ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ

Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Φιλιππιάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύει την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας και θεωρεί ότι οι ρατσιστικές αντιδράσεις δεν εκφράζουν το σύνολο των Φιλιππιαδιωτών. Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τις συζητήσεις και τον προβληματισμό γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολεία της Φιλιππιάδας και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων του κέντρου φιλοξενίας Φιλιππιάδας σε δομές εκπαίδευσης επισημαίνουμε τα παρακάτω :

Η ξενοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση των μικρών προσφυγόπουλων από τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας υπερβαίνει τα όρια γιατί αποκλείει τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού» από το σχολείο. Αυτές οι ρατσιστικές αντιδράσεις δεν εκφράζουν το σύνολο των Φιλιππιαδιωτών , ούτε καν την πλειοψηφία των Γονέων που έχουν παιδιά στο σχολείο. Ο φόβος και η προκατάληψη κυριάρχησαν σε κάποιους γονείς οι οποίοι θέλουν να πνίξουν στα ρατσιστικά ρεύματα τα παιδιά που σώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και τα κύματα του Αιγαίου και η μοίρα τους τα έριξε στη φιλόξενη Φιλιππιάδα.

Είναι τραγικό αυτό που συνέβη στη Φιλιππιάδα. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν και δείχνουν κατανόηση, ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που την εκδηλώνουν επί μήνες με προσφορά τροφίμων , ρούχων , φαρμακευτικού υλικού , με εθελοντική προσφορά ,ενώ κάποιοι γονείς εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους προς τα προσφυγόπουλα , την περιφρόνηση και την αδιαφορία. Ας μη ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες και οι γονείς μας μετανάστες.

Η πολιτεία με υπευθυνότητα προγραμματίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων εδώ και αρκετό καιρό και οι όποιες διαδικασίες πραγματοποιηθούν, θα γίνουν μετά  από μελέτη και με την καλύτερη οργάνωση. Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, οι αρμόδιοι φορείς θα ενημερώσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών. Από όσα έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας έως τώρα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα ενταχθούν σε δομές που θα λειτουργήσουν στους χώρους φιλοξενίας. Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα διασπαρούν σε ολιγομελείς  ομάδες στα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελέσουν δικά τους ξεχωριστά τμήματα υποδοχής που θα λειτουργήσουν μετά τη λήξη του πρωινού σχολικού προγράμματος. Το ίδιο και για τους μαθητές Γυμνασίου. Σε καμία περίπτωση τα προσφυγόπουλα δεν θα συνυπάρξουν στην ίδια τάξη με τα Ελληνόπουλα για λόγους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς. Το Υπουργείο θα διαθέσει ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για την διδασκαλία των προσφυγόπουλων  και έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου , Μετανάστευσης και Ένταξης. Οι δαπάνες για την μετακίνηση των μαθητών από τις δομές φιλοξενίας στο σχολείο, η καθαριότητα και η υγιεινή των χώρων έχουν εξασφαλιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Όλα τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με κάρτα υγείας, είναι εμβολισμένα και η καλή τους υγειονομικη κατάσταση διασφαλίζεται από τα κέντρα φιλοξενίας.

Οι πολίτες της Φιλιππιάδας που επί εφτά μήνες έδειξαν αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, δεν πρέπει να αφήσουν την πόλη βορά σε ρατσιστικούς και ξενοφοβικούς κύκλους, ούτε να επιτρέψουν να σημαδευτεί ο Δήμος με μελανά χρώματα , ούτε να γίνει παιχνίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα, εξέλιξη από την οποία θα βγούμε όλοι χαμένοι.

Αλήθεια, η πλειοψηφία των Γονέων συμφωνεί με το κείμενο του Συλλόγου Γονέων του  2ου Δημοτικού Σχολείου που φιγουράρει στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής;

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ  21/09/2016»

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας. Θλιβερό και επονείδιστο το κείμενο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας

Μήνες τώρα η κοινωνία της Φιλιππιάδας, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχει αγκαλιάσει με την αλληλεγγύη της τους ταλαιπωρημένους από τον πόλεμο και την προσφυγιά συνανθρώπους μας.

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι αυτών των ανθρώπων-τα παιδιά τους-έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα ψυχολογική, ιατρική, εκπαιδευτική, που τους παρέχεται με συγκινητικές προσπάθειες από την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες, τους Δήμους, τις σχετικές οργανώσεις, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Με ψεύδη, όπως για δήθεν περίεργα λοιμώδη νοσήματα, τη στιγμή που οι θεσμικοί παράγοντες –ΚΕΕΛΠΝΟ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και άλλοι – διαβεβαιώνουν ότι στην περιοχή μας δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα φυματίωσης στο Κέντρο ή ελονοσίας στην περιοχή της Ηπείρου, ή άλλο σοβαρό λοιμώδες νόσημα,

Με παραπληροφόρηση περί δήθεν μη επαρκούς εμβολιασμού των παιδιών, τη στιγμή που όλα τα παιδιά εμβολιάσθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ,προσπαθούν να ενσταλάξουν   στις ψυχές των   παιδιών, πριν απ’ όλα των δικών τους, το μίσος για τη διαφορετικότητα. Τη διαφορετικότητα του χρώματος του δέρματος, της γλώσσας, της θρησκείας, του πολιτισμού.

