Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο,  κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Συνοπτικά, οι ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι :

√          Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

√             Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών .

√            Δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας .

√            Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του  αναγκαίου προσωπικού.

√            Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών

√            Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

√            Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος, απο την αρχή του σχολικού ετους.

√            Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων,  χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν.

√            Ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων.

√            Συντονιστικό όργανο Παιδείας – Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ –  Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί.

√        Έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας, για την ιστορία  των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας κλπ.

Σε αυτά,προσθέτουμε την  πρόταση για κοινή συνεδρίαση   των  Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες  υγειονομικές προδιαγραφές, ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή. Γιατί είναι προφανής η υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού successstory που ήδη έχει καταρρεύσει, αλλά και η υποκριτική επίκληση της Δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση.

Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας,  τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  από τον ιό, σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση.  Σε αίθουσες 20-30 τετραγωνικών στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση)  επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις. Παραλογισμός!

Θυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα για το προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων, με τμήματα χωρισμένα στη μέση, ηταν ουσιαστικά η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση, ενώ προχωρά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση:

•           Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη,  αν και διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας.

•           Δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα  (τεστ, καθαρισμός σχολείων, δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς).

•           Δεν έχει φροντίσει για την επάρκεια της υποδομής και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού κάθε μαθητή και μαθήτριας, ιδίως των αδυνατούντων οικονομικά.

•           Δεν έχει οργανώσει τα δημόσια δίκτυα ώστε να αναλάβουν αποκλειστικά και με ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα το σύνολο της τηλεκπαίδευσης (ασύγχρονης και σύγχρονης).

•           Θέτει με επικοινωνιακό τρόπο και με ασάφεια το ζήτημα της εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων και ρυθμίζει με ΠΝΠ διαφορετικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση απ’ ό, τι την προηγούμενη περίοδο.

•           Δεν έχει ακυρώσει την εκτός πάσης λογικής αύξηση του αριθμού  των μαθητών ανά τάξη, απόφαση που προκαλεί όλη την ελληνική κοινωνία.Σε αντίθεση με τη γειτονική μας χώρα Ιταλία που με επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών μίκρυνε και ο αριθμός των μαθητών.

•           Δεν έχει πάρει πίσω τη διάταξη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες, μια πρακτική  που ακύρωσαν στην πράξη οι εκπαιδευτικοί.

•           Αδιαφορεί για πολύ σοβαρές καταγγελίες παράνομων πράξεων στα ιδιωτικά σχολεία, όπως το κάψιμο απουσιολογίων, η διόγκωση της “μαύρης εργασίας” κ.λπ.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)