● Έχουμε ξαναγράψει ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην υγεία, ιδίως στις μεγάλες πόλεις όπου τα περιστατικά είναι πολλά,ενώ λίγοι είναι οι γιατροί που περιθάλπουν τους ασθενείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, αν δούμε ότι η επίσκεψη του Υφυπουργού υγείας Παύλου Πολάκη στο νομό και η συζήτηση που είχε με διάφορους παράγοντες του νομού και του νοσοκομείου, έφερε αποτέλεσμα. Διαβάζουμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Μίλτος παππάς ότι στο νοσοκομείο της Πρέβεζας διορίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία δύο γιατροί ειδικότητας ορθοπαιδικής και ιατρικής βιοπαθολογίας, οι οποίοι και θα συνδράμουν στο έργο του νοσοκομείου για καλύτερη ιατρική περίθαλψη. Να επισημάνουμε ότι στην όλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Πρέβεζας, σημαντική είναι η προσφορά του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, ο οποίος κάνει τα πάντα για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων του νομού.

● Το άδειασμα των κάδων στον συνοικισμό Ηλιοβουνίου ήλεγξε ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος του δήμου Ζηρού Βασίλης Παπαβασιλείου με τρόπο μάλιστα αναμφίβολα εμπεριστατωμένον. Η διαπίστωση που έκανε από προσωπική επαφή με κατοίκους του συνοικισμού, είναι ότι οι κάδοι απορριμμάτων αδειάζονται τακτικότατα και δεν αποτελούν εστία μόλυνσης για τους κατοίκους του συνοικισμού. Δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε για τα όσα μας είπε ο αντιδήμαρχος. Θα επιμείνουμε πάντως ότι πολλά χωριά του δήμου Ζηρού, κυρίως αυτά που είναι απομακρυσμένα, οι κάτοικοί τους δεν γνωρίζουν την ημέρα που το απορριμματοφόρο του δήμου θα επισκεφθεί ο χωριό τους για να αδειάσει τους κάδους. Με αποτέλεσμα οι κάδοι να παραμένουν γεμάτοι επί πολλές ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους των χωριών αυτών.

● Πληροφορίες λένε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, ήταν από πριν συνταγμένη και δεν συντάχτηκε εκείνη της ώρα που γινόταν η συνέλευση των γονέων έστω και απροειδοποίητα. Δεν ξέρουμε από ποιούς ή ποιόν συντάχτηκε η ανακοίνωση, ούτε καν ξέρουμε αν οι πληροφορίες μας είναι αληθινές. Επ’ αυτού μπορούν να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη οι γονείς που συμμετείχαν στην περιβόητη συνέλευση.

 

● Έχουμε ξαναγράψει γα την ύπαρξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στους καταυλισμούς των προσφύγων και το ρόλο που αυτές παίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις ο ρόλος τους είναι καλός, σε άλλες περισσότερα προβλήματα δημιουργούν από όσα λύνουν, αφού με την παρουσία τους όχι μόνο δεν διευκολύνουν το έργο των άλλων απασχολούμενων στους καταυλισμούς, αλλά δημιουργούν και αλλαλούμ. Κάποια από τις ΜΚΟ δίνει έργα σε ντόπιους εργολάβους και σωστά κάνει. Ωστόσο προκύπτει το ερώτημα αν παίρνει προσφορές και από άλλους ομοειδείς εργολάβους και αν γίνονται μελέτες για τα εκτελούμενα ή εκτελεσθέντα έργα. Θέλει προσοχή το θέμα, γα να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και κακό κλίμα για τους πρόσφυγες, από λάθη των ΜΚΟ ή άλλων παραγόντων.

 

● Με την ευκαιρία της «γνωστοποίησης» της ανακοίνωσης του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, που έκανε την πόλη γνωστή στο πανελλήνιο. Τόσα δημοτικά σχολεία στην περιοχή του δήμου Ζηρού είναι κλειστά, γιατί δεν σκέφτονται οι αρμόδιοι να μεταφέρουν εκεί τα προσφυγόπουλα, όπου αφού διδαχθούν, όσα φυσικά θέλουν, την ελληνική γλώσσα να μπορούν με άνεση να ενταχθούν στην κοινωνία, είτε αυτή είναι τοπική, είτε της Αθήνας ή άλλων μεγαλουπόλεων; Από τη στιγμή που τα προσφυγόπουλα θα μπουν σε αυτοκίνητο, τι λίγα χιλιόμετρα κάνουν, τι λίγο περισσότερα, είναι το ίδιο. Η σκέψη αυτή νομίζουμε ότι έχει κατατεθεί στους αρμόδιους, οι οποίοι και την εξετάζουν στα σοβαρά. Και θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι η σωστότερη. Φυσικά και είναι καταδικαστέα η ανακοίνωση του συλλόγου του 2ου δημοτικού σχολείου –αυτό άλλωστε περιγράφεται και στην πρώτη αλλά και σε άλλες σελίδες της «Φωνής».