Προσπαθούν να προετοιμάσουν και να δικαιολογήσουν ενέργειες σαν αυτές, που προαναγγέλλονται από το εν λόγω κείμενο , ενέργειες που εκπορεύονται από ξενοφοβικά πρότυπα και ντροπιάζουν τα πολιτισμικά μας ήθη, μιας περιοχής, όπως ο Νομός Πρέβεζας,που έχει γνωρίσει τον πόνο της προσφυγιάς από αλλοτινές εποχές στο πετσί του.

Καλούμε τους πολίτες να καταδικάσουν και να απομονώσουν παρόμοιες ενέργειες,συντασσόμενοι με αλληλεγγύη στις προσπάθειες των υπευθύνων για την εκπαίδευση των μικρών μας επισκεπτών

Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός δεν ταιριάζει στους Έλληνες

Πρέβεζα 20/9/2016

Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ

 

 ● Η 6η υγειονομική περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος, εξέδωσε ανακοίνωση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων λέγοντας ότι δεν έχει καταγραφεί κρούσμα οποιασδήποτε ασθένειας στη Φιλιππιάδα. Λέει η ανακοίνωση: «Σχετικά με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 2ου   Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας που ζήλεψαν τη «δόξα» του Ωραιοκάστρου, επενδύοντας την ρατσιστική ανακοίνωση με επιστημονικοφανείς ανοησίες [«διαφορετικό υπόβαθρο(!) ασθενών και συνθηκών υγιεινής»] και εσκεμμένη παραπληροφόρηση, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει να δηλώσει τα εξής:

Η 6η ΥΠΕ από την έναρξη λειτουργίας των δομών φιλοξενίας προσφύγων σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου οργάνωσε την υγειονομική κάλυψή τους, τόσο στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας, όσο και στην παρέμβασή της για την τήρηση των κανόνων υγιεινής διαβίωσης.

Το ίδιο συνέβη και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα με τη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΚΥ της περιοχής, των ιατρών και νοσηλευτών της αεροπορικής βάσης Ακτίου, τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, των ΜΚΟ, των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων Άρτας και Πρέβεζας, των εθελοντών και των αλληλέγγυων πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των νοσοκομείων, στη Φιλιππιάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα φυματίωσης, ελονοσίας ή άλλου σοβαρού λοιμώδους νοσήματος, πέραν των συνήθων εποχικών λοιμώξεων της κοινότητας.

Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού του συνόλου των παιδιών που διαβιούν στο Κέντρο έχει ολοκληρωθεί από την οργάνωση  «Γιατροί του Κόσμου», σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Παιδοψυχιατρικό τμήμα της δομής Ψυχικής Υγείας Πρέβεζας παρακολουθεί τα προσφυγόπουλα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τραύματα του πολέμου, της καταστροφής και της ανασφάλειας που κουβαλούν και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν απειλή για την τοπική κοινωνία.

Οι λειτουργοί της υγείας, σε όποια θέση και αν εργάζονται προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξάρτητα από τη φυλετική καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικονομική κατάσταση, το φύλο κλπ, τηρώντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της Ιπποκρατειακής αντίληψης άσκησης της ιατρικής.

Με τον ίδιο σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ισοτιμία στο δικαίωμα της υγείας οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν την κοινωνική ασθένεια των διακρίσεων, του αποκλεισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι απειλεί την ίδια τη ζωή».

 

● Ανακοίνωση από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέργιο Γιαννάκη. Αντιπολιτευτική διάθεση εκφράζει η ανακοίνωση του βουλευτή Πρέβεζας τα Νέας Δημοκρατίας Στέργιου Γιαννάκη, ο οποίος αφού αναφέρει ότι «αυτές είναι οι επιπτώσεις από την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της μετανάστευσης η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», και ότι «το Υπουργείο Παιδείας, πάλι εκ του προχείρου, να αντιμετωπίσει το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών» κάνει λόγο για « αιτιάσεις των γονέων (που) θα πρέπει να τύχουν της προσοχής της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα που ανέκυψε» και καταλήγει πως «κανείς δεν είναι αντίθετος με την ανάγκη πρόσβασης μικρών παιδιών στην εκπαίδευση, όμως πριν αποφασιστεί οτιδήποτε, θα έπρεπε το Υπουργείο να συνεννοηθεί με τις Τοπικές Αρχές».

 

● Την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου, καυτηριάζει και η κομματική οργάνωση βάσης Φιλιππιάδας για την οποία αναφέρει ότι έχει ακραίο ρατσιστικό περιεχόμενο. «Η ΚΟΒ Φιλιππιάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει απερίφραστα  την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Μια ανακοίνωση που έρχεται ως συνέχεια του αντίστοιχου περιστατικού στο Ωραιόκαστρο και έχει ξεκάθαρο ακραίο, ρατσιστικό, ξενοφοβικό περιεχόμενο  που παραπέμπει χωρίς καμία αμφιβολία σε απόψεις που ενστερνίζονται οι οπαδοί της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής», τονίζεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλούνται ο λαός, η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς.

