Του Κώστα Μπάρκα*

Τον Γενάρη του 2015, ο ελληνικός λαός έστειλε με τη ψήφο του ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που τον είχαν καταδικάσει σε μία ζωή χωρίς ελπίδα. Αψηφώντας εγχώριες και διεθνείς φωνές που τον τρομοκρατούσαν για μισή δεκαετία, βγήκε στο προσκήνιο, «μαύρισε» το παλιό πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και εμπιστεύτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τον αγώνα του για αξιοπρέπεια, για ανάκαμψη και προκοπή.

Την πρώτη εκείνη περίοδο της διακυβέρνησής μας ήρθαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την Ευρώπη των λίγων. Σύσσωμο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ αντιστάθηκε με κάθε του κύτταρο απέναντι στον φορέα που μίλησε για ένα μέλλον διαφορετικό. Ένα μέλλον αλληλεγγύης μεταξύ λαών της Ευρώπης, ένα μέλλον ισότητας και δημοκρατίας. Με το δημοψήφισμα της 5ης του Ιούλη, ο ελληνικός λαός έστειλε άλλο ένα μήνυμα, αυτή τη φορά σε κάθε γωνιά της γης.

Στις εκλογές που ακολούθησαν, και με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας – ξένο σώμα για την ριζοσπαστική αριστερά- δεσμευτήκαμε να μην αφήσουμε όλον τον αγώνα των Ελλήνων και των Ελληνίδων του προηγούμενου διαστήματος να πάει χαμένος. Να μην δραπετεύσουμε με δικαιολογία την πρώτη μας ήττα απέναντι στους ισχυρούς αυτού του κόσμου, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των αδύναμων και των αόρατων αυτού του τόπου.

4 χρόνια μετά, με κόπους και θυσίες, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία η χώρα στάθηκε στα δικά της πόδια, ξεκινώντας να σχεδιάζει το μέλλον με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, χωρίς την θηλιά της λιτότητας. Η μεγάλη πρόοδος στα εργασιακά, με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, είναι νίκες του κόσμου της εργασίας. Όπως νίκες των πολιτών είναι και τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώσαμε πριν λίγο καιρό, οι 120 δόσεις, η 13η σύνταξη.

Όπως νίκη ήταν και κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις. Η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το νέο πλαίσιο των δημόσιων προμηθειών με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, η διαφανής διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων (θυμίζουμε ότι στο παρελθόν τις τιμές τις αποφάσιζαν οι υπουργοί), η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων στον ασφαλιστικό τομέα και στα κοινωνικά επιδόματα, η επιλογή των διευθυντών στη δημόσια διοίκηση με ενεργό ρόλο του ΑΣΕΠ και πληθώρα άλλων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που έλυσαν χρόνια προβλήματα τα οποία συνιστούσαν τον κορμό του πελατειακού κράτους.

Την προηγούμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός επέλεξε να στείλει με τη ψήφο του ένα ακόμη μήνυμα, αυτή τη φορά σε εμάς. Επέλεξε να μας θυμίσει πως σε αυτά τα 4 χρόνια έγιναν λάθη και αστοχίες. Πως περίμενε από εμάς πολλά, γιατί εμείς είχαμε βάλει ψηλά τον πήχη. Πως το δίχτυ προστασίας για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα μπορεί να έβγαλε πλήθος κόσμου από την αφάνεια, αλλά η μεσαία τάξη δεν έχει βιώσει ακόμα με απτό τρόπο και σε όλες τις πτυχές της ζωής της την οικονομική ανάκαμψη.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας, όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται εαυτούς ως νόμιμους «κληρονόμους» της εξουσίας και ιδιοκτήτες του κράτους, εμείς επιλέγουμε να μην κατηγορήσουμε τους πολίτες για απερίσκεπτη ψήφο, να μην κουνήσουμε το δάχτυλο, να μην μιλήσουμε για κόσμο που ενδίδει στον λαϊκισμό. Επιλέγουμε για άλλη μια φορά να μην δραπετεύσουμε. Οι εκλογές που προκήρυξε ο πρωθυπουργός δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τον λαό και αυτόν υπηρετεί. Δεν θα μπορούσαμε να κωφεύσουμε ούτε μπροστά στις απαιτήσεις του, αλλά ούτε και μπροστά στην αποδοκιμασία του.

Από εδώ και πέρα, χρέος δικό μας είναι το τελευταίο αυτό μήνυμα του ελληνικού λαού να γίνει οδοδείκτης μας. Με μεγαλύτερη σύνεση, με αυτοκριτική αλλά και αυταπάρνηση να δώσουμε την επόμενη μάχη. Με ένα προσκλητήριο ζωής και φωτός απέναντι στην παλινόρθωση ενός ολόκληρου πολιτικού και οικονομικού συστήματος που θα επιστρέψει πιο εκδικητικό και σκοτεινό από ποτέ, με βάση τις ήδη διακηρυγμένες θέσεις του. Απέναντι σε εκείνους που οραματίζονται εκ νέου το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των κοινωνικών ελευθεριών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο, την αφαίμαξη για άλλη μια φορά της μεσαίας τάξης. Με την Αριστερά ξανά, στην πρώτη γραμμή. Είναι χρέος μας και θα τα καταφέρουμε.

 

*Ο Κώστας Μπάρκας είναι Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)