Μαζί μα το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται δύο δημοτικά σχολεία από τη Φιλιππιάδα και ένα του γυμνασίου πάλι από τη Φιλιππιάδα, οι γονείς και οι κηδεμόνες των οποίων υπογράφουν μακροσκελή επιστολή, με την οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο γιατί το απόγευμα στις αίθουσες αυτές κάνουν μάθημα τα προσφυγόπουλα.

Και τι δεν λένε στη μακροσκελή επιστολή τους. Ακόμα και το Σύνταγμα επικαλούνται για να …αποδείξουν ότι έχει άδικο η πολιτεία που επιμένει να «να μην απεμπολήσουμε την εθνική μας ταυτότητα ή να θέσουμε σε κίνδυνο την ακεραιτότητα της χώρας μας ή την δημόσια τάξη», ενώ κάνουν υποδείξεις στη γείτονα χώρα Τουρκία, για τη συμπεριφορά της απέναντι στους μετανάστες, τους οποίους χαρακτηρίζουν ότι προέρχονται από διάφορες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και όχι από εμπόλεμες περιοχές.

Αφού δηλώνουν «ότι δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν να κρίνουμε και να ζητούμε εξηγήσεις για ότι αφορά το μέλλον των παιδιών μας, οι έμμεσες και άμεσες απειλές για τις επιπτώσεις του «αντιρατσιστικού νόμου», καλούν τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς να επικοινωνήσουν μαζί μας για την προώθηση των κοινών απόψεών μας». Η ανακοίνωση έχει σαφές πολιτικό στίγμα, αναπτύσσει θεωρίες για το προσφυγικό που έχουν σαφές ιδεολογικό στίγμα και αναπτύσσουν μία θεωρία για το προσφυγικό, που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με όσα γνωρίζει μέχρι σήμερα ο πολιτισμένος κόσμος και έχουν θεσμοθετηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Πέρα από το ύφος της επιστολής, τη επιχειρηματολογία που αναπτύσσει και η οποία αποπνέει ακροδεξιά ιδεολογία, η ίδια η επιστολή εκθέτει εκείνους που την συνυπέγραψαν, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι προσομοιάζει ότι υπάρχει συνεργασία με ακροδεξιούς παράγοντες.

Και καλά. Οι λίγοι (που κάθε Κυριακή πηγαίνουν στην εκκλησία και κάνουν μεγάλους σταυρούς) δεν έχουν κανένα λόγο να υπογράψουν την μακροσκελή επιστολή. Οι άλλοι όμως; Εκείνοι που στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία των οποίων οι γονείς και οι κηδεμόνες συναινούν στο περιεχόμενό της, οι οποίοι στην τοπική κοινωνία της Φιλιππιάδας δείχνουν ότι είναι προοδευτικοί, τι κάνουν; Πώς ανέχονται μια μικρή μερίδα ανθρώπων να καθοδηγούν τις δικές τους επιθυμίες; Ή μήπως στο βάθος, χαίρονται και οι ίδιοι για την επιστολή αυτή…

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)