Συνέντευξη του Κώστα Τσαρή στην τοπική εφημερίδα των Μεγάρων Αιχμή και στον δημοσιογράφο Αντώνη Υψηλάντη

Από την εφημερίδα των Μεγάρων «Αιχμή» αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του Κώστα Τσαρή, ο οποίος κατάγεται από τον Αμμότοπο και τις γυμνασιακές-λυκειακές του σπουδές ολοκλήρωσε στο σχολείο της Φιλιππιάδας. Ο Κώστας Τσαρής επισκέπτεται τακτικά το χωριό του και την περιοχή μας με την οποία είναι στενά δεμένος, αλλά και την Πρέβεζα, με την οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και στην οποία πριν από λίγον καιρό τον έφερε η επιστημονική του ενασχόληση. Διαμένει στα Μέγαρα όπου εργάζεται στην εκεί ΔΕΥΑ, ως χημικός μηχανικός.

 

 

 

 

 

  • Το μέλος της κεντρικής επιτροπής του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την επιλογή του, για τους π. συντρόφους του στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και για την αλλαγή συσχετισμών σε  τοπικό επίπεδο

 

Στις τελευταίες εκλογές υπήρξαν αλλαγές συσχετισμών. Μετακομίσεις ψηφοφόρων, που είχαν ως αποτέλεσμα το κατακερματισμό του διπολισμού. Μεγάλος ηττημένος το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πολλούς ψηφοφόρους, μέλη του παλαιότερα να βρίσκουν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας εξ αυτών ο συμπολίτης μας χημικός Κώστας Τσαρής, ο όποιος αισθάνεται προδομένος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εξηγεί γιατί επέλεξε να ανήκει στο Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, δηλαδή σε μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σας γνωρίσαμε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως στις εκλογές που πέρασαν ταχθήκατε ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα θερμός υποστηρικτής. Τι σας έκανε να αλλάξετε πολιτική στέγη;

 

Καταρχήν αφού σας ευχαριστήσω κ. Υψηλάντη για την φιλοξενία, οφείλω να αναφέρω ότι είμαι μέλος της κεντρικής επιτροπής του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο από πρώην στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ (κίνηση Κουρουμπλή, Μητρόπουλου, Κοτζιά, Κοτσακά κ.α). Όπως όλοι γνωρίζουν η κίνηση αυτή συνεργάστηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή μου αυτή να φύγω από το ΠΑΣΟΚ και να ενταχθώ στo Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο είναι απόρροια της ιδεολογικής και πολιτικής μου αντίληψης και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου το οποίο δεν εκχωρώ σε κανέναν.

 

Εσείς φύγατε όμως άλλοι π. σύντροφοι σας έμειναν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θεωρείτε πως αυτοί οι άνθρωποι έπραξαν λανθασμένα και εσείς σωστά;

 

Δεν μπορώ να κρίνω εγώ το πώς σκέφτηκαν κάποιοι άνθρωποι που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ.. Εγώ έχω να πω ότι στην παράταξη αυτή συνεχίζουν να υπάρχουν φίλοι μου συναγωνιστές που έδωσαν για χρόνια αγώνες για το κόμμα, που έδωσαν πάρα πολλά και δεν πήραν απολύτως τίποτε. Πρόσωπα που τους διακρίνει το ήθος, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα και η αγωνιστικότητα. Με όλο το σεβασμό που τους έχω, πιστεύω πως όλοι αυτοί έμειναν γιατί οι συναισθηματικές τους εξαρτήσεις τους κάνουν να είναι δεμένοι με το κόμμα και θέλουν να δώσουν και την έσχατη μάχη να βρει το ΠΑΣΟΚ τον δρόμο του. Αυτό τους τιμά ιδιαίτερα, όμως εγώ πιστεύω πως στο ΠΑΣΟΚ η γάγγραινα έχει εισχωρήσει βαθιά και δεν γιατρεύεται.

 

Σας βλέπω αγανακτισμένο. Θεωρείτε πως προδοθήκατε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ;

 

Θεωρώ ότι μέσα στα δυόμιση τελευταία χρόνια, η ηγετική ομάδα πούλησε ιδέες, αρχές, αντιλήψεις, ιδανικά που χρόνια ολόκληρα διέκριναν το ΠΑΣΟΚ και το καθιέρωσε στις καρδιές του λαού. Το κίνημα που το 1981 έφερε την αλλαγή στην ζωή του αγρότη, του εργάτη, του μισθωτού, του συνταξιούχου, το 2009 έφερε την φιλελεύθερη λαίλαπα και τα ισοπέδωσε όλα. Γκρέμισε τις κατακτήσεις ενός λαού που πάλεψε σκληρά μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών για να αλλάξει την πορεία της ζωής του.

Καταπάτησε την αξιοπρέπεια του λαού, τον οδήγησε στην ταπείνωση, στην εξαθλίωση, στην μιζέρια και στην κατάθλιψη.

Το ΠΑΣΟΚ συνεπώς που έχει μετατραπεί σε ένα νεοφιλελεύθερο φάντασμα του πρότερου εαυτού του έφυγε από εμάς και όχι εμείς από αυτό.

