Μπορεί να έχουν δίκιο οι Δεσποτάδες που Ιερούργησαν στον Ιερό ναό του Αγίου Βησσαρίωνα κατά την εορτή του πολιούχου και να έχουν αλλάξει οι καιροί. Αν έτσι κρίνουν το σωστό, έχουν δίκιο.
Δεν το κρίνουν έτσι όμως ι κάτοικοι της Φιλιππιάδας και κυρίως οι Χριστεπώνυμοι πολίτες και γι’ αυτό για μια φορά ακόμη εξεπλάγησαν μα την απόφαση του Ιεραρχών. Η εικόνα του πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνα δεν περιήλθε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά σε μερικούς από αυτούς και πάντως όχι από το κέντρο της πόλης όπου ανέμεναν την εικόνα οι πιστοί να την προσκυνήσουν και να κάνουν το σταυρό τους. Και ήταν πολλοί εκείνοι που ανέμεναν να περάσει η εικόνα από το κέντρο της πόλης, άλλοι γιατί έτσι είχαν συνηθίσει, άλλοι γιατί ήθελαν να την προσκυνήσουν και να κάνουν το σταυρό τους και άλλοι (οι μεγαλύτεροι) γιατί θεωρούν ότι έτσι τιμάται περισσότερο ο πολιούχος, αλλά και συνδέεται ιστορικά με την πόλη της Φιλιππιάδας. Αν πάντως οι Ιεράρχες μας θεωρούν ότι αυτά είναι πράγματα του παρελθόντος, έχουν δίκιο που δεν περιφέρουν την εικόνα στους δρόμους της πόλης. Θα πρέπει όμως να πειστεί και η Χριστιανική κοινωνία ότι η περιφορά της εικόνας αντανακλά σε περασμένες εποχές.

Στο μεταξύ με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου τιμήθηκε ο πολιούχος Άγιος Βησσαρίων. Την παραμονή της γιορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον φερώνυμο Ιερό Ναό, χοροστατούντος του επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλου και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ενώ την επομένη, γιορτή του Αγίου Βησσαρίωνα, ενώπιον των επισήμων, τελέστηκε η θεία λειτουργία και εν συνεχεία η λιτάνευση της εικόνας.

(Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Φωνής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει φετεινή φωτογραφία από τη λιτάνευση της εικόνας)

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)