Ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής είχε την τιμητική του από πολλές εφημερίδες αυτή της εβδομάδα, γιατί πέτυχε να εντάξει τον δήμο στο interreg Ελλάδας-Αλβανίας και να εγκριθεί η χρηματοδότηση 18 έργων πνοής για τον δήμο, συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα πνοής για τον δήμο δεν είδαμε να συμπεριλαμβάνεται το έργο αξιοποίησης διατηρητέων μνημείων είτε πρόκειται για διατηρητέο οίκημα στη Φιλιππιάδα (και υπάρχουν τέτοια στα οποία είχε αναφερθεί η στήλη σε παλιότερα δημοσιεύματα), είτε πρόκειται για διατηρητέα οικήματα στα διαμερίσματα, αφού και εκεί υπάρχουν τέτοια, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία ή τα κοινοτικά γραφεία σε πολλά κοινοτικά διαμερίσματα.

Είναι παράλειψη του δήμου; Ή εμποδίστηκε η ένταξή τους από το εν λόγω πρόγραμμα;

Εκείνο πάντως που έχει σημασία, είναι ότι τα διατηρητέα οικήματα, αποτελούν την ιστορία του κάθε τόπου, στην οποία ο κάθε δήμος, συμπεριλαμβανομένου του δήμου Ζηρού, θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία και προσοχή. Θα πρέπει δε στην προκειμένη περίπτωση, ο δήμος Ζηρού να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αξιοποίηση των διατηρητέων οικημάτων, που αποτελούν και διατηρητέα μνήμη για τους νέους κυρίως.

Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του δήμου και των υπηρεσιών του, ούτε του δημάρχου περί αυτού του ζητήματος. Απλά λέμε ότι αντί ο δήμος να προβαίνει στην κατασκευή ανούσιων στην πραγματικότητα έργων, καλά θα είναι τα χρήματα αυτά να τα διαθέσει για τη διατήρηση της ιστορίας κάθε τόπου.

Γιατί μετά από λίγα χρόνια οι νέοι θα νομίζουν ότι οι πατεράδες και οι παππούδες τους έμαθαν γράμματα πηγαίνοντας στα σημερινά σχολεία που έχουν πολλές ανέσεις, ή οι γραμματείς των χωριών είχαν θέρμανση στα κοινοτικά γραφεία και εργάζονταν κάτω από πολύ καλές συνθήκες, για να μη πούμε ότι εργάζονταν και πολύ λίγες ώρες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)