Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ  Κ. ΧΑΙΝΤΣ ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΧΑΙΛΔΕΜΒΕΡΓΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2012, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ

ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ „ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΑΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΙΛΔΕΜΒΕΡΓΗ“

(2η συνέχεια-τελευταία)

14>>>Αρα το λάθος στην Ελλάδα, ήταν το ότι δεν ασκήθηκε μεγάλη πίεση;
Όταν οι Βρετανοί ήρθαν στην Κύπρο, είχαν ήδη μακρόχρονη εμπειρία στη διοίκηση μιας αποικίας. Έφτιαξαν την διοίκηση βασισμένοι σε Βρετανούς ελεγκτές,  σε λίγα αλλά πολύ σημαντικά πόστα. Αυτό λειτούργησε. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο Όθωνας πριν από 200 έτη θα έπρεπε να πάρει μαζί του περισσότερους διοικητικούς υπαλλήλους από τη Βαυαρία.

15>>>Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή σήμερα;
Σήμερα θα έπρεπε να στερέψουν οι πηγές χρήματος, ώστε τα κόμματα να μην μπορούν να κάνουν πλέον ρουσφέτια. Θα έπρεπε να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και οι ένοπλες δυνάμεις. Θα έπρεπε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

16>>>Πως μπορεί να γίνουν όλα αυτά σε ένα κράτος, στο οποίο αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι οι ίδιοι  που επωφελούνται από το σύστημα;
Μια ευκαιρία  θα ήταν στερέψουν οι πηγές χρήματος των κόμματων, ώστε έτσι να εξαναγκασθούν να μετατραπούν σε πραγματικά πολιτικά κόμματα.

17>>>Αρα και ο αυστηρός περιορισμός της οικονομικής  βοήθειας της ΕΕ;
Ναι. Θα έπρεπε  να εισαχθεί διεθνής οικονομικός έλεγχος όπως ο 1895, έτσι ώστε κάτω από κάθε δαπάνη να υπάρχει μια ευρωπαϊκή υπογραφή.

18>>>Θα μπορούσαν να το αποδεχτούν αυτό οι Έλληνες;
Φυσικά και ο ανώτερος ελεγκτής δεν πρέπει να είναι Γερμανός. Διαφορετικά όλοι θα έλεγαν «Μας ελέγχει ο γκαουλάιτερ». Θα μπορούσε να είναι κάποιος από την Ολλανδία, το Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο. Για τις χώρες αυτές δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα.

19>>Για να διατυπώσουμε το ερώτημα προκλητικά: Η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει πάλι προτεκτοράτο;
Αποφεύγω την έκφραση αυτή, αλλά θα έπρεπε να γίνει κάτι παρόμοιο. Κατά βάση αυτό οδηγεί στο ότι αυτό το «failed state» πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία εθνικής επανίδρυσης, δηλαδή πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Τα 80 χρόνια  αποικιοκρατίας της Κύπρου, τα οποία παράλληλα υπήρξαν και μια διαδικασία εξευρωπαϊσμού της, θα έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να αντιγράφουν και στην Ελλάδα.

20>>>Οι κοινωνικές ελίτ θα δυσκολευτούν να παραδώσουν εθελοντικά την εξουσία τους. Τι θα γίνει με το λαό; Για τους μικρούς ανθρώπους είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος κυβερνά, εφόσον η κατάσταση που βιώνουν είναι ευπρεπής και δημοκρατική. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος από το Λουξεμβούργο χαράζει, μαζί με τους βοηθούς του, την Δημοσιονομική διαχείριση: Όταν ο μικρός άνθρωπος κάτω παρατηρήσει ότι και οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν, ότι δεν τον παραγκωνίζουν, ότι το ταμείο υγείας λειτουργεί, τότε θα αγαπήσει το διοικητή από το Λουξεμβούργο. Η εθνική αξιοπρέπεια αφήνει αδιάφορους τους ανθρώπους όταν φυσικά όλα λειτουργούν.

20>>>Και δεν θα υπάρξει καμία εξέγερση όταν ανακοινωθούν τέτοια σχέδια;
Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Οι Έλληνες έχουν μια παράξενη αίσθηση του χρόνου. Η αρχαιότητα είναι συναισθηματικά τόσο μακριά για αυτούς, όσο είναι για εμάς ο Μπίσμαρκ. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ακόμα πάρων και μπορεί να γίνει κατάχρηση του. Η διοικητική ελίτ ελέγχει όλα τα μέσα. Και η ολιγαρχία γνωρίζει ένα πράγμα: Εάν δεν στρέψουμε την οργή των πολιτών προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τα έξω, τότε αυτή θα στραφεί εναντίον μας. Αυτή η παραπλάνηση γίνεται πολύ απλά, αναπαράγοντας την εικόνα ενός εχθρού στον τύπο.

