Δεν άξιζε τέτοια τύχη στη Φιλιππιάδα. Χρειάστηκε μια ανακοίνωση του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου (το κτίριο του οποίου εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες) για να γίνει η Φιλιππιάδα περίγελος και όλη η χώρα να ασχολείται με αυτήν και το Ωραιόκαστρο. Αιτία της ανακοίνωσης η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων που φιλοξενούνται στο κέντρο φύλαξης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκης».

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων εξέδωσε μια ανακοίνωση ρατσιστικού και ξενοφοβικού περιεχομένου, παρασυρόμενοι προφανώς από την φασιστική αντίληψη ορισμένων. Μιά ανακοίνωση που ξεπερνάει συχνά τα όρια του ρατσιστικού διαχωρισμού, χρησιμοποιεί αρκετά επιθετικούς χαρακτηρισμούς και επιχειρηματολογία που δυστυχώς δεν προάγει τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.

Στην απαράδεκτη από κάθε άποψη ανακοίνωση, για την έκδοση της οποία το διοικητικό συμβούλιο του δημοτικού σχολείου δεν πήρε καν υπόψιν του ότι επρόκειτο για μικρά παιδιά, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους οι γονείς, οι κηδεμόνες και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, δεν δέχονται να κάνουν μάθημα τα απογεύματα τα προσφυγόπουλα στο κτίριο όπου κάνουν μάθημα και τα δικά τους παιδιά, γιατί μεταξύ των άλλων στο προαύλιο χώρο του σχολείου τις απογευματινές ώρες γίνονται αθλοπαιδιές, πολιτιστικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες, ενώ οι αίθουσες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μαθήματα σκακιού και για διδασκαλία παραδοσιακών χορών.

Η ανακοίνωση που έχει αποδέκτες τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, τους βουλευτές του νομού, τον δήμαρχο και το υπουργείο παιδείας, επικαλείται έξι λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να μάθουν γράμματα τα παιδιά των «λεγόμενων παράτυπων μεταναστών», όπως λέει, γιατί δεν είναι εμβολιασμένα σύμφωνα με το εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και ενημερώνεται ο σύλλογος σε καθημερινή βάση για περιστατικά ασθενειών που έχουν εκλείψει από τη χώρα μας και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με μεταδοτικές ασθένειες. Στην ανακοίνωση επίσης εκφράζεται η ανησυχία μήπως τα δικά τους παιδιά οδηγηθούν σε σχολικό εκφοβισμό από τα παιδιά των «λεγόμενων παράτυπων μεταναστών» γιατί οι γονείς (των Ελλήνων φυσικά) έχουν στερηθεί πολλά για να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη μόρφωση. Ένας άλλος λόγος που ο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων επιθυμεί να μη διδαχτούν τα προσφυγόπουλα είναι ο θρησκευτικός. Γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψει ο σύλλογος τον θρησκευτικό φανατισμό (των μικρών παιδιών) και με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η θρησκεία μας θα πληγούν οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, αλλά και των ορογόνων μας που όλοι οι Έλληνες μαθητές τις σέβονται. Ένας ακόμη λόγος που ο σύλλογος δεν θέλει να μάθουν τα παιδάκια γράμματα είναι ο πολιτισμικός. Γιατί το χάσμα του πολιτισμού είναι μεγάλο και θα δημιουργήσει προβλήματα προσαρμογής, ενώ επίκειται υποβίβαση του μορφωτικού επιπέδου των Ελληνοπαίδων, που με πολλές θυσίες εξασφαλίζουν οι Έλληνες γονείς τους.

Αυτά και πολλά άλλα λέει η ανακοίνωση, η οποία ήδη κάνει το γύρω της Ελλάδας –μέχρι και στην Ευρώπη σταυροκοποιούνται με αυτά που διαβάζουν- τα οποία φυσικά θα ήταν σωστά αν ήταν αληθινά. Γιατί δεν κινδυνεύει ο προαύλιος χώρος του σχολείου από τα προσφυγόπουλα, αφού σ’ αυτόν δεν γίνονται αθλοπαιδιές, ούτε άλλα δρώμενα. Γιατί τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί από τους γιατρούς του κόσμου, οι οποίοι είναι πολύ σχολιαστικοί στη δουλειά τους. Γιατί δεν κινδυνεύει η χριστιανική θρησκεία από τους …αλλόθρησκους, αφού πρόκειται για μικρά παιδιά, γατί δεν πρόκειται να συνυπάρξουν (αν δεν θέλουν) τα Ελληνόπουλα με τα προσφυγόπουλα. Τα πράγματα μπλέκουν πολύ όταν ο σύλλογος περνάει στα θρησκευτικά επιχειρήματα, αφού εξομοιώνουν ουσιαστικά συλλήβδην τους πρόσφυγες με τους παράγοντες που τους έδιωξαν από την πατρίδα τους. Γιατί δεν κινδυνεύει ο πολιτισμός μας (ποιος είναι αυτός ο πολιτισμός όταν ολόκληρος σύλλογος αρνείται τη μόρφωση σε μικρά παιδιά) από τον πολιτισμό των προσφύγων και δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η πολιτισμική και θρησκευτική μας ταυτότητα. «Σαν γονείς βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται η υποβάθμιση της εκπαίδευσης και γενικότερα του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας» αναφέρει ο σύλλογος γονέων, υποπίπτοντας σε ένα σοβαρό, αντιπαιδαγωγικό ατόπημα, καθώς η εκπαίδευση δεν είναι ποτέ «εθνική», «θρησκευτική», «φυλετική», αλλά… εκπαίδευση.

