Την κραυγή αγωνίας των αναπήρων μεταφέρει με Ερώτηση, που κατάθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από σωρεία καταγγελιών από άτομα με αναπηρία, που αναδεικνύουν τα τραγικά προβλήματα στην έκδοση των παροχών απολύτου αναπηρίας από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (ΕΦΚΑ). Με την ερώτησή του ο κ. Μπάρκας αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΕΦΚΑ και τη σύνδεσή του με τα περιφερειακά υποκαταστήματα. Πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στις παροχές απολύτου αναπηρίας σε άμεσα ασφαλισμένους, που επιχειρούν να πάρουν πρώτη φορά πιστοποίηση αναπηρίας.

Ειδικότερα,  σε δικαιούχους που έχουν κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά από τα περιφερειακά υποκαταστήματα στη Κεντρική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ, η γνωμοδότηση των υγειονομικών επιτροπών, που οφείλει να εισαχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η δικαιούμενη παροχή και οι ανάπηροι να παραμένουν ακάλυπτοι, άγνωστο μέχρι πότε.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, τονίζει στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας, η «πολυπόθητη» έγκριση της παροχής απολύτου αναπηρίας περιορίζεται στην καταβολή μόνο της πρώτης δόσης στους δικαιούχους και όχι των συνολικών παροχών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, όπως ο Νόμος ορίζει. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, είναι η ανατροπή του προγραμματισμού ιατρικών πράξεων, στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των δικαιούχων αναπήρων, που αναμένουν αυτή τη βοήθεια από την πολιτεία, ως ανάσα ανακούφισης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, στον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)