Με την απώλεια του εισοδήματός τους να κυμαίνεται στο 80%, καμία στήριξη από την κυβέρνηση για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών του Νομού Πρέβεζας

 

Παρά τα συγχαρητήρια, που μοιράζουν μεταξύ τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, η απώλεια εισοδήματος για τον αγροτικό κόσμο την τρέχουσα χρονιά κυμαίνεται στο 80%, με την κρατική ενίσχυση να καλύπτει μόλις το 15% των απωλειών της ετήσιας οικονομικής καλλιεργητικής περιόδου. Η παραπάνω πραγματικότητα αναδεικνύεται σε Ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, με θέμα την ενίσχυση των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών του Νομού. Μάλιστα, ακόμη και σε περιοχές που έχει δοθεί η ενίσχυση, που όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Βορίδης, ως ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα έφτανε μέχρι τα 1.500 ευρώ το στρέμμα, εντούτοις μόλις το ένα τρίτο αυτών έχει δοθεί, καλύπτοντας εν τέλει μόνο το 15% των απωλειών της ετήσιας οικονομικής καλλιεργητικής περιόδου. Η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού που παρατηρούνται, όταν για παράδειγμα η τιμή της ντομάτας έχει τιμή παραγωγού 40 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής αγοράζει σε τιμές άνω του 1,20 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα, παρατηρούνται ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αλλά και από χώρες που διατηρούν τη ρήτρα του «μάλλον ευνοούμενου κράτους».

Ο κ. Μπάρκας καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει, πρώτον, αν θα προβεί σε ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών, βάση της πραγματικής οικονομικής ζημιάς, που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι αγρότες. Δεύτερον, αν θα είναι ακατάσχετες και δεν θα θεωρηθούν φορολογητέο εισόδημα οι αποζημιώσεις που θα δοθούν με βάση το ΟΣΔΕ του 2020. Τρίτον, με ποια μέτρα θα ενισχυθούν οι έλεγχοι των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)