Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο  (Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.) του έργου «Κατασκευή κιβωτίου όμβριων, προστατευτικές εργασίες και ασφαλτόστρωση τμήματος οδού πρόσβασης προς Μπεστιά», προϋπολογισμού 1.186.000 ευρώ.

Επίσης προσωρινό ανάδοχο (Λάμπρο Ε. Γεωργούλα) ανέδειξε και για το έργο:  «Αντικατάσταση Στέγης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου», προϋπολογισμού € 48.000.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση έργων για τις «επούλωση οπών στους ασφαλτοτάπητες του επαρχιακού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού  74.400€,  και για την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου» Π.Ε. Άρτας προϋπολογισμού € 90.000.

 

Με διαφάνεια και νομιμότητα η αποσυναρμολόγηση

και μεταφορά του πρώην Ξιφασκίας

 

H Περιφέρεια Ηπείρου μόνο κέρδη έχει από την απόκτηση των λειτουργικών τμημάτων του πρώην Ολυμπιακού Κλειστού Γηπέδου Ξιφασκίας Ελληνικού και της αίθουσας του προπονητηρίου- γυμναστηρίου υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνοντας σήμερα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

 

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι  έχουν υπογραφεί δύο συμβάσεις  με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε.,  με  συνολικό τίμημα με ΦΠΑ για την καθεμία 1.227.000 ευρώ και αφορούν τις εργασίες αποξήλωσης, αποσυναρμολόγησης, ταξινόμησης και καταγραφής των επιμέρους λειτουργικών μερών της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – ξιφασκίας και της αίθουσας προπονητηρίου – γυμναστηρίου από το χώρο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 

 

 

Και στις δύο συμβάσεις προβλέπεται ρητά ότι  η αποσυναρμολόγηση αφορά στο σύνολο του φέροντος μεταλλικού οργανισμού και ότι δεν περιλαμβάνονται στα υλικά η οροφοκάλυψη, η πλαγιοκάλυψη, οι αεραγωγοί κλιματισμού και εξαερισμού, οι συρόμενες πόρτες και οι εσωτερικές θύρες.

 

Στη δεύτερη σύμβαση προβλέπεται επιπλέον η παραλαβή  από το συγκρότημα της αρένας του basketηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και η  μεταφορά τουστα Ιωάννινα.

 

«Οι προθεσμίες που είχαν τεθεί ήταν ασφυκτικές καθώς θα έπρεπε μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 να είχαν απομακρυνθεί τα υλικά, γιατί θα έπρεπε να υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Ποσειδώνος και να καθαρίσει το μέρος», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε. στην οποία είχε ανατεθεί το έργο απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων με την αποξήλωσή τους και την διάθεσή τους ως υλικό- σκραπ. Συμφωνήσαμε για την αποξήλωση- αποσυναρμολόγηση, αλλά στη συνέχεια επειδή  η εταιρία (LAMDA)  αντιδρούσε  λόγω  και πίεσης χρόνου, απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ζήτησε να μας παραδοθούν τα υλικά των σκελετών στο πλαίσιο της δικής του συμφωνίας. Η χρηματοδότηση   έγινε  από το Περιφερειακό Ταμείο, το οποίο θα εισπράττει ποσοστό από τις χρήσεις του (εκθέσεις). Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, εκτός του κ. Ζάψα που δήλωσε παρών με την αιτιολογία ότι ήταν  πολιτικές. Στη συνέχεια εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπήρξε και  απαλλακτικό  της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, υπογράφηκε και  προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Αθλητισμού, την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο. Όλα αυτά έχουν εγκριθεί ομόφωνα και από την Οικονομική Επιτροπή».

 

Ο  Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης είπε ακόμη  ότι της αποξήλωσης επέβλεψε μηχανικός ο οποίος έχει καταγράψει όλη τη διαδικασία σε ηλεκτρονική μορφή και από τα στοιχεία που προκύπτουν αποδεικνύεται ότι με την τιμή του σιδήρου έχουν πολλαπλασιαστεί τα οφέλη για την Περιφέρεια.

