Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της οικονομικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες το Επιμελητήριο Πρέβεζας καθώς και όλη η επιμελητηριακή κοινότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις ενημερώνοντας για κάθε θέμα που σχετίζεται με την κρίση του κορονοϊού, με στόχο όσο το δυνατόν την ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας, την προσφορά των αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών στους πολίτες και την διατήρηση του παραγωγικού ιστού την επόμενη ημέρα.

Με συναίσθηση όμως ευθύνης και στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως αμφίδρομου συμβουλευτικού οργάνου μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και της Κυβέρνησης, οφείλουμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο για την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κατόπιν αφενός της αναστολής δραστηριότητας των περισσοτέρων από αυτές και αφετέρου λόγω της μεγάλης μείωσης τζίρου σε όσες ακόμα λειτουργούν.

Τα αναγκαστικά και δικαιολογημένα μέτρα και σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καταστάσεις της δημόσιας υγείας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη σύγχυση και έντονη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσειωννα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και της αναγκαίας δημιουργίας κλίματος ασφάλειας και ηρεμίας στην χώρα.

  • Ένταξη σε καθεστώς ευνοϊκών ρυθμίσεων και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου σε συνάρτηση με τον περσινό τους τζίρο και ένταξη αυτών και των εργαζομένων τους στα μέτρα στήριξης.
  • Δυνατότητα άντλησης μέσω του Τραπεζικού συστήματος άτοκων κεφαλαίων κινήσεων μέσα από τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους όπως των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α., όσο το δυνατό συντομότερο προκειμένου της ενίσχυσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων.
  • Στήριξη του τουριστικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας και άμεση λήψη μέτρων δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής σεζόν έχει χαθεί και γίνεται πλέον αντιληπτή και η αβεβαιότητα για την επικείμενη καλοκαιρινή σεζόν.
  • Επιδότηση κάλυψης ολόκληρου ποσού του ενοικίου των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστές καθώς και ως ένα ποσοστό για αυτές που λειτουργούν και έχουν υποστεί μείωση τζίρου.
  • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2020.
  • Αναστολή διακοπής λόγω τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών των λογαριασμών ΔΕΚΟ που δημιουργήθηκαν από 01/03/2020 και μετέπειτα.
  • Δυνατότητα υπαγωγής ένταξης στην ρύθμιση των 120 δόσεων εως 31/08/2020 και αναστολής πληρωμών όλων των ρυθμίσεων που έχουν υπαχθεί.

Στηρίζουμε την προσπάθειά σας καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και έχουμε την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών προκειμένου της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο με την ευχή το τέλος της κρίσης αυτής να μας βρει όλους όρθιους και δυνατούς.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

Ιωάννης Μπούρης

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)