Ρεπορτάζ : Ρούλα Χρήστου

 

Όλα πάνε καλά, λέει η δημοτική αρχή για την «Κοινωνική Απασχόληση»

Ζητάει ονομαστική καταγγελία απ’ την αντιπολίτευση  αν κάποιοι δεν δουλεύουν

 

Το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Απασχόλησης» δεν εφαρμόστηκε για να ανακουφιστούν οι δήμοι κι οι λοιποί οργανισμοί από ελλείψεις προσωπικού παρά μόνο για να ανακουφιστούν οι ίδιοι οι άνεργοι προσωρινά.
Σε καμιά περίπτωση δεν προσλήφθηκαν για να καλύψουν 110 κενά γιατί αν υπήρχαν τόσες ανάγκες με τη λήξη του προγράμματος ο δήμος δεν θα ‘ταν σε θέση να λειτουργήσει. Επιπλέον, «οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι είλωτες» γι αυτό και δεν τους αναθέτουν συνεχώς εργασία στο δήμο Ζηρού.
Αυτή είναι εν ολίγοις η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής Ζηρού, όπως εκφράστηκε μέσα στο Δ.Σ από τον ίδιο τον Δήμαρχο κατόπιν γραπτής ερώτησης της Συνεργασίας Πολιτών.

Το ερώτημα του επικεφαλής Γιώργου Ζυγούρη ήταν συγκεκριμένο: «αυτοί οι 110 άνθρωποι τι έργο παράγουν; Ποια δουλειά κάνουν και πού;». Είχε βεβαίως προηγηθεί της συνεδρίασης του Δ.Σ η απόδοση στον Κώστα Βογιατζή εκ μέρους του δήμου, λίστας με τα ονόματα των 110 προσληφθέντων στο δήμο ανά κατηγορία κατόπιν σχετικού αιτήματος του.  Ούτε κι ο κ. Βογιατζής ωστόσο ρωτούσε για την κατηγορία πρόσληψης κάθε ανέργου και τον ακριβή αριθμό τους. «Εγώ ρωτάω αν εργάζονται. Είναι σαφές πως όχι» συμπέρανε κι ο επικεφαλής της μέσης αντιπολίτευσης μετά την πρώτη απάντηση του Δημάρχου.

Ο κ. Γιολδάσης υποστηρίζοντας καταρχήν πως ήταν επιτυχία του δήμου η έγκριση 110 θέσεων απασχόλησης ανέργων με το εν λόγω πρόγραμμα, απέδωσε το σκοπό του στην προσωρινή οικονομική ανακούφιση των ίδιων των ανέργων κι όχι του δήμου. Αλίμονο αν ο δήμος είχε ανάγκη από δουλειά 110 ατόμων ακόμη. Αυτό θα σήμαινε πως την επομένη, θα κατέρρεε. Τόνισε ακόμη πως ο καθένας απ’ τους προσληφθέντες εργάζεται στο χωριό όπου μένει για να μην επιβαρύνεται με έξοδα μετακίνησης. Προκάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να κάνει ονομαστική καταγγελία για άτομα που πιστεύει ότι δεν δουλεύουν.  Το λόγο από μεριάς δημοτικής αρχή πήρε κι η κ. Λάππα για να απαντήσει στην κ. Πετσούκη αναφορικά με τα αιτήματα παιδικών σταθμών και σχολείων, λέγοντας πως έστειλε για τέσσερις μέρες στον παιδικό σταθμό άτομα να καθαρίσουν, στο γήπεδο 5Χ5 να κλείσουν λακκούβες, στο Ζηρό να καθαρίσουν επίσης, καθώς και για βαψίματα στα σχολεία.

«Υπάρχει προγραμματισμός για το τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι επί πέντε μήνες; Υπάρχει έλεγχος; Ένα άτομο για πέντε μήνες σ’ ένα χωριό το κάνει αγνώριστο», έθεσε αλλιώς τα ερωτήματα ο κ. Γιάννος. «Μέχρι να προγραμματίσουμε θα τελειώσει το πρόγραμμα και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι είλωτες για να κάνουν τα πάντα και ν ΄ αλλάξουν το κάθε χωριό» ήταν η απάντηση του δημάρχου στον σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του ο κ. Γιολδάσης παραδέχτηκε πως υπάρχουν και μερικοί που δεν κάνουν τίποτα αλλά σε γενικές γραμμές «ασχολούνται πάρα πολύ» κι επομένως για τη δημοτική αρχή δεν υφίσταται θέμα μη αξιοποίησης της ευκαιρίας.

«Το πρόγραμμα λέγεται «κοινωφελής εργασία». Γι αυτό προσλήφθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Όχι για ίδιον όφελος. Μη μας λέτε λοιπόν πως έγινε για να πληρωθούν επί πέντε μήνες με 525 ευρώ. Έρχονται άνθρωποι που μας λένε ότι ντρέπονται που δεν απασχολούνται κάπου» παρενέβη κι η κ. Θεοχαροπούλου, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο.

Απόλυτα κατατοπισμένος έδειξε να είναι ο Περικλής Αθανασόπουλος για λογαριασμό της ενότητας Θεσπρωτικού. «Ξέρω κάθε μέρα πού βρίσκεται ο καθένας και τι δουλειά κάνει», είπε κι αποδείχτηκε απ’ τις επιμέρους απαντήσεις του για συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένα διαμερίσματα. «Το καλοκαίρι σε Θεσπρωτικό και Κρανιά δούλεψαν και τ’ απογεύματα ορισμένοι. Κάποιους στείλαμε στο «Βοήθεια στο σπίτι», κάποιους στους παιδικούς σταθμούς». Την αναγνώριση εισέπραξε ο κ. Αθανασόπουλος κι  απ’ τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Ζυγούρη ο οποίος δευτερολογώντας ζήτησε να έχουν την ίδια παρακολούθηση του προγράμματος οι αρμόδιοι σύμβουλοι ή αντιδήμαρχοι και στην ενότητα Φιλιππιάδας και Ανωγείου. «Άλλωστε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν μια αξιοπρεπή δουλειά αρκεί να τους την αναθέσετε» συμπλήρωσε.

Η τελευταία παρατήρηση του κ. Βογιατζή σχολιάζοντας τις απαντήσεις του δημάρχου ήταν: «θέλετε να εμφανίζεστε εσείς ως κοινωνικά ευαίσθητοι κι εμείς ως ανάλγητοι, που κυνηγάμε τους εργαζόμενους».

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)