 

Για το ίδιο θέμα εξέδωσαν ανακοίνωση και η ΚΝΕ.

 

 

● Αποστασιοποιημένη η περιφέρεια Ηπείρου. Στην απάντησή του στο υπόμνημα του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας που έλαβε, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρει ότι η περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία εμπλοκή στα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ούτε και με την εκπαίδευση των παιδιών. Και προτείνει τον διάλογο για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις «οι οποίες και την εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν ήδη στα σχολεία δεν θα υποβαθμίσουν, αλλά και καλές συνθήκες εκπαίδευσης θα δημιουργήσουν για τα προσφυγόπουλα».

● ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο «Σύλλογος περί βιβλίου» Φιλιππιάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποποιείται της χρησιμοποίησης αίθουσας του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας για τα μαθήματα σκακιού το οποίο παραδίδεται σ’ αυτές. Αναφέρει ο Σύλλογος περί βιβλίου: «Ο “Σύλλογος περί Βιβλίου” με αφορμή την επιστολή-ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, στην οποία δηλώνουν πως αρνούνται να παραχωρήσουν σχολικές αίθουσες ακόμη και κατά τη διάρκεια απογευματινών ωρών για την ένταξη των προσφυγόπαιδων στη μαθησιακή διαδικασία, επικαλούμενοι εκτός των άλλων και τη διεξαγωγή μαθημάτων σκακιού τις ώρες αυτές, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διευκρινίζει:
Ο “Σύλλογος περί Βιβλίου” υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται τα μαθήματα σκακιού, σεβόμενος απόλυτα το θεσμικό ρόλο του δημόσιου σχολείου, που είναι η παροχή ΠΑΙΔΕΙΑΣ σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος, είναι πρόθυμος να αναζητήσει νέο χώρο για τα μαθήματα σκακιού, διευκολύνοντας τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης και μάθησης των προσφυγόπαιδων. Παράλληλα, διαχωρίζοντας τη θέση του από την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας, επισημαίνει πως η λειτουργία και οι δράσεις του “Συλλόγου Περί Βιβλίου” δεν πρέπει και δεν μπορούν να αποτελούν επιχείρημα-πρόφαση για κανέναν σε μία καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας νέων “τειχών” και όξυνσης προκαταλήψεων και στερεοτύπων στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του” Συλλόγου Περί Βιβλίου”

ο Πρόεδρος Χρήστος Αναγνώστου»

 

● Με τον τίτλο «ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ» εξέδωσε ανακοίνωση η Ομάδα αλληλεγγύης του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Άρτας στην οποία αφού αναφέρεται στη μεταναστευτική πολιτική των τότε κυβερνήσεων που οδήγησαν εκατοντάδες Έλληνες –παππούδες και πατεράδες των σημερινών γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας- κάνει λόγο για μισαλλόδοξη, μισανθρώπινη και ρατσιστική ανακοίνωση που «δεν γράφτηκε από «αγανακτισμένους» γονείς, αυτοί απλώς το υπέγραψαν, αλλά από έναν ιδεολογικό καθοδηγητή. Είναι ένα μανιφέστο μίσους. Είναι όλοι όμως συνυπεύθυνοι». Ναι, τα παιδιά των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές έχουν ψυχικά τραύματα και χρήζουν υποστήριξης, αλλά τα ψυχικά τραύματα των δικών σας παιδιών είναι ανίατα…. Δεν ντρέπεστε καθόλου να μιλάτε για σχολικό εκφοβισμό που είναι πιθανόν να ασκήσουν τα προσφυγόπουλα στα καμάρια σας; Η περίπτωση Γιακουμάκη δεν σας δίδαξε τίποτα; Πρόσφυγες ήταν οι δράστες;

Όσο για τα εμβόλια, μην ανησυχείτε. Τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι στα σχολεία γίνονται δεκτά τα παιδιά που αποδεδειγμένα έχουν εμβολιαστεί. Επιλέγετε να διασπείρετε το φόβο πατώντας σε φημολογίες και ψέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και καταλήγει «Εμείς στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας ήρθαμε δεκάδες φορές σε επαφή με τους πρόσφυγες, μοιράζοντας φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια. Είδαμε αξιοπρεπείς ανθρώπους. Αυτοί που βλέπουν τέρατα μάλλον κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».

 

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΧΩΡΑΜΕ. ΞΕΡΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ. Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε κοινή ανακοίνωση από τα σωματεία οικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων, οδηγών, ΟΤΑ και συνταξιούχων, στην οποία αναφέρουν ότι «με πρόσχημα τον κίνδυνο για την υγεία των άλλων παιδιών από προσφυγόπουλα, τα παραμύθια περί μαθησιακών δυσκολιών, ξεδιπλώθηκε αυτές τις μέρες στην περιοχή μας μια αντιδραστική ξενοφοβική αντίληψη μέσα από μια κατάπτυστη ανακοίνωση -κάποιων– που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ναζιστική αντίληψη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ για τους ανθρώπους τα παιδιά και την κοινωνία».

 

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)