Χιλιάδες αρνιά από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη πΓΔΜ έχουν ήδη περάσει στην εγχώρια αγορά. Τα ζώα εισάγονται σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές, ακόμη και κάτω των δύο ευρώ το κιλό, και μέχρι να φτάσουν στο σφαγείο ή στους εμπόρους έχουν καταφέρει να αλλάξουν …ιθαγένεια. Οσο πλησιάζει το Πάσχα ο ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές ζώων γίνεται ασφυκτικός για τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν παραγωγοί, ολόκληρα κοπάδια ήδη περιμένουν στα σύνορα Ρουμανίας – Βουλγαρίας προκειμένου να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τα ελληνικά εδάφη.

Φέτος, η αγορά αναμένεται να είναι ελλειμματική από αρνιά και κατσίκια, καθώς το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συμπίπτει, με συνέπεια ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής παραγωγής αμνοεριφίων να οδεύει, προς τις αγορές του εξωτερικού. Ετσι, η εγχώρια αγορά τροφοδοτείται κυρίως με αμνοερίφια από χώρες της Βαλκανικής. Όπως θα περίμενε κανείς, η τιμή παραγωγού, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς, θα έπρεπε να ήταν υψηλή. Ωστόσο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, θα δούμε πολλά ελληνοποιημένα κρέατα στους πάγκους, τα οποία εισάγονται και πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Είναι τόσες οι νοθείες και οι κομπίνες που γίνονται που τελικά και οι παραγωγοί πλήττονται αλλά και ο καταναλωτής δεν γνωρίζει τι τρώει.
Τα αμνοερίφια που εισάγονται είναι φθηνότερα, αν και συχνά οι τιμές μπορεί να προσεγγίζουν εκείνες των ελληνικών κρεάτων. Σε κάθε περίπτωση, μόλις οι εισαγόμενες παρτίδες περάσουν τα ελληνικά σύνορα, τα ίχνη τους έως ότου φτάσουν στο σφαγείο ή στο ράφι συχνά χάνονται. Οι κτηνοτρόφοι μέσω των ενώσεών τους, ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών να εστιάσουν την προσοχή στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και από τους αρμόδιους φορείς την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να ανασχεθούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Πάντως, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησαν οι σχετικοί έλεγχοι, εν όψει του Πάσχα.
Άλλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι οι μεγάλοι έμποροι. Οι οποίοι όλη την προηγούμενη περίοδο «μαζεύουν» αρνιά σε χαμηλές τιμές και βρίσκουν τρόπους για την ψύξη και συντήρησή τους (π.χ. με χρήση αζώτου) ώστε το Πάσχα να τα εμφανίσουν ως νωπά.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)