Πιο κάτω –μέχρι πέντε λεπτά λένε οι πληροφορίες- από τη μέχρι τώρα τιμή στο γάλα αποφάσισαν οι γαλακτοβιομηχανίες να δίνουν στους παραγωγούς για τη νέα παραγωγή. Για τους «μεγάλους» παραγωγούς –αυτούς δηλαδή που έχουν πολλά ζώα- από τα 90 λεπτά το κιλό πήγε στα 85 λεπτά, ενώ για τους «μικρούς» παραγωγούς η τιμή από 85 λεπτά το κιλό έπεσε στα 80 λεπτά.

Όπως λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι οι νέες τιμές που ισχύουν δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής του γάλακτος, πολύ δε περισσότερο οδηγούν σε αφανισμό τον κλάδο της κτηνοτροφίας, αφού οι κτηνοτρόφοι και κυρίως οι νέοι βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω των χαμηλών τιμών του προϊόντος τους. Και φυσικά είναι από τις κύριες αιτίες που οι νέοι δεν ακολουθούν αυτό το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μείωση στον πληθυσμό των αιγοπροβάτων και των βοοειδών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναπολούν τις μέρες της –συνεταιριστικής τότε- γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» η οποία καθόριζε τιμές με βάση τα έξοδα που είχαν οι παραγωγοί του γάλακτος συν ένα μικρό γι’ αυτούς κέρδος και πάντως η τιμή του γάλακτος δεν έπεφτε κάτω από το ένα ευρώ το κιλό.

Στην αδυναμία τους οι κτηνοτρόφοι ζητούν την προστασία του Υπουργείου, για το οποίο λένε ότι εκείνο θα πρέπει να λάβει προστατευτικά μέτρα και πάντως οι τιμές του γάλακτος να μη καθορίζονται από τις υπάρχουσες γαλακτοβιομηχανίες. Πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που ισχυρίζονται ότι η απόφαση για την χαμηλότερη τιμή του γάλακτος από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες και μάλιστα στα ίδια επίπεδα, τους οδηγεί χωρίς να το θέλουν στη σκέψη ότι αυτές δεν καθορίζονται από τις ανάγκες των κτηνοτρόφων σε συνεννόηση με τις γαλακτοβιομηχανίες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)