Κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καρίμα Ντελί, παραχώρησε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.

«Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι χρόνια ευημερίας για την Ελλάδα, μετά από χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού», διαμήνυσε η Καρίμα Ντελί. Την ίδια ώρα, τα μέλη της αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή των ελλήνων ευρωβουλευτών, Μίλτου Κύρκου και Ελίζας Βόζεμπεργκ, επισκέφθηκαν την Ήπειρο, είδαν υποδομές και έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βαίνουν προς ολοκλήρωση, μίλησαν με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες για τις τοπικές ανάγκες, άκουσαν τους υπουργούς και τις λύσεις που προτείνουν, καθώς και πώς αυτές συνδυάζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η εικόνα που θέλουμε να δώσουμε (και είναι και πραγματική) είναι ότι η Ελλάδα που βγαίνει τυπικά από το μνημόνιο – αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της – κινείται εντός ευρωπαϊκού πλαισίου αναζητώντας νέο παραγωγικό μοντέλο. Στην Ήπειρο βλέπουμε ότι οι ρίζες αυτής της προσπάθειας έχουν αποδώσει καρπούς. Κι αυτό που λέμε όλοι μαζί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι δεν αγγίζουμε τα ταμεία Συνοχής δεν αγγίζουμε τις συνεργασίες με τις περιφέρειες, ειδικά τις υποβαθμισμένες (ενόψει της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού για μείωση των σχετικών δαπανών) και εκεί πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος γιατί αυτό περιμένει και ο πολίτης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Κύρκος.

«Τώρα πρέπει μαζί να ενεργήσουμε ώστε οι επιλογές του αύριο να έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών», τόνισε η κ. Ντελί λέγοντας πως οι επιλογές της Ευρώπης δεν ήταν πάντα καλές στο παρελθόν.

Ο σκοπός της επιτροπής Μεταφορών είναι να διευκολύνει την κινητικότητα τη διασυνδεσιμότητα των ευρωπαίων πολιτών, πρόσθεσε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και της οικολογικής μετάβασης», αλλά και το ότι οι τομείς αυτοί είναι ουσιαστικοί μοχλοί απασχόλησης.

Έχουμε ανάγκη από όλα τα ταμεία. Το ταμείο συνοχής, τα διαρθωτικά ταμεία και άλλα είπε.

Ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον κ. Κύρκο και την κ. Βόζεμπεργκ για την πρωτοβουλία αυτής της επίσκεψης και είπε ότι «παρότι οι ευρωβουλευτές ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους δείχνουν σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να προωθηθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενος στα έργα, σημείωσε ότι το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την ολοκλήρωση των έργων έχει βελτιώσει και την αξιοπιστία της χώρας. Ωστόσο πρόσθεσε, «πρέπει να διορθώσουμε λάθη», υπογραμμίζοντας την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, «τις παθογένειες των συμβάσεων που βρήκαμε, τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, τις πολύ μεγάλες αποζημιώσεις και όλα τα άλλα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε πολύ μικρό διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, κάτι που δεν πίστευε κανείς».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)