Τον εμπαιγμό της Κοινωνίας της Πρέβεζας και των ασφαλισμένων της ευρύτερης περιοχής από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της αναστολής λειτουργίας του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, καταγγέλλει μέσω νέας Ερώτησης στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, επειδή, δεν πρόκειται για στελέχωση του φαρμακείου με μόνιμο προσωπικό αλλά μεταθέτει την οριστική λύση του προβλήματος στο μέλλον. Ο κ. Μπάρκας ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναζητήσει μόνιμη λύση και όχι αποφάσεις γονατογραφήματα.

Σε ανακοίνωση του, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας αναφέρει:

Τον εμπαιγμό της Κοινωνίας της Πρέβεζας και των ασφαλισμένων της ευρύτερης περιοχής από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της αναστολής λειτουργίας του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, καταγγέλλει μέσω νέας Ερώτησης που φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Η «λύση» μάλιστα που υποσχέθηκε ότι θα δώσει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς τον τοπικό κυβερνητικό Βουλευτή και χωρίς η ηγεσία του Υπουργείου να απαντήσει θεσμικά μέσω της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μπάρκας, προβλέπει τη συνεργασία με έναν (1) φαρμακοποιό του Νομού.

Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, τονίζει ο κ. Μπάρκας, επειδή, πρώτον δεν πρόκειται για στελέχωση του φαρμακείου με μόνιμο προσωπικό αλλά μεταθέτει την οριστική λύση του προβλήματος στο μέλλον και δεύτερον είναι αμφίβολο επίσης αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς για συνεργασία. Συνεπώς, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναζητήσει μόνιμη λύση και όχι αποφάσεις γονατογραφήματα.

Στην Ερώτηση γίνεται λόγος ότι δεν μπορεί να εμπαίζεται μια ολόκληρη κοινωνία από αποφάσεις-ημίμετρα της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που χρησιμοποιούν ως όχημα μεταφοράς των αποφάσεων αυτών τον τοπικό Βουλευτή της πλειοψηφίας, διαβεβαιώνοντας ασαφώς ότι θα λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα.

Με την επανακατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Μπάρκας ερωτά τον Υπουργό Υγείας αν προτίθεται να δώσει ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα στελέχωσης του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, του φαρμακείου δηλαδή μιας πρωτεύουσας Νομού, σεβόμενος φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι επιπλέον αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

Αθήνα, 3-12-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός της κοινωνίας της Πρέβεζας και των ασφαλισμένων της ευρύτερης περιοχής σχετικά με τη λειτουργία του Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας

Ήδη με Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με αριθμό 1461 και ημερομηνία κατάθεσης την 23η Οκτωβρίου 2019 σας είχε επισημανθεί η αναστολή λειτουργίας του Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, λόγω έλλειψης προσωπικού που προέρχεται από συνταξιοδότηση και

μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται κατεξοχήν ομάδες ασθενών με σοβαρές ασθένειες. Η επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να μετατρέψει το αυτόνομο φαρμακείο της Πρωτεύουσας ενός Νομού σε ένα απλό Σημείο Αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους δημιουργεί αρνητικές καταστάσεις σε ευπαθείς ομάδες όχι μόνο του Νομού Πρέβεζας, αλλά και των όμορων Νομών. Η πολιτική που ακολουθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θα μπορούσε να εκφραστεί πιο εύγλωττα από την ανακοίνωση που ανάρτησε στην είσοδο του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα, στην οποία αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι της Πρέβεζας θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους παραγγέλνοντάς τα από Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που εδρεύει στον Ρέντη Αττικής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα τέθηκε το ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να στελεχώσει άμεσα το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας ώστε να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω οι ασθενείς.

Αντί απάντησης στην παραπάνω Ερώτηση, η οποία κηρύχθηκε αναπάντητη, υπήρξαν διαβεβαιώσεις προς την τοπική κοινωνία από την νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, διαμέσου του τοπικού Βουλευτή της πλειοψηφίας ότι «μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ θα προβεί στην προκήρυξη θέσης φαρμακοποιού με σκοπό να δοθεί οριστική λύση.», όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου του τοπικού Βουλευτή της πλειοψηφίας, που δημοσιεύθηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Εν τέλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αντί να βρει τρόπους στελέχωσης του Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, όπως για παράδειγμα αποσπάσεις ή προγραμματισμό για νέες προσλήψεις με επικουρικό προσωπικό, προκηρύσσει συνεργασία με έναν (1) φαρμακοποιό του Νομού, σε σύνολο δέκα (10) σε όλη την Ελλάδα, με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ και για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους.

Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα διότι,

Πρώτον, δεν πρόκειται για στελέχωση του φαρμακείου με μόνιμο προσωπικό, αλλά μεταθέτει την οριστική λύση του προβλήματος στο μέλλον,

Δεύτερον, είναι αμφίβολο επίσης αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς για συνεργασία. Συνεπώς, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναζητήσει μόνιμη λύση και όχι αποφάσεις γονατογραφήματα.

Επειδή η απρόσκοπτη λειτουργία του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα αφορά μια ευρύτερη περιοχή,

Επειδή η λειτουργία του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί κατεξοχήν ομάδες ασθενών με σοβαρές ασθένειες και ως εκ τούτου με φάρμακα υψηλού κόστους,

Επειδή δεν μπορεί να εμπαίζεται μια ολόκληρη κοινωνία από αποφάσεις-ημίμετρα της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που χρησιμοποιούν ως όχημα μεταφοράς των αποφάσεων αυτών τον τοπικό Βουλευτή της πλειοψηφίας, διαβεβαιώνοντας ασαφώς ότι θα λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να δώσει ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα στελέχωσης του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, του φαρμακείου δηλαδή μιας πρωτεύουσας Νομού, σεβόμενος φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι επιπλέον αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο σοβαρά προβλήματα υγείας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

 

Πηγή: Αυγή

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)