Την Πέμπτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, παρουσίαση της μελέτης της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος(InternationalUnionforConservationofEnvironment/IUCN) με θέμα”VjosaRivervalley-protectionstudybasedonIUCNprotectedareastandards”. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. AndrejSovinc, Αντιπρόεδρογια την Ευρώπη της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Προστατευόμενες Περιοχές(WCPA) της IUCN, στο πλαίσιο του έργου “SavingEurope’slastfree-flowingwildriver –Vjosa/Aoos” και παρουσιάστηκε απο την κ.AlexandraNikodinovic.

Σύμφωνα με την IUCN, η κοιλάδα του ποταμού Αώου/Vjosa περιλαμβάνεταιστον κατάλογο του προσχεδίου της απόφασης έγκρισης των προστατευόμενωνπεριοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και WildRiverNationalPark». Η εν λόγω περιοχή προβλέπεται να έχει έκταση από τα ελληνικά σύνορα έως την Αδριατική Θάλασσα, με τηνπροτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή, να περιλαμβάνει μόνο τον κύριοποταμό ή να καλύπτει ολόκληρο τον ποταμό Αώο / Vjosa και όλους τους μεγάλους παραπόταμους του.

Από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κόνιτσας, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνωνκαι οι περιβαλλοντικές εταιρίες «Ήπειρος Περιβαλλοντική και Medina».Απότην αλβανική πλευρά το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και ηΕθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).

Ο Δήμος Κόνιτσας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ΑναπτυξιακήΕταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» για τον όλο προαναφερόμενοσχεδιασμό, καθώς  και με την πρεσβεία μας στα Τίρανα. Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» έχεισυντάξει από το 2009 την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την καινούριαπροστατευόμενη περιοχή με τον τίτλο «Γράμμος-Κόνιτσα-Πωγώνι» ενώ ο ΔήμοςΚόνιτσας από το 2012 έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΔήμοΠρεμετής και από το 2014 είναι σε εφαρμογή το ΓΠΣ σε τμήμα αυτού έκτασης172.000 στρεμμάτων.

Οι προτάσεις του Δήμου Κόνιτσας κατατέθηκαν και εγγράφως και τονίστηκετο ενδιαφέρον του Δήμου μας για τη δημιουργία μιας διακρατικήςπροστατευόμενης περιοχής,παγκοσμίως διακριτής, με επίκεντρο τον Αώοποταμό καθώς τα οφέλη  που θα προκύψουν για την περιοχή μας θα είναι

πολλαπλά σε πολλούς τομείς ανάπτυξης.

Από το Γραφείο Δημάρχου

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)