Ήταν όλοι ευχαριστημένοι;

Και να οι ευχαριστίες προς τον δήμαρχο και να οι έπαινοι από τους πολίτες για την προσφορά τους και να οι ευχαριστίες του δημάρχου προς το πρόσωπό τους και τη δουλειά που έβγαλαν σε πέρας στα δυόμιση χρόνια της θητείας τους.

Είναι όμως έτσι; Είναι όλοι ευχαριστημένοι και ο δήμαρχος και οι αντικατασταθέντες αντιδήμαρχοι; Γιατί εμείς μάθαμε ότι το αντίθετο συνέβη με μερικούς εκ των αντικατασταθέντων. Παρ’ ότι ήταν δέσμευση προεκλογική να γίνουν οι αντικαταστάσεις –είχε συζητηθεί μάλιστα και στην παράταξη-, δεν αισθάνθηκαν όλοι ικανοποίηση από την αντικατάστασή τους. Μερικοί γιατί δεν «ολοκλήρωσαν το έργο τους», άλλοι γιατί είχαν …συνηθίσει στην εξουσία, δεν ήταν και τόσο ρόδινα τα πράγματα ανάμεσα στους αντικατασταθέντες και το δήμαρχο. Μάθαμε ότι ο τελευταίος, κάλεσε έναν-έναν τους αντιδημάρχους και τους δήλωνε την πρόσθεσή του να τους αντικαταστήσει. Και σχεδόν όλοι «τσίνησαν». Για να μη πούμε ότι ένας εξ αυτών ήταν πολύ επίμονος και ζητούσε από τα δήμαρχο να του εξηγήσει τους λόγους που θέλει να τον αντικαταστήσει.

Ακόμα και όταν ο δήμαρχος του είπε για τη συμφωνία που είχε γίνει προεκλογικά περί αντικατάστασή τους, δεν πείστηκε. Και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν ….παράλληλα μέτρα.

 

Συμβαίνουν και αλλού….

Διαβάσαμε σε κείμενο γραμμένο από τον Τάκη Λούπα, ότι και ο δήμαρχος Πρέβεζας αναθέτει εκπόνηση μελετών σε γραφεία εκτός Πρέβεζας. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε ο Τάκης Λούπας, ο δήμαρχος Πρέβεζας ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης των στρατοπέδων Σολωμού και Παντοκράτορα, σε κατασκευαστική εταιρεία που εδρεύει στην περιοχή Παπάγου (στο Χολαργό της Αθήνας), ο οποίος Χολαργός είναι η περιοχή που δραστηριοποιούνταν πριν έρθει να αναλάβει με απόφαση του Δημάρχου, καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πρέβεζας, ο απόστρατος κ. Δασκαλόπουλος. Και ο δημοσιογράφος στηλιτεύει την απόφαση του δημάρχου να αναθέσει τις μελέτες σε εκτός του δήμου μελετητικές εταιρείες, τη στιγμή που υπάρχουν στην Πρέβεζα γραφεία που θα μπορούσαν να συντάξουν μια παρόμοια μελέτη εκτός από το γεγονός ότι ο Δήμος έχει στη διάθεσή του αρκετούς μηχανικούς, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει προσλάβει 3 ακόμη μηχανικούς ως συμβούλους, για να συντάσσουν μελέτες και να εξασφαλίζονται προγράμματα.

Αν αναφερόμαστε στο γεγονός, είναι γιατί και ι δήμαρχος Ζηρού ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Έχουμε επανειλημμένα γράψει ότι ο δήμος Ζηρού αναθέτει την εκπόνηση διάφορων μελετών σε τεχνικά γραφεία που καμία σχέση δεν έχουν με τον δήμο ή με το νομό συνολικότερα και μάλιστα μία εκ των μελετών ανατέθηκε σε γραφεία στην …Αλεξανδρούπολη (αφού η μελετήτρια ήταν …νύφη στον δήμο Ζηρού). Και αναθέτει την εκπόνηση μελετών σε εκτός δήμου και νομού μελετητικά γραφεία, παρά το γεγονός ότι και μηχανικούς διαθέτει ο δήμος, αλλά και μελετητικά γραφεία υπάρχουν στον τόπο μας αρκετά.

