Τροπολογία στο νομοσχέδιο του νέο​υ κλιματικού νόμου κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έτσι ώστε να παρέμβει η πολιτεία για την ανάσχεση των συνεπειών της δυσανάλογης επιβάρυνσης των πολιτών από τις αυξήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην κατατεθείσα Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής, παραδέχτηκε με μεγάλη καθυστέρηση ότι τα νοικοκυριά είχαν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς, τους οποίους δεν είχε προβλέψει να καλύψει με το έως τότε απόλυτα ανεπαρκές πλαίσιο επιδοτήσεων. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε  τροπολογία, με την οποία εισηγείται τη λήψη μέτρων για την  επιστροφή μέρους της επιβάρυνσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, έως 60%, μείον τις όποιες εκπτώσεις και επιδοτήσεις. Το μέτρο αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο Δεκεμβρίου- Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται οι επιβαρύνσεις χειμερινών μηνών να μείνουν εκτός επιδότησης, λόγω των ημερομηνιών εκκαθάρισης των λογαριασμών (π.χ. αν ο τετραμηνιαίος εκκαθαριστικός εκδόθηκε το Φεβρουάριο ’22 και ο επόμενος εκδίδεται τον Ιούνιο ‘22, δεν θα μπει στη συγκεκριμένη αναδρομική επιστροφή η επιβάρυνση Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου). Για αυτό το λόγο, με το πρώτο άρθρο της κατατεθείσας Τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προβλέπεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρέχεται για την κατανάλωση, που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Με το δεύτερο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επαναφέρεται η ρύθμιση, που είχε κατατεθεί στις 04/05/2022 για την απαγόρευση ρευματοκοπών, λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων.

Η αποσύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω μη καταβολής της ως άνω ρήτρας έχει πρόσφατα κριθεί δικαστικά ότι είναι παράνομη. Σε κάθε, δε, περίπτωση, η εφαρμογή της οδηγεί εκ του αποτελέσματος στη διαμόρφωση ιδιαίτερα δυσανάλογων αυξήσεων, που διαμορφώνονται ακόμη και ανεξάρτητα από την τυχόν μέση μεταβολή του πραγματικού κόστους που μπορεί πραγματικά να υφίστανται οι προμηθευτές λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Αποτέλεσμα των παραπάνω παραμέτρων και αδιαφανών όρων είναι ότι ο καταναλωτής είναι αδύνατον να προσδιορίσει την τελική επιβάρυνση που θα υποστεί  λόγω εφαρμογής της ρήτρας.

Στο άρθρο 3 της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς, να υπολογιστεί για μεγαλύτερο διάστημα εκκινώντας από τον Ιούλιο του 2021. Η κυβέρνηση κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια και επιλέγει, ως προς την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, να πέσει το «καρτέλ ενέργειας» στα μαλακά, ενώ όλη η κοινωνία πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αφού η προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών οδηγεί σε περαιτέρω απομείωση τους σε σχέση με το ήδη δημοσιευμένο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι αφαιρούνται οι μήνες Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021 παρότι υπήρχαν υπερκέρδη, όπως επιβεβαιώνεται και από το πόρισμα της ΡΑΕ.

Ακόμη, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και για τη φορολόγηση των κερδών από την προμήθεια φυσικού αερίου, θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει αγγίξει η κυβέρνηση.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)