Ρεπορτάζ: Ντόρα Βλάρα

Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Ζηρού, είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν σωστά;

Συνολικά, στον Δήμο Ζηρού λειτουργούν τέσσερις παιδικοί σταθμοί, της Φιλιππιάδας, του Θεσπρωτικού, του Ριζοβουνίου και της Νέας Κερασούντας.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, όμως είναι όλα έτοιμα; Τι γίνεται με σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους, όπως η δυσαναλογία δυναμικότητας και αιτήσεων, καθώς και η έλλειψη προσωπικού;

Μιλήσαμε με τον κ. Ευάγγελο Ντίσιο, Διευθυντή στο Νομικό Πρόσωπο και μας ενημέρωσε για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και για τις κινήσεις που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν εντός των ημερών με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των σταθμών.

 

Αιτήσεις

Φέτος παρατηρήθηκε πως οι αιτήσεις, σε ορισμένους παιδικούς σταθμούς, ξεπέρασαν τη δυναμικότητα, κυρίως στα βρεφικά τμήματα. Ο κ. Ντίσιος συγκεκριμένα μας είπε: “Στα παιδικά τμήματα καλύψαμε απόλυτα τις ανάγκες σε σχέση με τις αιτήσεις. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στα δύο βρεφικά τμήματα, της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού, με δύναμη φιλοξενούμενων παιδιών έως δώδεκα και δεκαπέντε αντίστοιχα και με αιτήσεις που ξεπερνούν και τις δεκαεννέα.”

Αυτό που αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, για να μπορέσουν οι σταθμοί να φιλοξενήσουν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά μπορούν, είναι να γίνει μία εσωτερική διαρρύθμιση στους παιδικούς σταθμούς της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού. Να αξιοποιηθούν με καλύτερο τρόπο και να δημιουργηθούν επιπλέον χώροι, για περισσότερα παιδιά στους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί πάρα πολύ μεγάλη μερίδα γονέων, που και λόγω της κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής.

 

Προσωπικό

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν φέτος ήταν η έλλειψη προσωπικού. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, εκτός της Νέας Κερασούντας, που κάθε χρόνο όμως η θέση καλύπτεται. Έχουν διατεθεί επίσης, από το πεντάμηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Ζηρού, δύο υπάλληλοι στη Φιλιππιάδα, δύο στο Θεσπρωτικό και αναμένεται άλλη μία διάθεση για τον παιδικό του Ριζοβουνίου.

 

ΕΣΠΑ

Σημαντική επιτυχία ήταν η ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Αφορά οκτώ θέσεις, οι οποίες έχουν προεγκριθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και αναμένεται η τελική έγκριση από το Υπουργείο. Αυτό ήταν μία τεράστια ανάσα για τους παιδικούς σταθμούς σε σχέση με το προσωπικό που δεν επαρκούσε για την απόλυτα σωστή λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Ακόμη εγκρίθηκε μία θέση αναπλήρωσης βρεφονηπιοκόμου και μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

 

Νέα Κερασούντα

Αυτό που, επίσης, απασχόλησε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ήταν η λειτουργία του παιδικού σταθμού της Νέας Κερασούντας. Υπήρχαν επτά αιτήσεις στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά ενδιαφέρθηκαν κι άλλοι γονείς με αποτέλεσμα  συνολικά τα παιδιά να φτάνουν, περίπου, τα δέκα. Αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τους γονείς κι έτσι να σημειωθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για να συνεχιστεί η καλύτερη λειτουργία. Ο παιδικός σταθμός της Κερασούντας θα λειτουργήσει μόλις βρεθεί το προσωπικό που χρειάζεται αλλά χωρίς μεσημεριανό φαγητό, όπως σε αυτόν της Φιλιππιάδας, λόγω έλλειψης μαγείρων.

 

“ Είναι δύσκολα τα πράγματα και καταλαβαίνουμε και τους γονείς. Γενικά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. ” σχολίασε ο κ. Ντίσιος, αφήνοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει οργάνωση και άριστη λειτουργία των παιδικών σταθμών στον Δήμο Ζηρού.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)