 

Τελικά κάτι θετικό δεν σας έμεινε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εσείς πιστέψατε;

 

Αυτό που κρατάω από το κόμμα αυτό, είναι η ανάμνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ της προσφοράς των αγώνων, της κοινωνικής ευαισθησίας, των κατακτήσεων και της αλληλεγγύης, ας διατηρήσουμε την νοσταλγία εκείνων των όμορφων χρόνων. Ας αφήσουμε οριστικά πίσω αυτούς που πρόδωσαν τις ιδέες μας, τα όνειρα μας, τις ελπίδες μας και μαζί το μεταλλαγμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ, το υποταγμένο στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Ο λαός υποφέρει, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα, δεν έχουν να φάνε, να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

 

Οι προδομένοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας, βλέπουν τελικά ως ελπίδα τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Όντως σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της λαϊκής μάζας που χρόνια στήριζε το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται προδομένο από την ηγετική του ομάδα και βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν την μόνη πολιτική λύση που υπάρχει. Πάνω σ’ αυτόν στηρίζουν την ελπίδα τους, τα λίγα πια όνειρά τους, το μέλλον των παιδιών τους.

Γι αυτό θα πρέπει πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας που πιστεύω πως εξελίσσεται σε μια μεγάλη φυσιογνωμία της σύγχρονης πολιτικής ζωής της χώρας να προσαρμόσει την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ στα καινούργια δεδομένα. Δεν είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ οι δώδεκα συνιστώσες του και ο Συνασπισμός με το 4 % που είχε το 2009. Είναι ένα ολόκληρο κομμάτι λαϊκής μάζας του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισε και βρήκε πολιτική στέγη σ’ αυτόν.

Είναι το 15% περίπου των ψηφοφόρων του που μετακόμισε πολιτικά μέσα σε δύο μήνες. Οφείλουν να μας ακούσουν και να βαδίσουμε όλοι μαζί στα καινούργια δεδομένα.

 

Τι στέρησε στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά και την ευκαιρία να κυβερνήσει;

 

Πρωταρχικά, η μαύρη προπαγάνδα που ασκούσαν όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και ο ξένος παράγοντας όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, που καθημερινά τρομοκρατούσαν τον Ελληνικό λαό αλλά και λάθη επικοινωνιακά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του στέρησαν μια ολοκάθαρη νίκη που διαφαίνονταν. Λάθη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως η τοποθέτηση τους πάνω στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή ή στο ερώτημα που θα βρούμε τα χρήματα να εφαρμόσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα, όπως και στο θέμα το μεταναστευτικό που αργήσαμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση.

Θεωρώ πως το μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ για χρόνια το διαχειριζόταν με λάθος τρόπο, δεν είχε ξεκάθαρη θέση και βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας δυο μήνες πριν τις εκλογές τον Μάρτη και το ξεκαθάρισε με την δήλωσή του ότι όσοι μετανάστες μπαίνουν στην χώρα μας και δεν έχουν κάρτα εργασίας θα πρέπει να τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα και να απελαύνονται. Ξεκάθαρη και σωστή θέση που έδωσε τέλος σε ένα σοβαρό θέμα που στο κάτω κάτω άλλοι το δημιούργησαν με την πολιτική τους και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ και στην  Νέα  Δημοκρατία.

 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον πόλο για την δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς;

 

Σήμερα επιβάλλεται να συγκροτηθεί άμεσα ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς μέσα από την κοινωνία και τους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ανοικτές διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες θα βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά χιλιάδες φίλοι και ψηφοφόροι της παράταξης. Εμείς του ενωτικού κοινωνικού μετώπου που προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ και αποτελούμε τον πυρήνα, τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ,  μέχρι να γίνει αυτό θα διατηρούμε την αυτοτέλειά μας και την αυτονομία μας και ταυτόχρονα θα αποτελούμε έναν χώρο υποδοχής αλλά και έκφρασης των πασοκογενών δυνάμεων που ήδη έχουν αποδεσμευτεί ή θα αποδεσμευτούν στο μέλλον. Με την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα που θα πρέπει να γίνει άμεσα μέσα από ένα συνέδριο όλες οι οργανώσεις και κινήσεις που τον εκφράζουν και τον στηρίζουν πρέπει να διαλυθούν και να έχουμε ανάδειξη νέων εκλεγμένων οργάνων.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την νέα κυβέρνηση;

 

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. αντί του ΛΑΟΣ. Είναι η συνέχεια και η πιστή εφαρμογή των σκληρών μέτρων  που ψήφησαν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Δεν μπορούν αυτοί που υπέγραψαν τα μνημόνια σήμερα να παριστάνουν τους σωτήρες. Όσο για τη ΔΗΜΑΡ και για την επιλογή της αυτή δεν θα πω τίποτε, θα την κρίνει το άμεσο μέλλον και η κοινωνία η οποία μας κρίνει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το πόστο που ο ελληνικός λαός τον κατέταξε θα ακολουθήσει μια αντιπολίτευση σωστή και υπεύθυνη κοντά στον πολίτη και στα προβλήματα του και μαζί θα πορευτούμε για ένα καλύτερο αύριο. 

 

Όσον αφορά τα τοπικά. Οι συσχετισμοί άλλαξαν. Πιστεύετε πως πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς ώστε να υπάρξει προοπτική νίκης;

 

Φίλε Αντώνη, πιστεύω ότι ακόμη είναι νωρίς για κάτι τέτοιο. Πρέπει πρώτα να συγκροτήσουμε τα τοπικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά θα μπει και αυτό το θέμα. Γραμμή δικιά μας είναι να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να επιλέξουμε τον καλύτερο που θα τον διακρίνει το ήθος, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατικότητα του, η επαγγελματική του επιτυχία και συνεπώς η αποδοχή από την κοινωνία.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
"Το ΠΑΣΟΚ έφυγε από εμάς και όχι εμείς από αυτό", 1.0 out of 5 based on 1 rating