• ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Θέλουμε, με τις ήπιες παρεμβάσεις μας η περιοχή του Αχέροντα να γίνει πόλος ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και από προορισμός ευκαιριακής ολιγόωρης επίσκεψης που είναι τώρα Προορισμός Διαμονής

Πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα παρουσίασης του Προγράμματος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα, στη Γλυκή Θεσπρωτίας, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, οι δράσεις του οποίου έτυχαν ευρείας αποδοχής.  Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τους Δήμους Σουλίου και Πάργας και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), υπό την αιγίδα της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής δεσμεύθηκε για την άμεση χρηματοδότηση των πρόδρομων δράσεων και των μελετών ωρίμανσης των αναγκαίων έργων, ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί η τουριστική ανάπτυξη με την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του αρμόδιου για την τουριστική ανάπτυξη Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, που εξασφαλίζοντας και θωρακίζοντας την υγεία του φυσικού περιβάλλοντος, θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και θα καθιστά την περιοχή του Αχέροντα πόλο έλξης. Εκτός από τις εκτεταμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας σε μόνιμη βάση, ο Αντιπεριφερειάρχης δημοσιοποίησε το φιλόδοξο σχέδιό για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Πολιτισμού στην περιοχή, που θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Πάργας, ο οποίος έχει ήδη αναθέσει τη μελέτη. Αυτό θα περιλαμβάνει Αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώρους για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, αίθουσες προβολών, πλανητάριο, εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, και το πιο σημαντικό ένα Ψηφιακό Μουσείο για τον Αχέροντα και το Μύθο του! Στο Ψηφιακό Μουσείο του Αχέροντα θα αναπαρίστανται ψηφιακά θέματα από την μυθολογία των Αρχαίων Ελλήνων σχετικά με το θάνατο και τον Αχέροντα,  όπως η Κατάβαση στον Άδη,  το τελετουργικό του νεκρομαντείου, κ.α.

Ο κ. Στράτος Ιωάννου πρόβλεψε ότι  «ο Πολυχώρος Πολιτισμού του Αχέροντα θα αποτελέσει ένα σπουδαίο έργο για ολόκληρη την Ήπειρο, με καθοριστική συνεισφορά στην προβολή και τη μελέτη της ιστορικής  μας κληρονομιάς, τον πολιτισμό και  τον  τουρισμό. Θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών και θα προσφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη στην περιοχή και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο. Επιπλέον, θα αναδείξει την πολιτιστική και ιστορική αξία του μυθικού Αχέροντα και της ευρύτερης περιοχής με σεβασμό πάντα στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.»

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από την παρουσίαση ηπειρώτικων γεύσεων και κερασμάτων για τους συμμετέχοντες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, από έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς και  παρουσίαση και διανομή του λευκώματος Φανάρι – Πάργα.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)