Το περιστατικό είναι γνωστό και καταγράφεται σε άλλες στήλες. Και ο νομός Πρέβεζας μπήκε σε καραντίνα, αφού μονάδα με βοοειδή, βρέθηκε να έχει οζώδη δερματίτιδα, παρά τις επίμονες προσπάθειες της περιφέρειας Ηπείρου και όλων των υπηρεσιών κτηνιατρικής των νομών της, να επιστήσουν την προσοχή των αγελαδοτρόφων και να τους προτρέψουν να εμβολιάσουν τα ζώα τους, με δεδομένο ότι σε γειτονικούς νομούς, ιδιαίτερα της βόρειας Ελλάδας, η νόσος είχε πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις.

Μερικοί αγελαδοτρόφοι δεν θέλησαν να εμβολιάσουν τα ζώα τους γιατί θεώρησαν ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους, ενώ εταιρεία γαλακτοκομικών αμέλησε να εμβολιάσει μονάδα βοοειδών με την οποία συνεργαζόταν. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Και οι 15 αγελάδες που βρέθηκαν θετικές στη νόσο θανατώθηκαν και περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν, όπως είναι για παράδειγμα η καραντίνα που επιβλήθηκε σε πολλές περιοχές του νομού.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ηθελημένα ή όχι δεν εμβολίασαν τα βοοειδή τους, είναι και αυτοί που τα έχουν εμβολιάσει. Όλοι μαζί πληρώνουν τώρα την ασυνέπεια μερικών, αφού η «καραντίνα» των μονάδων εκτροφής των βοοειδών, ισχύει για όλους.

Δεν είμαστε εμείς που θα επιρρίψουμε ευθύνες, γιατί ούτε κτηνοτρόφοι είμαστε, ούτε δικαστές. Θα πούμε όμως ότι για την μετάδοση της νόσου υπάρχουν κάποιοι που ολιγώρησαν για τους δικούς τους λόγους. Και δεν είναι αιτιολογία αυτή που προβάλλεται ότι το φάρμακο είναι ακριβό και γι’ αυτό δεν εμβολιάσθηκαν τα βοοειδή.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)