● “Παράθυρο” στη Γερμανική αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας Ηπείρου Στην Έκθεση «Food and Life»,
η οποία πραγματοποιήθηκε από 23 έως 27 Νοεμβρίου 2016 στο Μόναχο της Γερμανίας, συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την προβολή και προώθηση των αγροτικών της προϊόντων σε μεγάλες αγορές – στόχους του Εξωτερικού.

Η συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, καθώς φέτος οι επισκέπτες της ξεπέρασαν τις 150.000, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, αλλά και να αγοράσει επιλεγμένα Ηπειρωτικά προϊόντα. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι απόδημοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι συνεχάρησαν την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία της και τις επιχειρήσεις για την παρουσία τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, διοργανώθηκε show μαγειρικής, όπου η βραβευμένη σέφ Ευαγγελία Καρκαμπίτσα, από την Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων, μαγείρεψε με τα ηπειρωτικά προϊόντα πρωτότυπες συνταγές, τις οποίες και γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι. Αμέσως μετά ακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Συγκρότημα της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου, το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επαφών που έλαβαν χώρα στο περίπτερο της Ηπείρου, συγκαταλέγεται η επίσκεψη της εμπορικής ακολούθου και αντιπροξένου του Ελληνικού προξενείου Μονάχου Χριστίνας Στεφανίδου και η ανταπόδοση αυτής από τα μέλη της αποστολής στο προξενείο.

Επίσης τα στελέχη της περιφέρειας που συνόδευαν την αποστολή, είχαν συναντήσεις με εισαγωγείς της Γερμανίας, με τους οποίους έγινε αλληλοενημέρωση για τη διευκόλυνση και περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών Ηπειρωτικών αγροτικών προϊόντων προς τη Γερμανική αγορά.

Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έκθεση, φιλοξενούμενες στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν οι εξής: ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΙΤΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΤΣΩΡΑΣ, ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗ, ΟΡΕΙΝΗ ΓΗ, ΜΕΛΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΒΟΤΑΝΑ ΚΟΜΙΝΗ, ΜΟΝΟΛΙΘΙ, ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙ, ΟΥΖΟ ΡΟΥΜΠΟΥ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΑΙΘΕΡΑΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΙΤΣΟΣ, ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΒΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ PARAGAEA, ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ,ΟΥΖΟ ΤΟ ΜΥΘΙΚΟΝ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ EPERION KAI EΛΑΙΟΛΑΔΟ UNIQUE

 

● Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Κεντρικό θέμα, του Συνεδρίου το «ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου Θωμάς Μπέγκας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη νέας οργάνωσης των Δήμων καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χαιρετισμός και παρέμβαση έγινε από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη, μέσω SKYPE, ο οποίος, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής για την Αυτοδιοίκηση.

Παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξαίροντας την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναφερόμενος στην Ήπειρο, παρουσίασε το έργο και την χρηματοδότηση μονάδος ΑΣΑ, ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ως κύριος εισηγητής, παρουσίασε τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την Μεταρρύθμιση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Δήμων, στον αναπτυξιακό ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην χάραξη Στρατηγικής για την οικονομική αυτοτέλεια, σε θέματα εκσυγχρονισμού υπηρεσιών και προσωπικού καθώς και στον καθοριστικό ρόλο των ορεινών Δήμων. Τόνισε την καλή συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και την ανάγκη να γίνει πιο ενεργή στο νέο πλαίσιο.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, για την Μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε στον «Καλλικράτη», λέγοντας ότι ήταν κατάκτηση όλης της Αυτοδιοίκησης, υλοποιήθηκε με επάρκεια αλλά δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε από το Κεντρικό Κράτος. Επομένως, η όποια νέα μεταρρύθμιση, πρέπει να εμπεριέχει στην πράξη, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, έχει οδηγήσει τους Δήμους σε απελπιστική, οικονομική κατάσταση. Σε αυτές τις συνθήκες καλούνται οι Δήμοι να σταθούν όρθιοι και να συνεχίζουν να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Η επιπλέον περικοπή 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017, που ανακοινώθηκε με την κατάθεση του προϋπολογισμού, πρέπει να αναπληρωθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές.
Στόχος μας, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικής για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Η επιστημονική παρουσίαση των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε από τον Καθηγητή και Επιστημονικό Σύμβουλο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, κ. Ιωάννη Ψυχάρη.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο από τον Ευστάθιο Γιαννούλη Πρόεδρο Περιφερειακού ΦΟ.Δ.ΣΑ, Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, Μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και για τους Ορεινούς Δήμους, από τον Ανδρέα Παπασπύρου, Δήμαρχο Κόνιτσας, Μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.
Παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Δημήτρης Σιώρος, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κασσής, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Μπούγιας, ως εκπρόσωπος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και η Ελπινίκη Μπάρκα, ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Εκ μέρους της ΠΟΠ-ΟΤΑ, παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος Μάρκος Δαρδαμάνης.
Το σώμα ενέκρινε το κείμενο θέσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπως παρουσιάστηκε και διαμορφώθηκε από τοποθετήσεις -παρεμβάσεις συνέδρων».

 

● Ζητήματα διασυνοριακής συνεργασίας εξετάστηκαν στη συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων με Πρέσβη της Ιταλίας Ζητήματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία συζήτησε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων (και υπεύθυνης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού) κ. Τατιάνα Καλογιάννη, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Luigi Marras σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στην επιτυχημένη ως τώρα συνεργασία της Περιφέρειας με την αντίστοιχη της Ιταλικής Απουλίας και γενικότερα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενημερώνοντας τον Πρέσβη για τις προτάσεις που προγραμματίζονται ώστε να κατατεθούν προς έγκριση και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020, ως και για τις νέες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και προορίζονται προς κατάθεση τόσο στο ανωτέρω, όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Από την πλευρά του ο κ. Luigi Marras, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για την λεπτομερή ενημέρωση που του παρείχε, εξήρε το ουσιαστικό έργο που επιτελείται στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας που έχει απτά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι η  Ελλάδα και η Ιταλία, θα πρέπει πλέον να επενδύσουν στην καινοτομία με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδοσιακές τους δραστηριότητες.

Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, θα παραταθεί μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2016.

 

 

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)