Παρά τις προσπάθειες π[ου κατέβαλε η περιφέρεια Ηπείρου, ώστε όλες οι μονάδες βοοειδών της περιοχής ευθύνης της να εμβολιαστούν γιατί αποτελούσε τη μόνη ασπίδα προστασίας για τη νόσο, εν τούτοις η οζώδης δερματίτιδα έφτασε τελικά και στην Ήπειρο. Θετικά βρέθηκαν τα βοοειδή σε μονάδα στην Κορώνη του δήμου Πάργα και με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Πρέβεζας θανατώθηκαν, ενώ ορίστηκε ζώνη προστασίας αλλά και ζώνη επιτήρησης, στην οποία περιλαμβάνονται και περιοχές των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Το εμβολιασμό σε μονάδες βοοειδών με τις οποίες συνεργάζεται είχε αναλάβει συγκεκριμένη τοπική γαλακτοβιομηχανία, η συγκεκριμένη μονάδα όμως δεν είχε εμβολιασθεί με αποτέλεσμα να μολυνθεί η μονάδα πράγμα που επιβεβαιώθηκε από τις αναλύσεις που έγιναν στη διεύθυνση του κτηνιατρικού κέντρου Αθηνών. Έτσι η Κτηνιατρική της Πρέβεζας προχώρησε στην θανάτωση των ζώων. Πρόκειται για 15 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Παράλληλα ορίστηκε ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων περιμετρικά της μονάδας στην οποία θα γίνει απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων, απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων και περιορισμός των ζώων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται.

Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται οι περιοχές Κορώνης, Κορωνόπουλου, Σταυροχωρίου, Θέμελου, Κυψέλης και Τζάρας του νομού Πρέβεζας.

Τα μέτρα στη ζώνη προστασίας διατηρούνται για 28 ημέρες.

Συνάμα ορίζεται ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων όπου επίσης θα γίνει καταγραφεί όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των ζώων στους δημόσιους δρόμους και περιορισμός τους στη ζώνη για χρονικό διάστημα εξήντα ημερών.

Στην ζώνη αυτή περιλαμβάνονται οι περιοχές:Κρυσταλλοπηγή, Γκρίκα, Ψάκα, Άγιος Παντελεήμονας, Μαζαρακιά, Μεσοβούνι, Καρτέρι, Πολυνέρι, Πέρδικα, Αρίλας, Καραβοστάσι, Καταβόθρα, Μαργαρίτι, Καρβουνάρι, Σκάνδαλο, Γλυκή, Βουβοπόταμος, Γαρδίκι, Αγιά, Ανθούσα, Σαρακίνικο, Πάργα, Σπαθαραίοι, Σεβαστό, Ξηρόλοφος, Παραμυθιά, Προδρόμι, Καμίνι, Ζερβοχώρι, Καραμάχη, Ζωτικό, Βάρδας, Μουκοβίνα, Έλαφος, Μπεστιά, Σμυρτιά, Δερβίζιανα, Ρωμανός, Πολυστάφυλο, Μελιανά, Σκιαδάς, Σερζιανά, Ρεματιά, Νικολίτσι, Παπαδάτες, Τρίκαστρο, Νάρκισσος, Καναλάκι, Λούτσα, Άνω Ράχη, Κοτσανόπουλο, Βρυσούλα, Κρανιά, Εκκλησιές, Χειμαδιό, Βράχος, Λυγιά, Σφηνωτό, Μεγαδένδριο, Μυρσίνη, Καστροσυκιά, Καμαρίνα, Αρχάγγελος, Νέος Ωρωπός, Λούρος, Στεφάνη, Νέο Σφηνωτό, Ριζοβούνι, Θεσπρωτικό, Ζερβό και Γαλατάς.

Η ανοσία αρχίζει να αναπτύσσεται δέκα ημέρες μετά και τα ζώα θεωρούνται προστατευμένα αφού παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)