Δεν πιστεύουμε ότι ο δήμος θα αλλάξει τακτική. Οι μελέτες θα συνεχίσουν να δίδονται σε γραφεία εκτός δήμου, μέχρις ότου οι μηχανικοί του δήμου και του νομού δεν θα δεχτούν μοιρολατρικά την κατάσταση. Και δεν θα αποδίδουν όλα τα κακά (συμπεριλαμβανομένης και της ανεργίας τους) στα μνημόνια και στην πτώση της …οικοδομικής δραστηριότητας.

 

Γιατί δεν είναι με την απλή αναλογική;

Είναι ακατανόητη η στάση των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών να μη θέλουν την απλή αναλογική, -άποψη που εκφράστηκε και στα συνέδριο της (Ένωσης Δήμων Ηπείρου)- γιατί λέει η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει τον πλειοψηφούντα συνδυασμό σε ομηρία της αντιπολίτευσης, είτε για σκοπιμότητα, είτε για άλλους λόγους.

Για να λέμε όμως τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, άλλοι πρέπει να είναι οι λόγοι που οι αυτοδιοικητικοί δεν θέλουν την απλή αναλογική και όχι η ομηρία που επικαλούνται. Όπως άλλοι πρέπει να είναι οι λόγοι που δεν θέλουν να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια η πενταετής θητεία τους, η οποία αποδείχτηκε ότι είναι πολύ μεγάλη, ενώ τα τέσσερα χρόνια που ίσχυαν ήταν αρκούντως αρκετά για να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε σχέδιό τους.

Για να έρθουμε όμως στην απλή αναλογική, θεωρούμε ότι όμηροι καθίστανται οι δήμαρχοι και από τους «βαρώνους» του συνδυασμού τους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι λένε ότι έχουν ή έχουν στην πραγματικότητα πολλούς ψήφους και θέλουν οπωσδήποτε ένα αξίωμα στο δημοτικό συμβούλιο –και αν αυτό είναι και αμειβόμενο τόσο το καλύτερο. Καθίστανται δε όμηροι και από άλλους συμβούλους του ίδιου συνδυασμού οι οποίοι είτε διατείνονται ότι δεν τελείωσαν ακόμα το έργο το οποίο ανέλαβαν, είτε βλέπουν τη δική τους ανέλιξη μέσα από το αξίωμα που πρόκειται να καταλάβουν. Τέτοιους εκβιασμούς ζήσαμε και ζούμε σε όλους τους δήμους ανά την επικράτεια.

Δεν είναι επομένως η απλή αναλογική εκείνη η οποία θα καταστήσει ομήρους τους αυτοδιοικητικούς. Και επειδή η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών, καλά είναι να βρει εφαρμογή πρωτίστων στην αυτοδιοίκηση, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλησαν να αφήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή της στις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά την ομηρία από τους συνδυασμούς της μειοψηφία την οποία επικαλούνται οι πλειοψηφίσαντες συνδυασμοί, είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Και ένα τελευταίο ερώτημα για τους τρεις δημάρχους του νομού. Τι λένε επ’ αυτού; Συμφωνούν με τον Πατούλη ή είναι υπέρ της απλής αναλογικής; Γιατί μάθαμε ότι η ομηρία αυτή τη φορά δεν ήταν από τους μειοψηφίσαντες συνδυασμούς.

