Η κα. Γεροβασίλη ξεκίνησε την ομιλία της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», εξαίροντας τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την πολύτιμη συμβολή τους, τόσο σήμερα όσο και κατά τη θητείας της, ως Υπουργoύ Προστασίας του Πολίτη, για την οργανωμένη αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η βουλευτής Άρτας αναφερόμενη στη σημασία της εκδήλωσης για την κοινωνία, τόνισε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία η σεξουαλική κακοποίηση μέσα σε έναν χρόνο. Περιέγραψε στη συνέχεια τη δυσκολία με την οποία η βία κατά των γυναικών καταγγέλλεται και τα τραγικά αποτελέσματα της με την μορφή των «γυναικοκτονιών», όπως μεταξύ άλλων τις δολοφονίες της Ελένης Τοπαλούδη και της Αγγελικής Πέτρου. Με αφορμήκαι αυτά τα τραγικά περιστατικά ζήτησε να «σπάσει το φράγμα της σιωπής».

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία και την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στη δημιουργία Υπηρεσιών Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας της σε επιτελικό  και σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι συναρμόδιοι φορείς απέκτησαν ένα συνεκτικό δίκτυο, όπου η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί – με την τεχνογνωσία και τις υποδομές της –την οργανωτική δομή συντονισμού.

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν στην πράξη. Χαρακτήρισε δε ως πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό συνιστά σημείο αναφοράς για τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Η κα Όλγα Γεροβασίλη έκλεισε την ομιλία της ευχόμενη στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δύναμη για να συνεχίσουν το έργο τους, όπως επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι νόμοι και στην πολιτική ηγεσία να επενδύσει στο ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)