Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής η ακύρωση – οριστικά και αμετάκλητα – του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυε από 1.1.2019.  Μ’ αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται στην πράξη ότι η χώρα έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.  Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι η χώρα έχει ανακτήσει την ελευθερία της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου τόνισε :

«Η κυβέρνηση αυτή, έχει πάρει μια πολύ σαφή πολιτική απόφαση. Να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όμοια απόφαση έχει πάρει και για την υγεία. Προστατεύουμε τις συντάξεις, μειώνουμε τις εισφορές, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και κλείνουμε πληγές του παρελθόντος. Τα μέτρα που ψηφίζουμε και υλοποιούμε από την 21η Αυγούστου και μετά, επιβεβαιώνουν αυτή την προσπάθεια. Είναι το σημερινό μέτρο προστασίας των συντάξεων, είναι η αύξηση που θα δούνε 620.000 συνταξιούχοι από 1.1.2019, και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε αυτή τη χώρα, δεν θα έχουμε μειώσεις συντάξεων, αλλά θα έχουμε αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις μισθών. Είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που δίνει τη δυνατότητα αυξήσεων στους μισθούς, είναι οι πράξεις μας για τη μείωση της ανεργίας».

Παράλληλα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου  ενσωματώθηκαν και υπερψηφίστηκαν οι ακόλουθες τροπολογίες:

  • Η τροπολογία που καθιστά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» – ένα πρόγραμμα που για περισσότερα από 15 χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, υπερήλικες, ανασφάλιστους, άτομα με ειδικές ανάγκες – μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους βάζoντας τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων.
  • Η τροπολογία για το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει «την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του ημίσεος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη των εργαζομένων έως 25 ετών», με στόχο την ενίσχυση της εργασίας των νέων.
  • Η  τροπολογία για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από 1.1.2019, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οίνου και να  αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού.
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)