Μπορεί να είναι από τα καλά hot spot της Φιλιππιάδας, όπου φιλοξενούνται περίπου 400 πρόσφυγες, δεν παύει όμως να έχει τα προβλήματά του, στα οποία θεωρούμε ότι μπορεί αν δοθεί λύση.

Σαν τέτοιο -και από τα σοβαρότερα- είναι το πρόβλημα της σίτισης των φιλοξενουμένων. Οι πρόσφυγες, μόλις πάρουν το φαγητό τους το αδειάζουν αμέσως στον κάλαθο των αχρήστων, αφού είναι αδύνατο να το φάνε τέτοιο που είναι. Αφήνουμε την ποσότητα, η οποία δεν επαρκεί ίσως ακόμα κα στα μικρά παιδιά. Αλληλέγγυος έλεγε στη στήλη ότι το πρωινό ρόφημα που είναι το γάλα σκόνη, διανέμεται στους πρόσφυγες «κομμένο». Επάνω το νερό και κάτω το γάλα. Όχι ότι είναι χαλασμένο, αλλά δεν γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία του. Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στους αρμόδιους, πλην όμως δεν έχει γίνει τίποτε ώστε να λυθεί. Και η λύση του είναι να γίνει το φαγητό τους ανθρώπινο, να τρώγεται δηλαδή.

Άλλη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος είναι να δοθούν στους πρόσφυγες σε χρήματα αυτά που τους αναλογούν για την τροφοδοσία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κάθε φιλοξενούμενος στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 5,5 με 6 ευρώ ημερησίως. Το ποσό αυτό είναι υπέρ αρκετό για τις οικογένειες που κατοικούν στο hot spot του πρώην στρατοπέδου Πετροπουλάκη, αφού η κάθε οικογένεια είναι τουλάχιστον τετραμελής. Δηλαδή 5.5 ευρώ επί 4 άτομα γίνονται 22 ευρώ την ημέρα. Ποσό υπέρ αρκετό για τους πρόσφυγες, ώστε να τρώνε ανθρώπινα, ακόμα και να τους μένουν χρήματα.

Καλά είναι να το δουν έτσι οι αρμόδιοι και να δώσουν λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα της σίτισης.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα για τους πρόσφυγες είναι η στέγασή τους. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε οικίσκους, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις των σκηνών. Πλην όμως οι οικίσκοι αυτοί δεν διαθέτουν τουαλέτες και είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις δημόσιες τουαλέτες που διαθέτει το hot spot τη νύχτα -ιδιαίτερα οι γυναίκες- γιατί είναι μακριά. Άνθρωπος ο οποίος είναι γνώστης της εγκατάστασης των οικίσκων, είπε στη στήλη ότι καλύτερα να μην έρθουν στο hot spot οι οικίσκοι, παρά να έρθουν χωρίς εσωτερικές τουαλέτες – οι οποίες φυσικά θα συνδεθούν με την αποχέτευση του χώρου του πρώην στρατοπέδου. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι οι οικίσκοι θα πρέπει να διαθέτουν και ένα «μάτι» κουζίνας.

Γνωρίζουμε ότι τα αιτήματα αυτά έχουν μεταφερθεί αρμοδίως, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων όλων των spot της Ελλάδας. Θα πρέπει όμως στα προβλήματα αυτά να δοθεί άμεσα λύση, για να προληφθούν καταστάσεις που δεν θα ελέγχονται. Γιατί οι πρόσφυγες φαίνεται ότι θα παραμείνουν για πολύν καιρό στ χώρα μας.

Και ένα τελευταίο. Μας είπαν ότι σημαντική είναι η προσφορά της Ισπανικής Μ.Κ.Ο η οποία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαμονή των προσφύγων στο spot πρώην στρατοπέδου της Φιλιππιάδας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)