Και προκάλεσε αίσθηση η σημείωση της ανακοίνωσης του συλλόγου που κάνει λόγο πως « δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση και χωρίς κανέναν συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών».

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, ανακοίνωση στην οποία εμμένουν πολλοί από τους συμβούλους όπως μας ελέχθη από δημοσιογράφο ο οποίος θέλησε να μάθει περισσότερα για τα τεκταινόμενα. Το πλήρες ρεπορτάζ της ιστορίας έχει ως εξής:

Αμέσως μετά την δοξολογία και τα εγκαίνια του νέου διδακτηρίου του δημοτικού σχολείου στην Παλαιά Φιλιππιάδα, οι παρευρισκόμενοι γονείς κλήθηκαν σε συγκέντρωση προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα. Εκεί εκδόθηκε και η ανακοίνωση που προαναφέρθηκε. Συγκέντρωση του εν λόγω συλλόγου έγινε και την Τετάρτη το βράδυ, όπου συζητήθηκε το ίδιο θέμα και στην οποία ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Γιολδάσης επεσήμανε πως όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στη μάθηση, γνώμη την οποία εξέφρασε και στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Πιο συγκρατημένο (και παραδειγματισμένο από την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου) το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου που συνεδρίασε την Τετάρτη το απόγευμα, εξέδωσε μια ολιγόλογη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «δηλώνει ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των παιδιών τιμώντας και διασφαλίζοντας το δικαίωμα τους στη μάθηση». Αν και δεν έλειψαν οι φωνές από μερικούς παρευρισκόμενους, εν τούτοις ο σύλλογος του 1ου δημοτικού σχολείου δεν ενέδωσε χάριν κυρίως στη στάση του προέδρου Νίκου Παπαμιχαήλ, ο οποίος εξήγησε ότι αναμένεται ενημέρωση από αρμόδιους τοπικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Πάντως το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων κα κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου (στο κέντρο της Φιλιππιάδας). Επισκέφθηκε το κάμπινγκ των προσφύγων, όπου ξεναγήθηκε από τον συντονιστή του κέντρου φιλοξενίας Μιλτιάδη Κλάπα σε πολλές από τις σκηνές και ενημερώθηκαν ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα προσφυγόπουλα και οι πρόσφυγες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής στον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη, υπενθυμίζοντας του ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε υποσχεθεί ότι οι πρόσφυγες θα φύγουν από το στρατόπεδο μετά από 8 μήνες από την εγκατάστασή του, παραγνωρίζοντας ο δήμαρχος ότι έχουν κλείσει ερμητικά τα σύνορα της Ευρώπης. Και βέβαια φαίνεται ότι συμπαρίσταται στους γονείς και κηδεμόνες του 2ου δημοτικού σχολείου αφού στο τέλος της επιστολής του αναφέρει ότι καλεί τον Υπουργό να συνυπολογίσει «την αναστάτωση και την έντονη ανησυχία που έχουν προκληθεί σε μεγάλη μερίδα των γονέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας».

Πολλές μεγάλες εφημερίδας, τηλεοπτικοί σταθμοί και ραδιόφωνα ασχολήθηκαν αρνητικά με την ανακοίνωση του συλλόγου του 2ου δημοτικού σχολείου, κάνοντας γνωστή την πόλη της Φιλιππιάδας ως πόλη ξενοφοβική και ρατσιστική.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, η νεροποντή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκης. Πολλές σκηνές πλημμύρισαν με αποτέλεσμα οι πολλοί από τους πρόσφυγες να κλείσουν για λίγη ώρα την εθνική οδό που οδηγεί στην Πρέβεζα, την Άρτα και τα Ιωάννινα, με το πάγιο αίτημά τους να ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρώπη, συμπληρωμένο με το αίτημά τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η κινητοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αυτοκινήτων για κάμποση ώρα, χωρίς πάντως να σημειωθούν επεισόδια.

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)