21>>>Ολα αυτά ακούγονται σαν να μην πιστεύετε πραγματικά σε λύσεις.
Η Ελλάδα έχει φτάσει τόσο κοντά στο χείλος του γκρεμού, ώστε τελικά όλοι, εκτός από αυτούς που ωφελούνται από αυτό, να δουν το εξής: Πρέπει να χτίσουμε ένα νέο κράτος. Εάν δεν το ονομάσουμε προτεκτοράτο, ας δημιουργήσουμε ένα οργανισμό στήριξης, υπό την κατάλληλη ελληνική διοίκηση, με τους σωστούς ανθρώπους και τότε θα έχουμε επιτυχία. Φυσικά και αυτό προϋποθέτει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.

22>>>Ποιος θα μπορούσε να στελεχώσει αυτή τη νέα διοίκηση;
Η δεύτερη, τρίτη γενιά Ελλήνων εδώ στη Γερμανία θα ήταν κατάλληλη. Είναι εξαιρετικά μορφωμένοι επιστήμονες, ιατροί, επιστήμονες διοίκησης. Αυτά τα άτομα κοινωνικοποιήθηκαν εδώ και απορρίπτουν κατά κανόνα την διαφθορά και τα πελατειακά συστήματα.

23>>>Πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό; Οι τωρινοί κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί έχουν και αυτοί ζήσει στο εξωτερικό, αλλά τώρα είναι  τα γρανάζια  του παλιού συστήματος.
Ναι, αλλά αυτοί σπούδασαν  στο εξωτερικό και εν συνεχεία επέστρεψαν στο παλιό πελατειακό σύστημα, με το οποίο μεγάλωσαν. Από αυτούς δεν χρειάζεται σχεδόν  κανείς.

24>>>Υπαρχουν άνθρωποι στη χώρα, οι οποίοι θέλουν πραγματικά το καλό του κράτους; Φυσικά. Και μάλιστα πολλοί. Όμως αυτοί δεν είναι στην εξουσία.

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ελληνική επανάσταση (1821): Ο Μητροπολίτης Γερμανός διακήρυξε το Μάρτιο την ελληνική επανάσταση, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση σχεδόν ολόκληρης της Πελοποννήσου από τον τούρκικο ζυγό. Ωστόσο οι Τούρκοι λίγο μόλις καιρό μετά κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία επενέβησαν υποστηρίζοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης.

 

Ανεξάρτητη κληρονομική μοναρχία (1830): Στο «Πρωτόκολλο του Λονδίνου» αναγνωρίστηκε επισήμως η ύπαρξη ενός ελληνικού κράτους υπό τη μορφή ανεξάρτητης κληρονομικής μοναρχίας. Τη διοίκηση και τη διεύθυνση ανέλαβε ο Έλληνας διπλωμάτης κόμης Ιωάννης Αντωνίου Καποδίστριας.

Όθωνας της Βαυαρίας (1832): Μετά ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Καποδίστρια, οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν ότι ο ακόμα ανήλικος πρίγκιπας Όθωνας της Βαυαρίας να στεφθεί Βασιλιάς της Ελλάδας. Παρέμεινε έως το 1862. Στην εξωτερική πολιτική η Ελλάδα διατηρεί δεσμούς βασικά με τη Μεγάλη Βρετανία.

Δημοκρατία και η δικτατορία του Μεταξά: Το 1924 ανακηρύσσεται στην Ελλάδα δημοκρατία, η οποία δεν θα διαρκέσει για πολύ. Μετά από μια περίοδο έντονης πολιτικής ανησυχίας στη χώρα επικρατεί δικτατορία με τον Ιωάννη Μεταξά από το 1932.

Εμφύλιος Πόλεμος: Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα καταλαμβάνεται από τα γερμανικά στρατεύματα. Η αντιπαλότητα των αντιστασιακών οδηγεί μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κουμουνιστών και των συντηρητικών. Με υποστήριξη από το εξωτερικό νίκησαν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Κυβερνήσεις με δεξιά απόκλιση κυβερνούν στα πλαίσια της  συνταγματικής μοναρχίας.

Χούντα των Συνταγματαρχών (1967): Συντηρητικοί αξιωματικοί υπό την καθοδήγηση του Γεωργίου Παπαδόπουλου κάνανε το 1967 δικτατορία διάρκειας επτά ετών, με σκοπό να μην επιτρέψουν την ενίσχυση της αντιπολίτευσης. Το 1974 πέφτει η δικτατορία, καθώς τα σχέδια για πραξικόπημα στην Κύπρο απέτυχαν.

Δημοκρατία (από το 1974): Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχημάτισε το 1974 μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνέστησε άμεσα την «πολιτική αλλαγή», την επιστροφή στη δημοκρατία. Δημιούργησε το συντηρητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία.

Πρώτη αριστερή κυβέρνηση (1981): Στις εκλογές του 1981 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Αντρέα Παπανδρέου και σχηματίζει την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας. EΕ και Ευρώ: Το 1981 μπήκε σε ισχύ η σύμβαση για την είσοδο της Ελλάδας  στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Την 1η Ιανουαρίου 2002 το Ευρώ αντικαθιστά την δραχμή.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)