Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 17 Ιουλίου στην Πρέβεζα, το «1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ» της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η δράση αυτή εντάσσεται στοΕργο«Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» και είχε στόχο,την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων,συνδυάζοντας την τοπική κουζίνα με την σύγχρονη μαγειρική, έτσι όπως γίνεται σε πολλά streetfoodfestival (υπαίθρια φεστιβάλ φαγητού)του εξωτερικού,  καθιστώντας την επίσκεψη στην Ήπειρο μια συνολικά ξεχωριστή εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο,10 παραγωγοί από την Πρέβεζα και την Άρτα, είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, ενώ την ίδια στιγμή σε ένα foodtrack (κινητή καντίνα), ο Θοδωρής Παστουρματζής, ένας foodscriberμε μεγάλη εμπειρία, πάντρεψε τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας 7 πρωτότυπα πιάτα, τα οποίαγεύθηκαν οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στην Πρέβεζα.

Ομάδα δημοσιογράφων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ήταν φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου στην Πρέβεζα, επισκέφθηκαν το Σάββατο,την μονάδα τις παραγωγής και τυποποίησηςαυγοτάραχου «Του Πρεβεζάνου»στο ΝεοχώριΠρέβεζας , όπου ο Ανδρέας Γκούμας τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και τους παρουσίασε τις συσκευασίεςμε γαρίδα- γαύρο μαρινάτο και χταπόδι ξυδάτο. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την Πάργα και το Μουσείο ελιάς και γευσιγνωσίας «Paragaea”, όπου ο Ηλίας Λιάκρης τους αφηγήθηκε την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της στην περιοχή ενώ στο χώρο γευσιγνωσίας προϊόντα και παράγωγα ελιάς. Την Κυριακή 18 Ιουλίου, οι φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου, επισκέφθηκαν στην Άρτα, την μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς “Philipposflavours”,όπου ο Φίλιππος Μπέης τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και τους μίλησε για τα προϊόντα που εξάγονται σε αρκετές χώρες.

Κατά την παραμονή τους στην Πρέβεζα και την Άρτα οι δημοσιογράφοι γεύθηκαν την τοπική κουζίνα με τα ολόφρεσκα ψάρια και τη γαρίδα του Αμβρακικού.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου που είναι το περιβάλλον, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και ο τουρισμός υψηλού επιπέδου. «Όταν συνδέουμε το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα, αναδεικνύουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», υπογράμμισε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και αρμόδιος για θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας να προωθεί συνδυαστικά, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία. «Την πολιτική αυτή την έχουμε ξεκινήσαμε εδώ και δέκα χρόνια, όταν οι άλλοι ακολουθούσαν την προώθηση του μονοδιάστατου τουρισμού. Στην πορεία αυτή η επιλογή μας δικαιώθηκε και την ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι»,  σημείωσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, εστίασε στην επιλογή της Περιφέρειας Ηπείρου να προωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. «Παράλληλα- συνέχισε- προσπαθούμε να αναδείξουμε την Άρτα, μέσα από το σύνολο των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ είχε αναφορά στις Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας, ενώ θα ακολουθήσει και 2ο την προσεχή Άνοιξη στα Ιωάννινα, με αναφορά τις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν: ο Δήμαρχος Πρεβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιαννης Μπούρης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες  Αναστασία Σίμου και  Ιωάννης Κατέρης, η Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα, η Υπεύθυνη Προώθησης Τοπικών Προϊόντων της Περιφέρειας Σοφία Φούκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Κώστας Ανατολιωτάκης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Πρέβεζας Άννα Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Πρέβεζας Σπύρος Κόκκαλης κ.α.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας,τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Π.Ε Πρέβεζας και Αρτας:   Μονάδα παραγωγής και τυποποίησης αυγοτάραχου «Του Πρεβεζάνου» ,Ούζο Ρούμπου, Ζήση Φώτη (Καλαμπόκι τυποποιημένο, Ελιές Αρτας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ»,  Αρωματικά φυτά ΜΥΡΤΑΛΗ, Μέλι Ηπειρωτικης Γης, Καράλης –Τυροκομικά,  «Συρράκο», Φυσέκης (τσίπουρο) Paragaea (Λάδι) και το Φυσικό Μεταλλικο Νερό Ζαγορι για τη διάθεση νερών στο Φεστιβάλ.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)