Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης σε σημερινές του  δηλώσεις ανακοίνωσε  ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων  το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι «είχε παραδοθεί το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης του ΣΜΑ για τους Δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου,  για τον οποίο  έχει ζητηθεί να συμμετέχει και ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου   στην  εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Μας  ενημέρωσαν  ότι συμφωνούν με την προγραμματική και ζήτησαν να δώσουμε και τις άλλες προγραμματικές συμβάσεις για να πάρουμε την έγκριση και σιγά – σιγά να αρχίσουμε, λειτουργώντας έναν – έναν τους ΣΜΑ της Ηπείρου για το εξάμηνο που η διακήρυξη  από την αρχή προβλέπει  ότι πρέπει να γίνει».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης πως είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την προμηθεύτρια εταιρεία του εξοπλισμού των  ΣΜΑ, στην οποία «είπαν ότι θα υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις βάσει της διακήρυξης και του συμβολαίου. Αυτό δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα και   προχωράμε σε αυτά που συζητήσαμε στην Αθήνα».

 

Αντιπλημμυρικές οι εργασίες στον ποταμό Λούρο

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού Λούρου, έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η περιοχή –  σημείωσε – για τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια -αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της-  προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες.

Η Δασική Υπηρεσία- ανέφερε ο Περιφερειάρχης-  χαρακτήρισε  άψογο τον καθαρισμό  από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όσον αφορά τον έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του η περιοχή, από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το θέμα θα έπρεπε να ειδοποιήσει και την Υπηρεσία της Περιφέρειας να παρίσταται και όχι μόνο τον καταγγέλλοντα.

Για τις καταγγελίες γίνεται επιθεώρηση από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος,    ενώ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι όπως προέκυψε από τις αναφορές των υπηρεσιών της Περιφέρειας δεν σχετίζονται οι εργασίες καθαρισμού με  το ζήτημα των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν σε οβίρες  επιδεικνύοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό. Το πρόβλημα, εξήγησε, οφείλεται στη μείωση του νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και είναι πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλά ποτάμια της χώρας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο   παρελθόν στην ίδια περιοχή στον ποταμό Λούρο.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)