● Δεν θα έπρεπε ο επίτροπος να εξετάζει σε βάθος πριν εγκρίνει την πληρωμή –τα εντάλματα πληρωμής- κάποιου έργου των δήμων του νομού; Και το λέμε αυτό γιατί πολλά από τα έργα ενώ είναι ενιαία διασπώνται στη λογική της απ’ ευθείας ανάθεσης από τον δήμαρχο –και ανάθεση ενός έργου η κάθε τοπική κοινωνία ξέρει τι σημαίνει. Θα μου πείτε ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο επίτροπος να εξετάζει τη σκοπιμότητα ενός έργου κα ότι αυτό είναι δουλειά των …ψηφοφόρων. Επειδή όμως οι ψηφοφόροι έχουν …δικαίωμα κάθε πέντε χρόνια να εκφράζουν τη γνώμη τους, μήπως θα έπρεπε ο επίτροπος να εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις; Ενδεχομένως και η αποκεντρωμένη διοίκηση θα πρέπει να εξετάζει τη σκοπιμότητα της διάσπασης ενός έργου και να μην απορρίπτει μόνο τις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να …επισκευάζουν καμπαναριά. Και για να επανέλθουμε, η διάσπαση ενός έργου δεν συμφέρει τις τοπικές κοινωνίες. Το δημόσιο –άρα και το κοινωνικό- συμφέρον είναι τα έργα να γίνονται ενιαία και με δημοπρασία, γιατί έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη έκπτωση η οποία είναι υπέρ των τοπικών κοινωνών.

Μόνο με την εξέταση των έργων και τη σκοπιμότητα των μελετών, μπορεί να μπει κάποια τάξη στα οικονομικά των αυτοδιοικήσεων. Και αυτό είναι στα χέρια του κάθε επιτρόπου, της κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης και φυσικά της κάθε κυβέρνησης.

 

● Το θέμα με τα νερά επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την καταμέτρηση των υδρομετρητών στα χωρά του δήμου. Και ενώ οι υπάλληλοι του δήμου είχαν να μετρήσουν πάνω από πέντε χρόνια και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση του υπαλλήλου ο οποίος κατηγορείται ότι δεν απέδιδε λογαριασμό από τις εισπράξεις των νερών, καλούνται οι κάτοικοι των χωριών να καταβάλουν υπέρογκα –για την οικονομική τους δυνατότητα- ποσά, για νερό το οποίο δεν έχουν καταναλώσει και για πάγια τα οποία πολλαπλασιάζονται αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους. Και αναρωτιούται οι άνθρωποι αν αυτοί είναι υπεύθυνοι που δεν πήγαινε εδώ και πέντε χρόνια κάποιος να μετρήσει τους υδρομετρητές ή ο δήμος ο οποίος εισπράττει χρήματα από ανθρώπους που τα βγάζουν δεν τα βγάζουν πέρα με τη σύνταξη που παίρνουν. Θα τους ενημερώσει κανείς;

 

● Τι είναι πάλι αυτή η Black Friday (μαύρη Παρασκευή κατά το Ελληνικό), η οποία έχει καταντήσει τους νεοέλληνες να σχηματίζουν ουρές μπροστά στα καταστήματα που συμμετέχουν, προκειμένου να αγοράσουν φθηνά πράγματα; Τι αμερικανιά είναι αυτή που κάνει μεγάλη ζημιά στις μικρές επιχειρήσεις των ειδών που διαθέτουν, ενώ είναι αμφίβολο ότι οι καταναλωτές επιτυγχάνουν να αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και να παίρνουν τα προϊόντα που τους είναι αναγκαία; Η προσπάθεια επιβολής καταναλωτικών συνηθειών των υπερκαταναλωτικών Ηνωμένων Πολιτειών στον υπόλοιπο κόσμο, έχει στόχο αυτή τη φορά τους Έλληνες, οι οποίοι μαζικά σπεύδουν στα καταστήματα που συμμετέχουν στη μαύρη Παρασκευή, να αγοράσουν αμφιβόλων εκπτώσεων προϊόντα. Και το λέμε αυτό, γιατί σε άλλες χώρες που εμφανίστηκε το φαινόμενο, οι εκπτώσεις ήταν μηδαμινές σε σχέση με τις τιμές άλλων ημερών του ίδιου προϊόντος. Η μαύρη Παρασκευή δεν είναι μόδα που θα περάσει. Κινδυνεύει να γίνει εθισμός για πολλούς καταναλωτές, οι οποίοι αγοράζουν ότι βρουν μπροστά τους.

 

● Μιά όμορφη βραδιά επεφύλαξε ο «περί βιβλίου» σύλλογος της Φιλιππιάδας στους δεκάδες παριστάμενους. Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο ΙΛΙΑΝΑ και ήταν αφιερωμένη στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσιο και ήταν χωρισμένη σε δύο τμήματα. Στο πρώτο προβλήθηκε βίντεο από τη ζωή του ποιητή, από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα που είχε καλέσει γι’ αυτή την εκδήλωση ο σύλλογος, έπαιξε τραγούδια του στιχουργού, αλλά και άλλων συνθετών και στιχουργών, όπως και ρεμπέτικα τραγούδια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η έλλειψη παρουσίασης του στιχουργικού και ποιητικού έργου του Νίκου Γκάτσιου. Και αν αφαιρέσει κανείς την ομιλία της αντιπροέδρου του συλλόγου, όπου έγινε κάποια αναφορά στον ποιητή και στιχουργό, η βραδιά αφιερώθηκε περισσότερο στη μουσική από την πραγματικά καλή μουσική ορχήστρα και «τιμήθηκε» δεόντως από τους παριστάμενους, οι οποίοι έδειξαν τη χορευτική τους δινότητα.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)