Ερώτηση για την ανάγκη στήριξης των ελαιοτριβείων του Νομού Πρέβεζας και κατ’  επέκταση όλης της χώρας, σε μια περίοδο πρωτοφανούς αύξησης τους κόστους ενέργειας κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής στα ελαιοτριβεία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, έχοντας επταπλασιαστεί, απειλώντας τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας και επιφέροντας σοβαρότατο οικονομικό πλήγμα, όχι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά για ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων πολιτών, που η συλλογή του ελαιοκάρπου συνδέεται με «το λάδι της χρονιάς».

Στον Νομό της Πρέβεζας, λειτουργεί πλειάδα Ελαιοτριβείων, τα οποία καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περίοδο παραγωγής του ελαιόλαδου. Σε περίπτωση κλεισίματος των ελαιοτριβείων οι ελαιοπαραγωγοί, ακόμη και αυτοί που χρησιμοποιούν την παραγωγή ελαιόλαδου για οικιακή χρήση, θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι διαθέσιμες επιλογές ελαιοτριβείων θα μειωθούν, με συνέπεια τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, αλλά και καθυστερήσεις στην παραγωγή, που θα επιβαρύνει την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Είναι ορατός πια ο κίνδυνος, είναι σχεδόν δεδομένο, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από πλευράς κυβέρνησης στην αγορά, το επιπλέον κόστος να μετακυλιστεί στους ελαιοπαραγωγούς και στους καταναλωτές.

Ο κ. Μπάρκας ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν στην κατεύθυνση στήριξης των Ελαιοτριβείων της χώρας.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)