 

Τρεις οικισμοί χωρίς νερό…

Μπορεί τη χειμερινή περίοδο να μη διαμένουν πολλοί κάτοικοι (να πούμε εδώ ‘ότι υπάρχουν μερικές οικογένειες κυρίως κτηνοτροφικές, οι οποίες διαμένουν εκεί και τον χειμώνα), αλλά το καλοκαίρι οι συνοικισμοί Ανωγείου, Παναγιάς και Κερασώβου, την καλοκαιρινή περίοδο δέχονται πολλούς επισκέπτες, είτε είναι αυτοί συγχωριανοί είτε είναι ξένοι και οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν λίγες μέρες ξενασιάς. Και οι τρεις συνοικισμοί δεν έχουν πόσιμο νερό και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πάρουν. Για μεν το Ανώγειο έχει δρομολογηθεί κάπως η υπόθεση (διαβάσαμε πάντως από την πρόεδρο της αδελφότητας κ. Ελένη Μάρη ότι παρ΄ όλω που ο δήμος Ζηρού έκανε αποδεκτή τη χρηματοδότηση με 215 χιλιάδες ευρώ από την περιφέρεια Ηπείρου, εν τούτοις το εσωτερικό δίκτυο δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε πέντε χρόνια), για τη Βούλιστα δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και κανείς δεν ξέρει αν ποτέ πρόκειται να γίνει κάτι.

Και δεν πιστεύουμε ότι δεν είναι δύσκολο να φτάσει το νερό στους τρεις αυτούς ορεινούς οικισμούς. Στο Ανώγειο μετά τη γεώτρηση βρέθηκε νερό και δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει το εσωτερικό δίκτυο, πολύ δε περισσότερο τώρα που το έργο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια.

Στη Βούλιστα και στο Κεράσωβο που απέτυχαν οι γεωτρήσεις και δεν βρέθηκε νερό –πολλοί λένε ότι υπάρχει νερό στους δύο αυτούς ορεινούς οικισμούς- μπορεί να εξεταστεί άλλος τρόπος άντλησης νερού και μεταφορά του στους οικισμούς αυτούς. Και μία περίπτωση είναι να αντληθεί νερό από τα χαμηλότερα στρώματα των οικισμών και με σωλήνες να μεταφερθεί με σωλήνες στα ψηλότερα.

Δεν ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι που δεν πήραν στα σοβαρά την υπόθεση των ορεινών αυτών περιοχών. Πιστεύουμε όμως ότι δεν είναι δύσκολο να υδροδοτηθούν, ακόμα και αν χρειαστούν λίγα παραπάνω χρήματα. Στο κάτω-κάτω τόσα και τόσα δαπανούνται για έργα μικρότερης σημασίας από την υδροδότηση τριών ορεινών οικισμών.

 

Δυό νέα δώρα από το περιφερειάρχη

Δύο νέα περιστατικά που αποδεικνύουν την αντίληψη που έχει ο περιφερειάρχης της Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για την ανάθεση των έργων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο γνωστός δημοσιογράφος των Ιωαννίνων Κώστας Καλτσής. Και τα δύο αφορούν αναθέσεις έργων σε τεχνικές εταιρείες οι οποίες είχαν αναλάβει μετά από διαγωνισμό την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων. Στη μία μάλιστα περίπτωση ο Κώστας Καλτσής αναρωτιέται για το μέτρημα ενός τοίχου και υποβάλλει το ρητορικό ερώτημα ποιος δεν μέτρησε σωστά των τοίχο και από το μέτρημα έλειπαν 10 μέτρα. Διαβάστε τα σχόλια του καλού (και φίλου) Κώστα Καλτσή.

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: “Δώρο” Καχριμάνη σε εργολάβο για την κάλυψη έκπτωσης σε άλλο έργο!

