Για τα προβλήματα της οικονομικής βιωσιμότητας, που προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης, των εκατοντάδων συνεταιριστών παραγωγών και των οικογενειών τους, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή θερμοκηπιακών και εξωχώραφων αγροτικών προϊόντων, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και λύσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Μπάρκας με τους εκπροσώπους των τριών αγροτικών συνεταιρισμών της Πρέβεζας, οι οποίοι του περιέγραψαν την οικτρή οικονομική κατάσταση των παραγωγών της περιοχής, με την πτώση του εισοδήματός τους να φτάνει στα επίπεδα του 90%, κατατέθηκε σχετική Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, δεν διακυβεύεται μόνο το εισόδημα των παραγωγών της φετινής χρονιάς, αλλά τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το εισόδημα και της επόμενης, αφού με τα ισχύοντα δεδομένα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συνεταιριστών παραγωγών, δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά, γεγονός που θα αποβεί σε βάρος και των καταναλωτών, που θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει προνοήσει ουσιαστικά για καμία στήριξη στους συνεταιριστές- παραγωγούς. Ειδικότερα, πρώτον, δεν έλαβαν τα 800€, που δόθηκαν σχεδόν στο σύνολο των επαγγελματιών, που είδαν τη λειτουργία της δραστηριότητάς τους να αναστέλλεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ οι συνεταιριστές- παραγωγοί δεν έλαβαν την ενίσχυση των 800€, το ίδιο δε συνέβη με τους εμπόρους χονδρικής των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι έλαβαν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, διότι συμπεριλήφθηκαν στο εμπόριο λιανικής. Δεύτερον, δεν εντάσσονται στους κλάδους που δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου. Τρίτον, δεν ωφελούνται ούτε από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο όπως σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ουσιαστικά ωφελεί και απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης και κίνησης σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μπάρκας καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν πρώτον, ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, ώστε να στηριχθούν εμπράκτως οι συνεταιριστές- παραγωγοί θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων, που βιώνουν σημαντική πτώση του εισοδήματός τους. Δεύτερον, αν θα ενταχθούν οι συνεταιριστές- παραγωγοί θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τρίτον, αν θα ενταχθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών θερμοκηπιακών και εξωχώραφων αγροτικών προϊόντων σε χρηματοδοτικά σχήματα, που θα είναι σχεδιασμένα, ώστε να απευθύνονται ουσιαστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)