έστειλε ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας σε πτηνοτρόφους με ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων. Η αλήθεια είναι ότι οι πτηνοτρόφοι, τουλάχιστον πολλοί απ’ αυτούς, πίστεψαν ότι τα δάνεια που είχαν πάρει δεν επρόκειτο να τα πληρώσουν και από το 2012 ακόμα είχαν προεξοφλήσει ότι αυτά θα χαριστούν –δεν ξέρουμε από πού αντλούσαν αυτή την αισιοδοξία. Και πορεύονταν με αυτήν την ελπίδα, χωρίς να τηρούν ενήμερα τα δάνειά τους.

Εκεί που έχουν δίκιο οι πτηνοτρόφοι και αναφέρεται και στην ανακοίνωση, είναι ότι είναι αδύνατον να εξοφλήσουν τα δάνεια στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που θέτει ο εκκαθαριστής και δεν θα πρέπει εξ αυτού του λόγου τα δάνεια να βεβαιωθούν στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες. Άλλωστε οι πτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Κάτι που θα πρέπει να προσέξει και η παλιά αγροτική τράπεζα και η κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα, νομίζουμε ότι ο κλάδος δεν περνάει κρίση, όπως διατείνεται η ανακοίνωση, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όλο και πληθαίνουν οι πτηνοτρόφοι –και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επεκτείνουν την επιχείρησή τους.

 

● Δεν έχουμε σκοπό να πολιτικολογήσουμε, ούτε στην πρόθεσή μας είναι η μετατροπή της στήλης σε πολιτική στήλη, παρ’ ότι όλοι θα ξέρετε ότι η κάθε ενέργεια του κάθε πολίτη, είναι πολιτική. Δεν μπορούμε όμως να αντισταθούμε στον πειρασμό και να επισημάνουμε την αντιφατικότητα που υπάρχει στις περιπτώσεις που κάθε τι λέγεται ανάλογα με τα συμφέροντα που επικρατούν εκείνη τη στιγμή. Και για να εξηγηθούμε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε με την περίπτωση που λέει ότι μπορεί ο κόσμος, ο λαός δηλαδή, να εκφράσει άποψη για την διαμόρφωση του προγράμματος ενός κόμματος, αλλά δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη για το Σύνταγμα που είναι από τα σοβαρότερα πράγματα με τα οποία θα πρέπει ο κόσμος, ο λαός δηλαδή, να ασχοληθεί. Στην πρώτη περίπτωση, όταν οι πολίτες ασχολούνται με τη διαμόρφωση του προγράμματος ενός κόμματος είναι καλοί και νουνεχείς. Όταν όμως ασχολούνται με τη διαμόρφωση του Συντάγματος, τότε εκείνοι που το πράττουν λέγονται λαϊκιστές. Και στη μία και στην άλλη πάντως περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

 

● Μάλλον μπερδεύτηκαν όσον αφορά το χρόνο. Γιατί οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν μετά από τρία χρόνια και όχι μετά από δύο. Ο πρόλογος αναγκαίος για εκείνους που συναντήθηκαν αυτές τις μέρες και αναζήτησαν το πρόσωπο στο οποίο θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους για την κατάκτηση του δημαρχιακού θώκου. Αυτό που μάθαμε από τη συνάντηση είναι ότι τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να απευθυνθούν οι συνδαιτυμόνες είναι περισσότερα του ενός. Ελέχθη πάντως ότι θα γίνει και άλλη συνάντηση σύντομα, στην οποία θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα των επαφών που θα γίνουν με τα πρόσωπα που συζητήθηκαν. Από συνομιλητή μας δεν διαψεύσθηκε η είδηση, δεν επιβεβαιώθηκε όμως ότι αναλώθηκε στην αναζήτηση προσώπων, χωρίς ωστόσο να έγινε συζήτηση περί «ανέμων και υδάτων». Επίκεντρό της ήταν η πολιτική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί.

 

● Είναι πολύ καλό μερικοί να δουν τις φωτογραφίες της χρυσής Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη που φωτογραφήθηκε με παιδιά των προσφύγων και τους ίδιους τους πρόσφυγες, όταν χιλιάδες κόσμου την περίμεναν στη Δράμα για να δηλώσουν την αγάπη τους γι’ αυτήν και πόσο περήφανοι αισθάνονται για την επιτυχία της στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Άννα Κορακάκη, έδωσε ένα πολύ μεγάλο μάθημα σε όλους αλλά κυρίως σε κάθε «πατριώτη». Σε κάθε μισαλλόδοξο. Σε κάθε μισάνθρωπο. Σε κάθε εθνικιστή που καμαρώνει με το μετάλλιό της και μιλάει για «εθνική ανωτερότητα». Το χρυσό μετάλλιο ανήκει στην Άννα και στους γονείς της. Είναι βασικά καταδικό της. Σε εμάς τους άλλους έμεινε το γεγονός ότι έδειξε με την πράξη της ότι παραμένει άνθρωπος. Αυτό συμβολίζουν και οι φωτογραφίες με τους Σύρους πρόσφυγες, με τα παιδιά των προσφύγων, με τις προσφυγοπούλες.

