● Παράταση προθεσμίας για την εγκατάσταση νέων γεωργών. Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνουν  ότι  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε η παράταση ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδος 2014-2020 για το έτος 2016, έως τις 23/12/2016 (τελευταία ημέρα οριστικοποίησης ηλεκτρονικής υποβολής) καθώς και ότι ορίστηκε νέα περίοδος υποβολής φυσικών φακέλων υποψηφιότητας στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου κατοικίας του υποψηφίου, η οποία αρχίζει στις 27/12/2016  και ολοκληρώνεται στις 9/1/2017.

● Η Humanet, οι πολιτικοί φίλοι και η ανθρωπιστική ανάπτυξη made in Γιάννενα Στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκεται ο φάκελος της υπόθεσης «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης» Humanet, με έδρα τα Γιάννινα, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται άτομα φίλα προσκείμενα στη Ν.Δ.

Πρόκειται για την αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ, που έλαβε χρηματοδοτήσεις ύψους 1.752.724,52 ευρώ από την ΥΔΑΣ.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, στην οποία συνιδρυτής ήταν ο σύζυγός της, Κ.Σ, εισέπραξε το συγκεκριμένο ποσό για προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας στην Αλβανία, τη Μολδαβία και την Κούβα. Συνολικά για την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε σύμφωνα με έκθεση ορκωτού λογιστή με το συνολικό ποσό των 2.471.030,14 ευρώ.

Στη Μολδαβία και στην Αλβανία το έργο αφορούσε υποδομές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στον εισαγγελέα, παρατηρήθηκε ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού ποσού 489.127,66 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία Fiber Link ΕΠΕ, με έδρα τα Γιάννενα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει σε συνεργάτες της γνωστής στα Γιάννενα εταιρείας Veritek ΑΕ. Στη Veritek μετείχαν η νυν αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και ο σύζυγός της (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της), οι οποίοι ταυτόχρονα είναι μέλη του Δ.Σ. της Humanet, η οποία κάνει την ανάθεση.

Επιπλέον καταγράφεται κατάτμηση των προμηθειών ώστε να υπάρξουν πρόχειροι (και όχι ανοιχτοί) διαγωνισμοί. Κατά τη διεξαγωγή του πρόχειρου διαγωνισμού υπήρξε αποστολή πρόσκλησης ενδιαφέροντος και στην εταιρεία Veritek Α.Ε. συμφερόντων μελών Δ.Σ. της ΜΚΟ.

Στην Αλβανία η συγκεκριμένη οργάνωση ανέλαβε στις αρχές του 2000 το έργο της τεχνικής σχολής Demir Pogri στην Κορυτσά και τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΔΑΣ, βρίθει σοβαρών ζητημάτων: η χρηματοδότηση που πήρε η Humanet υπερέβη το προβλεπόμενο μέγιστο όριο χρηματοδότησης του 75%.

Το ποσό εκταμιεύτηκε σε μια μόνο δόση κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων για τα προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας. Επιπλέον καταγράφεται πρόβλημα με την προσκόμιση των αλβανικών παραστατικών δαπανών.

Το πρόγραμμα στην Κούβα φέρεται να πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός της μη έγκρισής του από την Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ και αποπληρώθηκε παρά την εισήγηση τόσο της πρεσβείας της Αβάνας όσο και συγκεκριμένης διεύθυνσης της ΥΔΑΣ.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα («Ελευθεροτυπία», 8.2.2010, «ΜΚΟ, το χρώμα του χρήματος»), η Humanet το 2007 έχει αναλάβει μεταξύ άλλων έργο για την «κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα και ενδυνάμωση των συντεχνιών των φτωχών αλιέων» με χρηματοδότηση 270.000 ευρώ.

Μέλη του Δ.Σ. της Humanet δήλωσαν στην «Εφ. Συν.» πως «για όλα τα έργα που αναλάβαμε, ελεγχθήκαμε εξονυχιστικά. Πραγματοποιήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος επί 9 μήνες την περίοδο 2013-2014 και δεν βρέθηκε τίποτα επιλήψιμο.

Οχι απλά παραδώσαμε όλα τα έργα, αλλά λάβαμε και συγχαρητήρια για πολλά από αυτά. Η Humanet σταμάτησε κάθε δραστηριότητά της το 2009 και έχουμε έγγραφη βεβαίωση από πρώην γεν. διευθυντή της ΥΔΑΣ ότι δεν είχαμε καμία οικονομική εκκρεμότητα».

 

● Με τις αδελφότητες των χωριών του δήμου Τζουμέρκων συναντήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές. Τη Κυριακή το πρωί 27 Νοεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, έγινε συνάντηση, αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, με τα Προεδρεία των Αδελφοτήτων των χωριών που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου.
Στη συνάντηση αυτή εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας παρέστησαν ο Πρόεδρος Γιώργος Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Β’ Αντιπρόεδρος Κώστας Ζηκόπουλος, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός και τα μέλη του Δ.Σ. Ελευθερία Σιαμέτη και Μαίρη Καραγιώργου. Πολυμελής αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Λαναρά, εκπροσώπησαν την Ομοσπονδία Αποδήμων Τζουμερκιωτών.
Οι παρευρισκόμενοι απόδημου, που μίλησαν, εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους, για τη περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων και κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις για τα χωριά τους και την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές και οι παρευρισκόμενοι Αντιδήμαρχοι του, κατέθεσαν πλήρη απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας τους και προϋπολογισμό-προγραμματισμό δράσεων, για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι του τέλους του 2019, που ολοκληρώνεται η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής.

 

● ΗΠΕΙΡΟΣ-Ρεκόρ δεκαετίας, για τις εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά!

Ρεκόρ δεκαετίας σημείωσαν την περίοδο 2015-2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές φρούτων που καλλιεργούνται και στην Ήπειρο είναι εντυπωσιακά αυξημένες και συγκεκριμένα των πορτοκαλιών αυξήθηκαν κατά 55%, των μανταρινιών κατά 41%, των λεμονιών κατά 260% και των ακτινιδίων κατά 4%.Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 18% εφέτος έναντι του 2015. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας Κυριάκος Λουφάκης τόνισε ότι συνολικά η αύξηση της αξίας των εξαγωγών της Ηπείρου ξεπέρασε το 50% και ανήλθε σε περίπου 320 εκατ. ευρώ έναντι εισαγωγών της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν τις επιδόσεις αυτές στη βελτίωση της ποιότητας, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων τυποποίησης και συσκευασίας αλλά και στο μάρκετινγκ.

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)