 

● Πολύ καλή η πρόταση του Δημήτρη Βλαχοπάνου για τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου. Λέει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με τις υπηρεσίας του, αλλά και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να καταγραφούν όλα τα χωριά τα οποία υπέστησαν σφαγές και κάηκαν από τον γερμανικό στρατό των ναζί. Τέτοια χωριά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημήτρη Βλαχοπάνο είναι η Μουσιωτίτσα, Λιγκιάδες, Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, Κομμένο, Συκιές, Πέτα, Βουργαρέλι, Καταρράκτη Άρτας, Παναγιά, Κρυοπηγή, Σταυροχώρι, Φανάρι Πρέβεζας και Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ο Δημήτρης Βλαοχπάνος είναι καθηγητής-συγγραφέας και έχει ασχοληθεί με το μαρτυρικό Κομμένο Άρτας για το οποίο έχει γράψει και βιβλίο, το οποίο έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

● Ήρθε η σειρά του πλατανοδάσους του Αγίου Γεωργίου να υποστεί τις συνέπειες της εξάπλωσης της ασθένειας του καταστροφικού μύκητα των πλατάνων, που από καιρό τώρα έχει πλήξει τα πλατάνια στη Ρευματιά, στη μονή Αβάσου, αλλά ακόμη περισσότερο στην περιοχή του Αχέροντα. Δυστυχώς θετικό δείγμα βρέθηκε και στα πλατάνια του Αγίου Γεωργίου και αν προχωρήσει η ασθένεια θα στερήσει από τους πολίτες του τόπου, αλλά και τους τουρίστες, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της περιοχής μας, το οποίο επισκέπτονται πολλοί το καλοκαίρι κυρίως. Έχει γραφεί ότι ο θανατηφόρος για τα πλατάνια μύκητας μεταφέρεται με τα σκαπτικά και άλλα μηχανήματα. Οι αρμόδιοι κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου, κάτι που μάλλον στάθηκε αδύνατο στην προκειμένη περίπτωση, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Πάντως ανάμεσα στα προστατευτικά μέτρα, είναι και αυτό της καύσης επί τόπου των πληττόμενων πλατάνων και όχι η μεταφορά τους σε άλλο μέρος. Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι ένας όμορφος τόπος κινδυνεύει από τον φονικό μύκητα.

 

● Πολλά ακούγονται για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ (οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης) και για τα έργα που επρόκειτο να κάνουν με αυτά, το ακούσαμε αυτό και από τον πρόεδρο της ΠΕΔ δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο. Πολύ σωστά διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι για τη μικρή χρηματοδότηση. Πλην όμως θα πρέπει και οι ίδιοι οι δήμαρχοι να κοιτάξουν πως θα εξοικονομήσουν πόρους για να διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών τους, χωρίς ωστόσο να καταφύγουν στο εύκολο μέσο των φόρων των δημοτών τους. Για παράδειγμα, δεν νομίζουμε ότι είναι απαραίτητοι τόσοι αντιδήμαρχοι και τόσοι παρατρεχάμενοι του δημάρχου, οι οποίοι πληρώνονται φυσικά. Στον καιρό της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, καλά θα είναι και οι δήμαρχοι να καταλάβουν ότι υπάρχει η δυνατότητα και από δική τους πρωτοβουλία να εξοικονομήσουν πόρους και να κάνουν μικροέργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών τους. Εκτός αν κρίνουν ότι όλοι αυτοί οι αντιδήμαρχοι και οι παρατρεχάμενοι, είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός δήμου. Οπότε καλά κάνουν και ζητάνε από την πολιτεία να τους χρηματοδοτήσει.

 

● Για τις καραβίδες ο λόγος τις οποίες όλοι μας έχουμε ξεχάσει. Λίγα χρόνια πριν οι καραβίδες από Λούρο ποταμό ήταν το μενού της παρέας που έπινε ουζάκι ή τσίπουρο. Τώρα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να εμπλουτιστεί ο Λούρος με καραβίδες, όλες απέτυχαν γιατί ο Λούρος έχει μεταβληθεί σε χαβούζα και ως γνωστόν οι καραβίδες, όπως και πολλά άλλα υδρόβια, δεν μπορούν να ζουν σε χαβούζες. Το ίδιο έγινε και στον Καλαμά, το ίδιο και σε πολλά ποτάμια της Ηπείρου, όπου οι πολίτες έβγαζαν τις καραβίδες με το τσουβάλι. Φίλος της στήλης μου έλεγε ότι τώρα που ο καραβίδες μπορούν εύκολα να διακινηθούν στο εξωτερικό και να πουληθούν σε πολύ καλές τιμές, τώρα που θα μπορούσαν κάποιοι να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, δεν υπάρχουν καραβίδες. Μου έλεγε μάλιστα ότι σε κάποιες Μεσογειακές χώρες, η πώληση των καραβίδων έχει γίνει το κύριο επάγγελμα για πολλούς. Εμείς εδώ προτιμήσαμε να τα κονομήσουν πολύ λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, παρά να βγάλουν μεροκάματο δεκάδες άνθρωποι από το εμπόριο της καραβίδας. Ας προσέχαμε για να μη βλέπουμε τις καραβίδες μόνο σε φωτογραφίες.

«F»

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)