Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» του Βασίλη Δούβλη για τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα -μια παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής- θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 19:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Το ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο άγνωστο αρχείο της λογοκρισίας της χούντας, περιλαμβάνει αποσπάσματα από 75 ταινίες, ελληνικές και ξένες, που είτε απαγορεύτηκαν είτε λογοκρίθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, συνεντεύξεις σκηνοθετών, απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, καθώς και επίκαιρα της εποχής.

«Η ταινία αποτυπώνει τη γελοιότητα και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας αλλά και την προ­σπάθεια των δημιουργών να υπερβούν τα προβλήματα και να αρθρώσουν λόγο» εξηγεί ο σκη­νοθέτης Βασίλης Δούβλης, ο οποίος και θα προλογίσει την αυριανή προβολή, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης, που τολμούσε στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας να αντιστέκεται στη λογοκρισία και να υποστηρίζει τους δη­μιουργούς και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, με όλο το κόστος που υπέστη και ο ίδιος. «Ο τίτλος της ταινίας ειρωνικός… ‘‘Στοργή στο Λαό’’ ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθε­στώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Το πομπώδες ύφος είναι, ως γνωστόν, χαρακτηριστικό της αισθητικής όλων των φασιστικών καθεστώτων, που θέλουν να εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες και προστάτες του λαού», σημειώνει ο δημιουργός.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 91 λεπτών, έκανε την πρεμιέρα του στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε θερμές κριτικές, ενώ βραβεύθηκε ως το καλύτερο δημιουργικό ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)