Ο άνθρωπος είναι αδιόρθωτος! Για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνη λέμε, που συνεχίζει μια τακτική που μοιάζει ρουσφετολογική, ψηφοθηρική και για αυτό εξυπηρέτησης συμφερόντων, όλα όμως νομιμοφανή!
Δείτε τώρα τι συνέβη. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφέρειας”, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.
Περιλαμβάνει ανακαίνιση και του περιβάλλοντος χώρου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δύο ανεμογεννήτριες, γεώτρηση και διάφορα άλλα , προϋπολογισμού 959.511,12 ευρώ, από το πρόγραμμα “Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας” και ανάδοχο την εταιρία Α&Π. Λάμπρης Ο.Ε, με έκπτωση… 2%!
Στη συνέχεια οι της Περιφέρειας, ο κ. Καχριμάνης δηλαδή, αποφάσισαν με άλλη εργολαβία να… στεγανοποιήσουν δώματα της στέγης του κτιρίου, από το πρόγραμμα… αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών!
Έτσι, διατέθηκαν 24.600 ευρώ και με την διαδικασία του… κατεπείγοντος ανέθεσαν το έργο στην ίδια εταιρία και συμπεραίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο κάλυψαν και την έκπτωση του 2% που είχε δώσει για την “αναβάθμιση ” του κτιρίου!
Για ποιό λόγο δεν συμπεριλήφθηκαν αυτές οι εργασίες στην αρχική εργολαβία; Και τι σόι έκπτωση είναι αυτή του… 2%; Θεωρεί κανείς ότι είναι συμφέρουσα κι έτσι δεν χρειάστηκε να επιδιωχθεί καλύτερη;
Εν κατακλείδι να σημειώσουμε ότι την προαναφερθείσα εταιρία την συναντάμε πολλές φορές στους πίνακες με τις απ’ ευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις των έργων στις οποίες προέβαινε και συνεχίζει ο κ. Καχριμάνης, που κάποτε, κάποιος εισαγγελέας θα τον καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου…

 

Με υπογραφή Καχριμάνη 85.000 ευρώ για έναν τοίχο 10 μέτρων!

Νέο… επίτευγμα του κ. Καχριμάνη, του Μεγάλου Περιφερειάρχη της Ηπείρου, που έχει μεταβληθεί σε… σκανδαλοπαραγωγό!
Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του “καθήκοντός” του, έκανε ένα … “δωράκι” σε άλλον εργολάβο, εκ Θεσπρωτίας αυτή την φορά, 68.068,55 χωρίς Φ.Π.Α, στον κ. Γεώργο Σδράλαγκα του Κων.
Τον λόγο ασφαλώς και δεν μπορείτε καν να φανταστείτε, αφού τέτοιο πράγμα δεν ξανασυναντήσετε κι ούτε πρόκειται!
Ο εργολάβος είχε αναλάβει να κάνει εργασίες για το έργο “Αποκατάσταση οικισμού Δαφνούλας”, λόγω κατολισθήσεων και για αυτό εγκρίθηκε ο δεύτερος ανακεφαλαιωτικός πίνακας υπερβάσεως, με ποσό 265.061,90 ευρώ.
Άντε, ως εδώ να πούμε εντάξει, αν δεν συνέβαινε το εξής παράδοξο: Ο κ. Καχριμάνης υπογράφει συμπληρωματική σύμβαση με τον κ. Σδράλαγκα, ποσού 84.405 ευρώ, στις 29/9/2016!
Διότι, όπως αναφέρεται στην σύμβαση, δεν είχε… μετρηθεί σωστά κατά την μελέτη ένας τοίχος που έπρεπε να γίνει και χρειάζονταν… δέκα μέτρα ακόμη!
Αυτά τα μέτρα μας κόστισαν το 47% της αρχικής σύμβασης και βεβαίως, παρέχονταν η δυνατότητα… υπέρβασης, με τις νόμιμες διαδικασίες υποτίθεται.
Ποιός έκανε την μελέτη και δεν… μέτρησε σωστά έναν τοίχο; Για ποιό λόγο έπρεπε να επιβαρυνθούν οι πολίτες τόσες χιλιάδες ευρώ; Και γιατί δόθηκε με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, έστω κι αν έχει καταργηθεί από το 2014 το όριο στις αναθέσεις δημοσίων έργων, μελετών και συναφών εργασιών; Είναι ή όχι αυτό που έγινε “σπάσιμο” του έργου, κάτι που απαγορεύεται;

 

