Την ανυπαρξία πολιτικής για την στήριξη των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ πενήντα ένας (51) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση «Τα Περιφερειακά ΜΜΕ παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολυφωνία συνεισφέροντας παράλληλα στη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του μιντιακού πεδίου, ώστε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα περιφερειακά ΜΜΕ να νιώθουν ασφάλεια, για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους και τις θέσεις εργασίας, αλλά και να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις.». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, είχε εμπράκτως μεριμνήσει ειδικά για τη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2015-2019. Για παράδειγμα, το τετραετές πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2019-2023, η εξασφάλιση πενταετούς παράτασης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των διακηρύξεων, το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που έβαλε, επιτέλους, μετά από δεκαετίες, τάξη και διαφάνεια στο χώρο των online media, ακυρώνοντας στην πράξη ΜΜΕ-σφραγίδες και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία πλαισίου προστασίας των Μέσων από φαινόμενα λογοκλοπής, τα οποία κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη, μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Πέτσα, έχει αγνοήσει και παρακάμψει το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να δοθούν αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα ή ακόμη και σε αρνητές του κορωνοϊού, όταν τα κονδύλια που μοιράστηκαν ήταν ακριβώς για την ενημέρωση ως προς την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει την υποχρέωση της ποσόστωσης, ώστε 30% να διοχετεύεται στα Περιφερειακά Μέσα.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποβάλλουν προς την κυβέρνηση μια σειρά προτάσεων για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης Περιφερειακών Μέσων. Ειδικότερα, προτείνεται, πρώτον, ένα πρόγραμμα ενισχύσεων το οποίο θα περιλαμβάνει, την πλήρη αξιοποίηση του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, της Εργάνης, αλλά και του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων και αφού πρώτα υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών από τις αρμόδιες Αρχές. Δεύτερον, η διασφάλιση της αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης για την κατανομή τουλάχιστον του 30% της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε φορέα του Δημοσίου, σε περιφερειακά ΜΜΕ. Τρίτον, η πρόβλεψη της κατά 100% αναστολής των πληρωμών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προς τη DIGEA. Η αναστολή αυτών των υποχρεώσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έδινε τη δυνατότητα στους Σταθμούς να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Επίσης, θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα έκτακτη, ειδική ρύθμιση, των οφειλών των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου προς στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων. Επίσης, απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας και η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μιντιακών επιχειρήσεων περιφερειακής εμβέλειας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)