 

● Και επειδή μιλάμε για τους πρόσφυγες με τους οποίους η χρυσή Ολυμπιονίκης φωτογραφήθηκε, να πούμε ότι θα πρέπει η πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες εκείνες οι οποίες απαιτούνται έτσι ώστε όλα τα προσφυγόπουλα –και είναι πάρα πολλά- να καταφέρουν να πάνε στο σχολείο. Και θα πρέπει επειγόντως να προσληφθούν εκπαιδευτικοί που να ξέρουν τη μητρική γλώσσα των προσφυγόπουλων. Και αυτό να γίνει νωρίς.

Η άλλη παράμετρος είναι οι πρόσφυγες που κατάλαβαν ότι δεν θα είναι σύντομη η παραμονή τους στη χώρα μας. Τι θα γίνει με αυτού. Η μη απασχόλησή τους σε κάποια εργασία, δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος στην καθημερινότητά τους. Κάποιος θα πρέπει επομένως να ενδιαφερθεί και για την απασχόλησή τους. Ενδεχομένως θα πρέπει να είναι εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Μια χώρα η οποία δεν έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα. Όσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα σύνορα έχουν  κλείσει, όχι με ευθύνη της Ελλάδας.

 

● Αρκετοί είναι εκείνοι που διαβάζοντας το σχόλιο της «φωνής» για της πηγές της Πριάλας ανησύχησαν και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα. Δυστυχώς δεν είχαμε και δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία για τα νερά της Πριάλας, πηγές από τις οποίες υδρεύονται τα περισσότερα χωριά της Λάκκας και αν αυτές προστατεύονται επαρκώς. Το γεγονός ότι ο δήμος Ζηρού δεν ενημέρωσε τους κατοίκους των υδρευομένων χωριών, εντείνει τις ανησυχίες των κατοίκων για το νερό που πίνουν. Εξυπακούεται ότι τις μέρες του καλοκαιριού, είναι πολύ περισσότεροι οι κάτοικοι των χωριών. Συνεπώς θα πρέπει ο δήμος με ανακοίνωσή του, ή με όποιον τρόπο αυτός θεωρεί επαρκή, να ενημερώσει τους κατοίκους για την προστασία των πηγών. Η έκδηλη ανησυχία των κατοίκων απεικονίζεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, καταφεύγουν στην αγορά νερού, προκειμένου να προστατευθούν από την πιθανή ακαταλληλότητα του νερού των πηγών της Πριάλας. Είναι ένα δείγμα ότι ο δήμος θα πρέπει επειγόντως να ενημερώσει τους κατοίκους για την προστασία των πηγών.

Να πούμε και κάτι που αφορά τον σύνδεσμο ύδρευσης. Ο οποίος θα πρέπει να εξετάσει επισταμένως το δίκτυο ύδρευσης. Γιατί τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, οπότε και παρατηρείται η έλλειψη νερού στην παράλια περιοχή, δεν φταίει μόνο η υπερκατανάλωση, αλλά φταίει και το ότι το δίκτυο μεταφοράς του νερού δεν είναι σωστό, έχει σπασίματα, συν το ότι μερικοί παράνομα (έχει αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι γυρίζουν τους δείκτες του υδρομετρητή ανάποδα) ποτίζουν ακόμα και τα χωράφια τους. Ο σύνδεσμος ύδρευσης θα πρέπει να ενεργήσει κατά τέτοιον τρόπο ώστε δεν θα μπορεί κανένας να κλέβει το νερό. Ακόμα και επιβάλλοντας πρόστιμα και αν δεν μπορεί υποβάλλοντας μηνύσεις.

 

● Τον Αύγουστο γίνονται πολλές εκδηλώσεις, άλλες οργανωμένες από πολιτιστικούς συλλόγους, άλλες εκπροσωπώντας τα πανηγύρια των χωριών, άλλες από τις κατά τόπους εκκλησιαστικές επιτροπές. Δεν θα πρέπει όμως να συμπίπτουν χρονικά οι εκδηλώσεις που γίνονται στην ίδια περιφέρεια. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουμε τη χρονική σύμπτωση των εκδηλώσεων στο Ζηρό και το Γοργόμυλο. Μία εξήγηση είναι ότι οι καλλιτέχνες που μετακαλέστηκαν από την Αθήνα, είχαν αυτές τις συγκεκριμένες ημερομηνίες κενές. Αν είναι έτσι, του χρόνου θα πρέπει να κανονίσουν οι διοργανωτές να έρθουν από νωρίς σε επαφή με τους εξ Αθηνών καλλιτέχνες –που είναι και «μεγάλα» ονόματα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)