 

Η συνολική παρουσίαση του έργου της συναρμολόγησης και της εγκατάστασης θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

 

Θετική γνωμοδότηση Επ. Περιβάλλοντος για τέσσερις

ΜΠΕ έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Θετική γνωμοδότηση για τέσσερις και αρνητικές για δύο επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικούς Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή επί του περιεχομένου των ΜΠΕ:

 • Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 440 kW, στο ρέμα Μεσοπόταμος, Δ.Ε. Κόνιτσας, Δήμου Κόνιτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
 • «Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 4» και «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 3», εγκατεστημένης ισχύος 12,6 MW και 16,8 MW και τα συνοδά τους έργα(οδοποιίας -διασύνδεσης), στις θέσεις Α) «ΑΓΡΑΧΛΑΔΙΑ» των Δ.Ε. Άνω Καλαμά &Λάβδανης του Δήμου Πωγωνίου  και Β) «ΚΑΡΑΒΑΜΙΑ-ΕΛΑΤΟΣ» των Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Ευρυμενών, Λάβδανης& Μολοσσών, των Δήμων Πωγωνίου&Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
 •  «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- θερμότητας, εγκατεστημένης ισχύος 0,999 MWel, σε αγροτεμάχιο στο Έλος Λαψίστας της Τ.Κ. Ασφάκας, της Δ.Ε. Εκάλης του Δήμου Ζίτσας ΠΕ Ιωαννίνων Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
 • «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμό ΣΗΘ, με καύση βιοαερίου, ισχύος 499 Kw, διασυνδεδεμένης με το δίκτυο της ΔΕΗ στην τοποθεσία «Καλαμάκι», της Τ.Κ. Ανέζας , Δ.Ε. Αμβρακικού, Δ. Αρταίων Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου»

 

Αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις για τις ΜΠΕ των έργων:

 

 • «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, ισχύος 400,00 kW στη θέση « ΠΟΛΤΣΕΣ- ΜΑΝΤΡΑ ΚΛΑΡΙ»- Αγροτεμάχιο 1316 διανομής 1935, της Τ.Κ. Λύγγου, της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας της  Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου»
 • «Α.Σ.Π.Η.Ε., εγκατεστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα, στη θέση «ΚΗΠΟΣ» των Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου, Ανωγείου, Κατσανοχωρίων, Ξηροβουνίου και Βλαχερνών των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού , Βορείων Τζουμέρκων και Αρταίων των  Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».

 

 

Θετική γνωμοδότηση για παραγωγικές μονάδες

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων ΜΠΕ έργων που αφορούν παραγωγικές- πτηνοτροφικές μονάδες και συγκεκριμένα:

 • «Επέκταση υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 42.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 30.000 σε 42.000 πτηνά πάχυνσης ) με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «ΘΥΜΙΕΪΚΑ» της Τ.Κ. Παχυκαλάμου, Δ.Ε. Αράχθου του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (υπαγωγή στο αρθ. 9 του ν. 4014/2011)»
 • «Λειτουργία υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 27.000 (αύξηση δυναμικότητας και αλλαγή του είδους από πατρογονικές όρνιθες σε πάχυνσης), εγκατεστημένη και  λειτουργούσα στη θέση « ΠΑΛΙΟΜΙΛΙΑ» της Τ.Κ. Αγ. Παρασκευής, Δ.Ε. Αράχθου του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (υπαγωγή στο αρθ. 9 του ν. 4014/2011)»
 • «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 51.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 26.000 πτηνά πάχυνσης  σε 51.000) με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΙΤΙΑ- ΡΕΤΣΕΙΚΑ» της Τ.Κ. Ακροποταμιάς, Δ.Ε. Αράχθου του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (υπαγωγή στο αρθ. 9 του ν. 4014/2011)»

 

 

Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος στην Ηγουμενίτσα

 

Στην έγκριση του σχεδίου σύμβασης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας» Δήμου Ηγουμενίτσας προχώρησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.082.482,53 ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό συγκρότημα, επιφάνειας 3.241,67 μ2. Ειδικότερα, προβλέπονται οι παρεμβάσεις:

 

 • Προσθήκη περιμετρικού κελύφους για τη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων
 • Θερμομόνωση δωμάτων
 • Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες
 • Τοποθέτηση νέου συστήματος φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης
 • Τοποθέτηση νέου συστήματος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και σύνδεσή του με το δίκτυο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τον ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (netmetering)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)