Ρεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου

Εκατοντάδες κι ενθουσιασμένοι οι επισκέπτες – Ικανοποίηση και ευθύνη για το μέλλον προσδίδει η επιτυχία της στον «Περί βιβλίου»

Η εκδήλωση-αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι του συλλόγου «περί βιβλίου» στο Ζηρό, όπως προδιαγραφόταν, πέτυχε. Κι ας είχε να αναμετρηθεί με ουκ ολίγες άλλες εκδηλώσεις ανά την Ήπειρο με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Η επιλογή του Ζηρού ως τοπίο και το όνομα του Δημήτρη Υφαντή από το «Τρίφωνο» για το συναυλιακό μέρος της εκδήλωσης λειτούργησαν καταλυτικά υπέρ της εν λόγω διοργάνωσης.

Περί τα 1000 άτομα επισκέφθηκαν στις 31 Αυγούστου το βράδυ την παλιά παιδόπολη του Ζηρού για να δουν και τα χορευτικά τμήματα όλων των συλλόγων του δήμου σε παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου και τον Δημήτρη Υφαντή μετά να τραγουδάει με απαράμιλλο τρόπο διασκευασμένα παραδοσιακά και έντεχνα, αγαπημένα κομμάτια. Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι επισκέπτες κι απ’ την έκθεση φωτογραφίας της «ΚΑ.ΔΡΩ» αλλά κι απ’ το βίντεο που προβάλλονταν στον ίδιο χώρο με αρχειακό υλικό από την καθημερινότητα των παιδιών στην πρώην παιδόπολη και τις επισκέψεις της βασίλισσας. Ένα βίντεο που πολλοί ενδιαφέρθηκαν να εντάξουν στο αρχείο τους και το οποίο προέρχεται από την ΕΡΤ μετά από αναζήτηση της Ανθής Αναγνώστου για τη διπλωματική της εργασία.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση του συλλόγου «περί βιβλίου» όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά της η πρόεδρός του Ιωάννα Παππά, ήταν ιδέα ενός ιδρυτικού μέλους του συλλόγου και ξεκίνησε με την έκδοση  εγχειριδίου για τη δημώδη ποίηση με περιεχόμενο που επιμελήθηκαν τα ίδια τα μέλη του συλλόγου καθώς και ο γνωστός χοροδιδάσκαλος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών για το δημοτικό τραγούδι Σπύρος Νεραϊδιώτης. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε, η εκδήλωση αυτή να ενώσει όλους τους συλλόγους του δήμου που διαθέτουν χορευτικά τμήματα και στο τέλος να προσφέρει μια ανεπανάληπτη, ποιοτική συναυλία που δεν θα φαντάζει ξεκομμένη απ’ το προηγούμενο μέρος της. Γι αυτό κι επιλέχθηκε ο Δημήτρης Υφαντής που τραγούδησε πολλά παραδοσιακά τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας και ενθουσίασε.

Ήταν μια πολύωρη εκδήλωση που μπορούσε να την παρακολουθήσει κανείς και κατά ενότητες χωρίς να κουράζεται με εναλλαγές τραγουδιστικού και αφηγηματικού περιεχομένου. Δούλεψαν δεκάδες άτομα για την προετοιμασία της ώστε να θεωρείται πραγματικά η επιτομή της συλλογικότητας. Ξεκίνησε λίγο πριν βγει το φεγγάρι με την έκθεση φωτογραφίας να υποδέχεται τον επισκέπτη πριν την εξέδρα του γηπέδου δίπλα στη λίμνη, όπου θα διεξάγονταν το χορευτικό μέρος. Φιλόλογοι, μέλη του συλλόγου διάβαζαν χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια από κάθε γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου, ο Σπύρος Νεραϊδιώτης έδινε το λαογραφικό στίγμα της κάθε μιας και κάποιος από τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου αναλάμβανε με το χορευτικό του να αποδώσει τους χορούς της κάθε περιοχής. Εν αρχή όλων βέβαια ήταν το Καγκελάρι που χορεύεται σ’ όλη την Ήπειρο με μικρές παραλλαγές και που τη βραδιά εκείνη χόρεψαν μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Γοργομύλου. Τις απαγγελίες δημοτικών τραγουδιών έκαναν οι φιλόλογοι Νίκος Καρατζένης, Κική Φελάνη και Χριστίνα Παππά καθώς κι ο εκ των ιδρυτών του συλλόγου, δάσκαλος Χρήστος Αποστόλου. Τα χορευτικά συνόδευε η ζυγιά των Δημήτρη Αχνούλα, Λένα Ζέτα στο τραγούδι, Ηλία Ζιάκου στο κλαρίνο, Χρήστο Φλούδα στο βιολί.

Ο Δημήτρης Υφαντής εμφανίστηκε περίπου στις 11.20 το βράδυ και τραγούδησε παίζοντας ο ίδιος κλαρίνο και άλλα παραδοσιακά όργανα ως τη 1.30 καθώς το κοινό ζητούσε διαρκώς να τραγουδήσει κι άλλο.  Παρά το γεγονός ότι η ορχήστρα σταμάτησε να παίζει στη 1.30, ο καλλιτέχνης έμεινε στο χώρο και τραγουδούσε στην παρέα αρκετή ώρα ακόμα, συγκινημένος από την καλή διοργάνωση και την ιδιαιτερότητα του χώρου.

Το ίδιο βράδυ τραγουδούσε στην Άρτα ο Δημήτρης Μπάσης στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην Πρέβεζα στην αρχαία Νικόπολη η Μόνικα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ΥΠ.ΠΟ με πανσέληνο στα μνημεία. Παρόμοιες εκδηλώσεις διεξάγονταν και στα Γιάννενα με τη Θεσπρωτία όμως ήταν πάρα πολλοί αυτοί κι εκτός των ορίων του δήμου, που προτίμησαν το Ζηρό και την εκδήλωση του «Περί βιβλίου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε με τα καλύτερα λόγια κι ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης εξαίροντας τη δουλειά που έγινε με την υποστήριξη κι από μεριάς δήμου σε προσφορά υπηρεσιών όπως ο καθαρισμός του χώρου πριν και μετά, το πατάρι και τα σταντ για την έκθεση φωτογραφίας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)