Στους δανειστές το περγαμότο, και στον Τσίπρα το γαμώτο

Μόνο με φυγή προς τα μπρος γλιτώνουμε και εμείς, και η χώρα…

Λένε “Εσείς άλλα λέγατε και άλλα κάνετε”. Για τα Μνημόνια, για τις συντάξεις, για τα εργασιακά, για τη φτώχεια. Κολλάνε και την κατηγορία της καρέκλας -όλα τα κάνουν για να κρατήσουν τις καρέκλες τους- εκείνοι που έπειτα από δεκαετίες εξουσίας τους τρώει ο κώλος τους και ξύνουν την καρέκλα. Και πιάνουν τα παράθυρα μην τους ξεφύγει καμιά Novartis, κανένα ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα σπίτι του Βολτέρου και καμιά off shore του συνεταίρου. Να τελειώνουν με την Αριστερά πριν τελειώσουν τόσων χρόνων επενδύσεις στην ιδιοκτησία του κράτους.

Καλώς. Εμείς άλλα λέγαμε και άλλα κάνουμε. Σε πάρα πολλά πράγματα το ήπιαμε, και το πίνουμε, το πικρό ποτήρι. Και δεν έχει νόημα να εξηγεί κανείς κάθε φορά πώς και γιατί φορτώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αμαρτίες δικές τους και όλο το μαύρο χάλι του ελληνικού καπιταλισμού – από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Κι έτσι μαζεύει νυχιές από αριστερά κι από δεξιά. Γιατί, όπως καταλάβατε, όλες οι πληγές αυτού του έρμου τόπου, που με τα δικά τους χεράκια τις διέπραξαν οι γνωστοί αυτουργοί, θα έπρεπε να έχουν θεραπευτεί μέσα σε δύο χρόνια. Και τι χρόνια!

Αλλά, εκεί που σε τρελαίνουν είναι όταν μας καταγγέλλουν κι ότι δεν υιοθετούμε την πατρότητα των Μνημονίων. Ότι είμαστε αντίθετοι με την εργασιακή ζούγκλα. Ότι, με δυο λόγια, υπάρχουν πράγματα που κάνουμε με το ζόρι. Τώρα που μιλάμε, οι κατηγορούμενοι ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν κατηγορούνται κι ότι τρενάρουν τη διαπραγμάτευση γιατί δεν δέχονται τις απαιτήσεις για μαζικές απολύσεις, λοκάουτ και άλλα συναφή του ΔΝΤ. Δηλαδή: Φταίμε όταν δεν μπορούμε να κάνουμε όσα λέγαμε κι φταίμε κι όταν προσπαθούμε να κάνουμε όσα λέγαμε.

Όποιος κατάλαβε κατάλαβε και πάμε παρακάτω. Ας αφήσουμε και τι έκαναν αυτοί στα χρόνια της παντοδυναμίας τους. Ας ψάξουμε να βρούμε τι λένε τώρα. Το βαρύτερο που ακούστηκε από το στόμα τους για τους δανειστές το ξεστόμισε ο Χατζηδάκης: Δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά! Και ζητούν υπερβολικά μέτρα! Έτσι είπε σε μια συζήτησή του με τον Τζανακόπουλο. Και καθάρισε. Εσείς όμως τι λέτε, καλέ κύριε, για τα υπερβολικά μέτρα; Για αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά; Στους δανειστές το περγαμότο και στον Τσίπρα το γαμώτο, αυτό λένε.

Να θυμίσω τι λέγαμε εμείς για τις απαιτήσεις των δανειστών όταν μας κυβερνούσαν Σαμαράδες και Μητσοτάκηδες; Και τι κάναμε στις πλατείες και στους δρόμους; Μπα, άσκοπο. Στην πολιτική μας ζούγκλα, φοβάμαι ότι μπροστά σ’ αυτούς τους σαρκοβόρους ψευταράδες είμαστε φυτοφάγα. Μόνο με φυγή προς τα μπρος γλιτώνουμε και εμείς, και η χώρα…

Θανάσης Καρτερός

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)