Κώστας Μπάρκας : «Έπεα πτερόεντα» η απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας
Μετά από διάστημα δύο μηνών, προχωρώντας σε μια απλή καταγραφή στοιχείων του νέου οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας και του αριθμού των υπηρετούντων διοικητικών υπαλλήλων και των κενών που προκύπτουν, η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη απαντά στην ερώτηση του πρώην Υφυπουργού Εργασίας, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, για την υποστελέχωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού.
Είναι εμφανής η αδυναμία της κας Υφυπουργού να αιτιολογήσει τα υπάρχοντα κενά, δηλώνει ο κ. Μπάρκας, ενώ παράλληλα καμία πρόθεση δεν διαφαίνεται από την απάντηση της, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης με μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ενώ στην αρχή της απάντησης της αναγνωρίζει ότι υπάρχουν 33 κενές θέσεις μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων, στη συνέχεια συνυπολογίζει εσφαλμένα ως μόνιμη δύναμη των υπηρεσιών τους πρόσκαιρα διατιθέμενους και τους ελάχιστους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Διευθύνσεις, ενώ αύριο μπορεί να μην εργάζονται εκεί, λόγω της πιθανότητας να κληθούν να καλύψουν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες, που μπορεί να προκύψουν στα σχολεία.
Η κα Υφυπουργός, επισημαίνει ο κ. Μπάρκας, υιοθετεί ημίμετρα και πρόχειρες λύσεις, όπως τις διαθέσεις εκπαιδευτικών λειτουργών, σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Από την απάντηση της Υφυπουργού διαφαίνεται, επίσης, έλλειψη πολιτικής βούλησης να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας, παρατείνοντας με αυτό τον τρόπο τις ήδη βεβαρυμμένες συνθήκες εργασίας των μονίμων υπαλλήλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής τους, προκειμένου να φανούν συνεπείς με το έργο τους.
Επιπλέον, καμία απάντηση δεν δόθηκε για τις 600 περίπου αιτήσεις μετατάξεων εκπαιδευτικών, που υλοποιούνται εκτός Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Ν.1824/1988), παρότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός τέτοιων αιτήσεων είχε ικανοποιηθεί. Αντιθέτως, η κα Υφυπουργός αρκέστηκε στην διαπίστωση, ότι για τον Νομό Πρέβεζας δεν εκδηλώθηκε σχετικό ενδιαφέρον.
Το μόνο θετικό από αυτή τη διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι ότι με την απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού Παιδείας αναγνωρίζεται και γνωστοποιείται επίσημα η υποστελέχωση σε διοικητικό προσωπικό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας.
Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Μπάρκας, αντί ουσιαστικών και μόνιμων λύσεων στις παθογένειες της Παιδείας η νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου φαίνεται να προτιμά «έπεα πτερόεντα».