Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν πενήντα τρεις (53) βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ, σε έγγραφό του προς τις Εισαγγελικές Αρχές και μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ τόσο προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από 1/1/2019. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή ύπαρξης λαθών στις κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τις 13/05/2016, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο ν.4387/2016.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1/1/2019, δημιουργώντας τεράστια διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης.

Επιπλέον, αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος, το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συντάξεων ασφαλισμένων με περισσότερα από τριάντα (30) έτη ασφάλισης (ν.4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και σε οποιεσδήποτε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις.

Με βάση και την επίσημη παραδοχή του λάθους του e- ΕΦΚΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διορθωθεί ο λανθασμένος επανυπολογισμός της παράλληλης ασφάλισης και να αποδοθεί η προκύπτουσα διαφορά στους δικαιούχους της.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)