Ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους κυρίως, αλλά και για τους συνταξιούχους οι οποίοι έδωσαν στο κυβερνών κόμμα ποσοστό 40% και πλέον, ήταν και η διασπορά ψευδών ειδήσεων, τα γνωστά fake news. Όλοι όσοι στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχικά να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια πρωθυπουργός της χώρας -και ήταν πολλοί- επιδόθηκαν σε ένα «κρεσέντο» ψευδών ειδήσεων, που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσεις η χώρα μας.

Δημοσιογράφοι και δημοσιογραφούντες, χωρίς να ελέγξουν τη είδηση, αν βρε αδερφέ αυτή περιείχε ψήγματα αλήθειας, με παχιούς τίτλους στις εφημερίδες, αλλά και με «ειδικούς τρόπους» στα ηλεκτρονικά μέσα που δούλευαν –και δουλεύουν- παρουσίαζαν την κατασκευασμένη είδηση σαν γεγονός, κάτι που στην κοινή γνώμη «έπιανε», γιατί αυτά ήθελε να ακούσει, αυτά της ταίριαζαν περισσότερο.

Και από κοντά οι διάφοροι καλοθελητές –και όχι μόνο- να αναμεταδίδουν την ψευδή είδηση στα σάιτ τους. Να φανταστείτε ότι ακόμα και φίλοι μου είχαν την υποψία μήπως η είδηση ήταν αληθινή. Τι κι αν τους έλεγαν άλλοι φίλοι, ότι η είδηση δεν είναι ελεγχόμενη, επομένως μπορεί να είναι και ψευδής.

Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυροι, έχουν κυβέρνηση, κράτος, χρήματα, τα ΜΜΕ και, όπως φάνηκε και από τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παίρνουν τα μέτρα τους για να μην ξανααιφνιδιαστούν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι αποτελεσματική αντιπολίτευση, να ματαιώσει τα σχέδια της Δεξιάς για να ξανακυβερνήσει, πρέπει να γίνει ένα πραγματικά μαζικό κόμμα.

Δεν θα αναφερθούμε στον Πολάκη για τον οποίον οι ψεύτικες ειδήσεις ήταν πάρα πολλές. Και για τους έχοντες μνήμη χρυσόψαρου, θα κάνουμε μνεία μόνο στην συνέντευξη που είχα δώσει ο Ξανθός (υπουργός υγείας) και ο Πολάκης (υφυπουργός), στην οποία ένας δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Πολάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς. Φυσικά τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης έπαιξαν στο βίντεο την απάντηση του Πολάκη στον δημοσιογράφο και όχι στο τι είχε προηγηθεί.

Δεν θα αναφερθούμε στις συντάξεις των 23.000 ευρώ που ανακάλυψε ο κύριος Βρούτσης, ενώ είχε δωθεί εντολή από την πρώην υπουργό εργασίας κυρία Αχτσιόγλου να μη δοθούν αυτές οι συντάξεις και να μπει πλαφόν ανώτερης σύνταξης. Είναι ο άνθρωπος που με την κατάπτυστη ντροπολογία που και εκπρόθεσμα κατατέθηκε και συγκέντρωσε την καθολική αντίθεση της Αντιπολίτευσης που αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής, ο κύριος Γιάννης Βρούτσης εξεπλήρωσε μέγα μέρος της αποστολής του, για την οποία υποστηρίχτηκε και εξελέγη. Δηλαδή την επιστροφή στην «κανονικότητα». Ποιά «κανονικότητα»; Μα αυτή της απόλυτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας που μπορεί να απολύει πλέον όποιον θέλει και λογαριασμό να μη δίνει. Και αν στον μήνα που μεσολάβησε κάποιοι εργαζόμενοι εκμεταλλεύτηκαν τον νόμο Αχτσιόγλου και διεκδίκησαν δικαστικά το δίκιο τους… ατύχησαν. Η ρύθμιση καταργείται αναδρομικά και οι όποιες δικαστικές προσφυγές θεωρούνται ως μηδέποτε γενόμενες.

Θα αναφερθούμε μόνο στο τελευταίο γεγονός που συνέβη στον Αλέξη Τσίπρα. Από τα έδρανα της συμπολίτευσης, τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή, ακούστηκε –προφανώς από βουλευτή της Ν.Δ- ότι ο πρώην πρωθυπουργός στο Πολυτεχνείο ήρθε με μεταγραφή από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας. Δεν θα επιρρίψουμε ευθύνη στον εν λόγω βουλευτή της Ν.Δ. αν και έχει κι αυτός ευθύνη γιατί «παρασύρθηκε» από μια ψεύτικη είδηση.

Την κύρια ευθύνη έχει εκείνος ο οποίος διακίνησε την ψεύτικη είδηση και έγινε αληθοφανής. Γιατί ο εν λόγω βουλευτής κάπου της είδε, κάπου την άκουσε. Το γεγονός ότι τη θεώρησε σαν δεδομένη, είναι γιατί «αυτό ήθελε να ακούσει», είναι γιατί η ψεύτικη είδηση του παρουσιάστηκε σαν γεγονός, αφού ήταν πολύ καλά «σερβιρισμένη» από κάποιον σταθμό ή κάποιο σαιτ το οποίο θαυμάζει ο εν λόγω βουλευτής.

Και για να έρθουμε στον τίτλο του κειμένου, φράση την οποία είχε πει ο «Νέστωρ του Κοινοβουλίου», ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού. Δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να μένουν αναπάντητες οι ψεύτικες ειδήσεις. Θα πρέπει να μηνύονται οι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι σε αυτές και η δικαιοσύνη να «λύνει τις διαφορές». Όποιος κάνει χρήση ψεύτικων ειδήσεων, θα πρέπει να ξέρει ότι θα δώσει λόγο στη δικαιοσύνη. Που βρήκε την είδηση, ποιός του την έδωσε, αν ήλεγξε την αλήθεια της. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να προστατευτούν τόσο οι θιγόμενοι από τις ψεύτικες ειδήσεις, όσο και η ίδια η Δημοκρατία. Γιατί δεν ξέρουμε τι θα πείραζε τον Πολάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα αν κατέφευγαν στη δικαιοσύνη για τα όσα ψευδώς διακινούνται ή διακινήθηκαν, με αποκορύφωμα φυσικά την ψευδέστατη είδηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός φοίτησε στο Πολυτεχνείο ερχόμενος με μεταγραφή από τη Βουλγαρία.

Να γνωρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία ότι στο εξής δεν θα περνάνε οι ψεύτικες ειδήσεις «αμάσητες», αλλά όλοι και κυρίως οι πρώην υπουργοί και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταφεύγουν στη δικαιοσύνη για ό,τι ψευδώς μεταδίδεται. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα βρίσκει την άκρη.

Φάνης Μπάρκας

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)